El torn

Crucifixió o lapidació

1
Es llegeix en minuts

No em puc treure del cap aquests dies una seqüència de la magnífica pel·lícula de Monty PythonLa vida de Brianen què els condemnats fan fila per morir. Quan els toca el torn, se’ls pregunta: «¿Crucifixió o lapidació?». I sembla que aquest continua sent el quid de la qüestió.

Ens preguntem esquinçant-nos les vestidures si hem d’acceptar i tolerar símbols religiosos a les nostres escoles públiques. Jo em pensava que vivia en un país laic, que havíem acabat més que farts de símbols religiosos imposats i que volíem que l’educació religiosa fos optativa.

Notícies relacionades

Ja em perdonaran els creients, però quedin-se les seves creences a casa seva, cultivin els seus cultes als seus horts, amb els seus. Al meu entendre, els símbols religiosos porten implícits massa signes polítics. No em parlin en nom de cap déu, ja que no em donen exemple de res. Al llarg de la història de la humanitat, en nom d’aquesta o d’aquella religió s’han enfrontat pobles, països o imperis, s’ha matat, torturat i perseguit tot aquell que posés en dubte, profanés o no professés aquest o aquell credo, i avui es continua matant, condemnant i excloent a molts llocs del món els drets de les persones, per mandat diví.

Me’n recordo també de dues cançonetes dels esbojarrats anys 80, de quan ens passàvem per l’arc del triomf gairebé tot. Aquella de Parálisis Permanente que deia el següent:«Quiero ser santa, quiero ser beata». I l’altra de Siniestro Total:«Ayatolá no me toques la pirola». Jo espero que vostès les revisitin. Si les reprodueixo avui aquí, ja se sap, si no em crucifiquen els uns, em lapidaran els altres.