Set x set

La pesadesa de les ulleres a 'Avatar'

1
Es llegeix en minuts

Totes les tesis sobre l’espectacle blau d’Avatar ja han estat escrites: s’ha assenyalat l’atabalament que causen els efectes especials, la sensació de muntanya-russa a l’estómac i la trivialitat del guió. Avergonyeix la reflexió verda entre el vermell de la sang, rotlloObama-en-una-mà-el-fusell-i-en-l’altra-el-Nobel.

Avatarno és més que l’avançada del cine tridimensional que ens envairà. Com que hem d’acostumar-nos a aquesta fogonada marejadora estaria bé que millorés la tecnologia de les ulleres. Invertir en les empreses dels plastics de colors sembla un negoci tan pròsper com fabricar vacunes contra la grip A.

Passar tres hores amb el trasto del nas és més pesat que un llibre dePérez Reverte, que ronda les 500 pàgines. I si a més aportes al conjunt la teva pròpia muntura de curt de vista, la molèstia és igual a carregar sobre el pont de la nàpia l’obra completa deJavier Marías.

Se suposa que els acomodadors entreguen òptiques netes i desinfectades, encara que les meves eren greixoses, així que el viatge a Pandora va ser tèrbol. Pandora i éssers blaus:Sánchez Piñolhauria d’encarregar una investigació sobre la relació de la pel·lícula deCameronamb el seu univers literari.

Alguns espectadors han tingut idees suïcidesdesprésde la sessió, angoixats per no poder viure al frondós planeta entre alienígenes amb cua. Hauria estat lògic tenir-lesdurant,perquè a les dues hores i escaig, esgotat, tens ganes de treure’t la vida.

Notícies relacionades

La pel·lícula ha desagradat el Vaticà: «Una referència a les pseudodoctrines que han fet de l’ecologia la religió del mil·lenni». Es comprèn: temen la competència. Els crítics papals la qualifiquen de «tova» i és correcte l’adjectiu ja que els relats bíblics són més contundents. Crucifixions, sacrificis, plagues, llagues, lepres i mars que ofeguen exèrcits.

Tot i els inconvenients, vaig gaudir amb el film, encara que ressalto la incomoditat de les ulleres i la impossibilitat d’oblidar-te de la realitat i endinsar-te de manera absoluta en aquesta fantasia. La carcassa i el dolor nasal són un impediment per somiar. O sigui, per adormir-te.