EDITORIAL

EDITORIAL: El controvertit cànon digital

L'opinió del diari s'expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.

2
Es llegeix en minuts

Dos dies abans que, demà dijous, el Congrés voti si ratifica o no una esmena aprovada al Senat que proposa la suspensió del cànon digital per tal d'estudiar altres alternatives, els ministeris de Cultura i d'Indústria han anunciat que es proposen incloure un nou cànon per als telèfons mòbils que disposen de MP3 (una taxa d'1,5 euros), els aparells de MP3 i MP4 (3,15 euros) i els suports de memòria USB (0,30 euros). No es diu res, paradoxalment, de les targetes de memòria.

La proposta estableix, així mateix, rebaixes en el cànon per a les gravadores de CD i DVD, per a les impressores d'injecció de tinta i làsers, i els discos òptics CD-R i DVD-R. El cànon sobre els discos òptics regravables (CD-RW i DVD-RW) es manté igual, així com també sobre les gravadores només de CD --la seva quota de mercat va de baixa-- i sobre els escàners.

El suport del PP al Senat en l'esmena que s'ha de votar demà, presentada per l'Entesa Catalana (PSC, ERC i ICV), va ser determinant perquè s'aprovés. Rajoy diu ara que al Congrés el seu partit votarà igual que al Senat. Caldrà veure què faran els diputats pertanyents als tres partits d'esquerra abans citats, si a l'hora de la veritat seran conseqüents amb la proposta de suspendre el cànon.

Notícies relacionades

En tot cas, l'existència d'aquest cànon, que està pensat per compensar els autors i intèrprets per les còpies privades que permeten les noves tecnologies, resulta molt discutible, ja que castiga de la mateixa manera qui practica el pirateig i comercia amb els productes obtinguts sense pagar drets d'autor que el particular que guarda en un CD les fotos de família o fa una còpia d'una obra adquirida legalment. I encara que el Govern afirmi que amb aquesta taxa no es tracta de compensar la pirateria, a la pràctica suposa una invitació a practicar- la, ja que la SGAE es cobra per endavant la compensació per un hipotètic delicte. Una altra contradicció és que es penalitzen els telèfons amb MP3 malgrat que la descàrrega de cançons es faci per procediments perfectament legals, i que són molts els usuaris que no faran mai ús d'aquesta funció.

Exageren, no obstant, els que acusen el cànon de posar en perill la societat de la informació a Espanya. Més preocupant resulta la denúncia que els artistes només reben el 6% dels ingressos per cànon, i que la resta se'l queden les entitats de gestió, tant si és la SGAE com altres.