EL PIANISTA DEL MAJESTIC // ARTURO San Agustín

Maçons

1
Es llegeix en minuts

De l'obsessió que certs personatges --no sempre ben informats-- tenen amb la maçoneria se'n poden derivar inesperats beneficis turístics per a Barcelona. Concretament, per a l'espai on va estar instal.lat allò que vam anomenar en el seu dia Fòrum de les Cultures.

A aquesta conclusió, potser precipitada, he arribat després de llegir un capítol del llibre La conspiración masónica en España, escrit per Ricardo de las Heras i a qui se li noten massa les intencions. Entre moltes altres coses, la maçoneria, a Espanya, serveix per vendre llibres. La maçoneria és gènere que, a Espanya, acostuma a trobar-se entre els ovnis, els templers, les psicofonies i les catedrals gòtiques. El misteri, real o fabricat, sempre ven.

Ricardo de las Heras assegura en el seu llibre que l'edifici Fòrum és, per raons maçòniques, de forma triangular i remet al simbolisme del triangle equilàter, una de les herències més antigues de la maçoneria. També en la rugositat i els colors de les parets d'aquell edifici diu que hi observa característiques maçòniques el nostre home. L'aparença rugosa d'alguna d'aquelles parets, segons De las Heras, fa referència a la pedra sense desbastar i simbolitza l'home "profà", el que no és maçó i ha d'aconseguir convertir-se en l'home "perfecte", és a dir, en el maçó, simbolitzat per la "pedra cúbica" dels maçons.

Notícies relacionades

El nostre autor acaba explicant-nos que quan els tècnics de l'Ajuntament de Barcelona van ordenar la reorganització dels molls del port esportiu es va decidir que formessin "un angle de 50,14° o, el que és el mateix, les mesures d'un polígon de set costats, un altre element simbòlic de la maçoneria". Els guies turístics de Barcelona poden, doncs, treure'n suc de l'edifici Fòrum, que, a més, sempre queda bé a les fotografies.

Sense pretendre-ho, el senyor De las Heras, descobridor de grans conspiracions, ha posat misteri venedor en aquella zona barcelonina que ens allibera d'alguna borratxera central però de la qual no se'n salven els que hi viuen i hi dormen --o hi volen dormir.