TRIBUNA BARCELONA / Fòrum d'opinió d'EL PERIÓDICO

Una gran eina cultural fundada per Prat de la Riba fa un segle

1
Es llegeix en minuts

L'Institut d'Estudis Catalans va ser creat justament el 18 de juny de 1907. En aquella data, Enric Prat de la Riba, president de la Diputació de Barcelona, va fundar un organisme dedicat a "l'alta investigació de tots els aspectes de la cultura catalana".

Notícies relacionades

En els anys següents va ser l'instrument per executar el programa cultural del Noucentisme. Entre les primeres actuacions de l'IEC figuren la participació en el rescat de les pintures romàniques del Pirineu català. L'Institut va crear les Oficines Lexicogràfiques, dirigides per Pompeu Fabra, que van treballar per la normativització del català, la Biblioteca de Catalunya i el Servei Meteorològic de Catalunya. El 1912 va publicar les normes ortogràfiques del català; el 1917, el diccionari ortogràfic, i el 1918, la gramàtica de Pompeu Fabra. El 1923, va ingressar a la Unió Acadèmica Internacional.

Durant la dictadura de Primo de Rivera l'IEC es va quedar sense finançament públic, però va mantenir en part l'activitat gràcies al mecenatge privat. Però després de la guerra civil, va ser expulsat dels seus locals i limitat a una vida semiclandestina.