Set x set // XAVIER MORET

Tocats del bolet

1
Es llegeix en minuts

EscriuJosep PlaaLes hores:"Els bolets s'han de menjar en el seu temps, quan l'any està en plena declinació, quan l'aire es refreda i la verema és acabada; quan, sobre el paisatge humit, amb un tel de boira en les llunyanies, la llum daurada hi posa una punta d'angoixa inguarible i gratuïta". És a dir, ara és temps de bolets.

Menjar bolets ve de lluny --el romàApiciusja en parlava aDe re coquinaria--, però crida l'atenció que hi hagi pobles que en mengin i pobles que no. A Espanya, catalans i bascos som micòfags, però laloteriadels bolets verinosos provoca aprensió, tot i que el còmic francèsColuchedeia que "tots els bolets són comestibles... com a mínim una vegada". Hi ha gent, però, que li agrada anar al límit i que ingereix bolets al.lucinògens, assumint el risc d'acabar tocat del bolet.

Notícies relacionades

L'aportació del bolet a l'imaginari popular és considerable, com ho proven els follets que viuen al bosc i als contes tradicionals.Alícia en terra de meravelles,deLewis Carroll,també té relació amb els bolets, comEl Senyor dels Anells.És cert queTolkiennomés fumava tabac, però els seus hòbbits es delien pels bolets, cosa que va fer que, després de llegir el llibre, elshippieses llancessin a consumir bolets psicodèlics per tal d'ampliar horitzons i colors.

A Catalunya, aquests dies tots estem una mica tocats del bolet. És tanta la febre boletaire que alguns van al bosc equipats amb GPS i per als que no es vulguin cansar hi ha fins i tot una web on es poden caçar bolets electrònicament (www. cromlec.com/bolets/bolets. htm). Un clic del ratolí i, apa!, cap al cistell. La llàstima és que de moment aquests bolets virtuals no es poden menjar, però tot arribarà.