On Catalunya

La Barcelona líquida: 5 piscines per recórrer la ciutat

La ciutat presumeix de platges de sorra i mar, però cada vegada hi ha més piscines que ofereixen una bona capbussada

zentauroepp54815918 playa forum carol200907100649

zentauroepp54815918 playa forum carol200907100649

3
Es llegeix en minuts
Carol Álvarez
Carol Álvarez

Subdirectora d'El Periódico

Especialista en Cultura, societat, Barcelona

ver +

A Neddy Merryll, el protagonista del cèlebre conte de John Cheever ‘El nedador’, se li va ocórrer una tarda d’estiu que descansava al costat d’una piscina que podia tornar a casa seva per l’aigua. «Li semblava veure, amb l’ull d’un cartògraf, aquesta filera de piscines, aquest corrent gairebé subterrani que recorria el comtat». En la seva aventura creua fins a 30 piscines per arribar al seu apoteòsic final. Barcelona no és aquella localitat indolent nord-americana, però a més de rellegir el conte –o revisionar l’esplèndida pel·lícula que va protagonitzar Burt Lancaster– podem sentir-nos una mica com Merryll i emular les seves braçades, sempre diferents segons l’aigua on ens capbussem, el tipus de recinte, sense moure’ns del perímetre de la ciutat i mentre esgotem la calorosa temporada d’estiu.

Un parc urbà

El parc de la Creueta del Coll hauria de ser una de les primeres parades en aquest tour, bàsicament perquè tanca portes al bany aquest 14 de setembre. Preu mòdic d’entrada que es compra al recinte el parc, obre de 10.00 a 14.00 i de 15.00 a 19.00 hores en un entorn envoltat de vegetació. És ideal per a famílies o per passar l’estona en un oasi urbà, ben comunicat amb transport públic: s’hi accedeix pel passeig de la Mare de Déu del Coll, 77. Va tenir un accidentat inici de temporada a causa de la pandèmia i les reparacions de paviment a contrarellotge –les presses no són bones– però les obres donen per a un final d’estiu amb piscina esplèndid amb el beneplàcit de l’escultura penjant de Chillida ‘Elogi de l’aigua’. L’escultura, que s’inspira en el mite de Narcís, ens fa tornar a connectar amb ‘El nedador’, que al principi va ser ideada com una narració que recrearia el mite a través del seu protagonista.

Piscines de gimnàs

Els gimnasos de la ciutat disposen d’entrades de dia, si no hi estàs abonat, que permeten el turisme de barri i, per què no, de piscina. Si continuem buscant l’aire i els rajos de sol, el DiR té la històrica piscina del seu centre de Diagonal, al carrer Ganduxer, 25. Amb un sostre de vidre que obre amb el bon temps, concentra els nedadors i banyistes de manera natural en les franges assolellades d’aigua. Una altra piscina exterior molt coqueta, tot i que no per fer-hi llargs, és la del DiR Castillejos. És petita, al terrat de l’edifici que ocupa el gimnàs, però l’aspecte dels anys 70 que tenen els espais comuns és tot un viatge en el temps i la seva altura, un al·licient.

L’oferta renovada d’hotels oberts

Notícies relacionades

Alguns són els hotels que ofereixen accés durant el dia a les seves piscines exteriors, com un reclam més per treure rendiment a les seves instal·lacions i alhora estrènyer llaços amb els seus veïns. Al costat de la platja, l’Hotel W, el Pullman Skipper, l’Arts o el Hilton Diagonal Mar, i a la Barcelona interior, el Grand Hotel i el Joan Carles I, tenen un ventall de preus i promocions a prova de confinament.

En aigua salada

És aigua del Mediterrani, però la zona de Banys del Fòrum t’estalvia creuar la platja per endinsar-te al mar: entres com en una piscina, amb escala. Una part és d’aigües obertes i una altra és tancada, pensada per a persones amb mobilitat reduïda o nens. La tovallola s’estén sobre el ciment: adeu als molestos grans de sorra. Merryll no es va poder fer un capbussó com aquest.