Dagoll Dagom arria veles amb l’última funció de ‘Mar i cel’

L’adaptació de l’obra d’Àngel Guimerà amb música d’Albert Guinovart i text de Xavier Bru de Sala ha sumat des de la seva estrena més d’un milió i mig d’espectadors.

Dagoll Dagom arria veles amb l’última funció de ‘Mar i cel’
2
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

La companyia teatral Dagoll Dagom posarà punt final a cinquanta anys de trajectòria el dia 13 de juliol al Teatre Victòria amb l’última funció del musical Mar i cel,en una quarta reposició que ha acumulat 337.000 espectadors des de la seva estrena el setembre del 2024. Aquesta quarta reposició de l’obra des del 19 de setembre del 2024 ha estat tota la temporada a la cartellera al Teatre Victòria, on es va estrenar el 1988. Aquesta ha sigut la quarta reposició de l’obra amb una nova producció, de la qual s’han programat 304 funcions. En total han sigut 44 setmanes a la cartellera, amb 33 funcions escolars i l’assistència de més de 36.949 alumnes procedents de centres educatius de tot Catalunya.

Així ho va donar a conèixer ahir el grup, que va ressaltar que des de l’estrena el 1988 ha sumat més de 1.600 funcions i l’han vist gairebé 1,6 milions d’espectadors, un total de 1.556.535, unes dades que la companyia qualifica d’"històriques".

Alèxia Pascual en el paper de Blanca i Jordi Garreta com a Saïd han protagonitzat aquesta última versió de l’obra, dirigida per Anna Rosa Cisquella i Miquel Periel, fundadors de la companyia junt amb Joan Lluís Bozzo. El jove elenc que ha donat nova vida al muntatge aquesta temporada està compost per Abel García, Albert Gràcia, Berta Luna, Xavi Fernández, Eloi Gómez, Clara Renom, Sergio Escribano, Candela Díaz, Esteve Roig, Cisco Cruz, Albert Mora, Anna Alborch, Bittor Fernández, Estel Aparicio, Carme Giner, Biel Llongueras, Guillem Ripoll i Guillem Fole.

Musical basat en l’obra homònima d’Àngel Guimerà, amb música d’Albert Guinovart i text de Xavier Bru de Sala, tracta sobre la intolerància i la incomprensió entre Orient i Occident i sobre l’enfrontament de les religions a través d’una bonica història d’amor impossible entre una jove cristiana i un pirata morisc al segle XVII.

Un superèxit

Notícies relacionades

Aquest creació és el musical de Dagoll Dagom que més repercussió ha tingut en la trajectòria d’aquesta companyia amb mig segle de vida que es jubila aquest any quan acabin les funcions de Mar i cel. L’obra ha marcat diverses generacions des de la seva estrena fa 37 anys. Molts espectadors els han confessat que es van enamorar del teatre gràcies a aquest muntatge, que compta amb temes reconeixibles que la gent surt taral·lejant com L’himne dels pirates. Avui sonaran en gran, en directe i amb l’Orquestra i Cor de l’Orquestra Simfònica del Liceu en el primer dels dos concerts de Clàssica a la platja a la platja de Sant Sebastià, molt a prop de l’hotel Vela. Famílies senceres han vist l’obra. Des d’avis fins a nets han tingut l’oportunitat de disfrutar d’aquest musical al llarg d’aquests 25 anys en què des de la seva estrena ha tornat a la cartellera diverses vegades. Ja és tot un clàssic.

Estrenada al Teatre Victòria el 1988, on es va mantenir a la cartellera fins al 1990, va ser vista llavors per més de 350.000 espectadors en 352 funcions. Posteriorment es va traduir al castellà i es va poder veure a Madrid, Bilbao i Saragossa, amb 191.000 espectadors. La producció va tornar el 2004 i fins al 2006, al Teatre Nacional de Catalunya (TNC) i el Victòria, amb 325.000 espectadors, i aquell últim any es va representar, així mateix, a Madrid, València i Mallorca, amb què van sumar 85 funcions i 36.540 espectadors.