4
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

El seu últim disc va ser el de tornada d’Antònia Font, l’any passat. ¿S’ha sentit una mica més lliure al compondre per a un àlbum en solitari?

Sí, és clar. El disc d’Antònia Font havia de sonar a Antònia Font. En aquest crec que he estirat una mica del fil d’‘Aventures de la nota La’ (2020), ampliant l’espectre del que crec que és la música pop, que no és un ritme, ni una harmonia, ni un tipus de lletra, perquè en el pop pots experimentar el que vulguis. Jo intento eixamplar la definició de música pop. 

Vostè és guitarrista, però aquí dominen els sons de sintetitzador. 

La guitarra és un instrument molt pràctic i útil per tocar en directe, però no m’agrada tant als discos. Quan vols gravar una guitarra elèctrica, has de simular que estàs tocant en directe posant un amplificador i uns micros, i recollint el so de la sala. És una recreació. En aquest disc no hi ha gaire guitarra. 

Les temàtiques del disc són diverses. ‘Robot mayordomo’ esbossa una crítica social: el robot com a figura alienada, al servei del poder. 

Té un punt punk de cagar-se en els ‘pijos’ i els milionaris. El robot ve a dir «estic putejat, però que us bombin». 

I hi ha algunes cançons sobre la vida de parella, enfocada des d’un angle gens idealista, cas de ‘Georgina’ i ‘Siento feelings’.

El rerefons és que la idea de la parella com un equip sòlid, dues persones que ho saben tot l’un de l’altre, que van en la mateixa direcció..., tot això és una conya i una fantasia. Una parella són dues persones que estan juntes, però cada una té la seva vida i els seus pensaments, i són independents. Estan sols, en realitat. La cançó parla d’això, que no fa falta que hi hagi entre tots dos una connexió astral. 

Aquí, intercanvia retrets amb la italiana Stefania Lusini, dissenyadora i baixista del grup Sandré.

El personatge masculí està fotent un rotllo, explicant-li a ella tota la seva filosofia, i ella va escoltant i diu «escolta, pesat, diguis el que diguis aquesta nit no em trec les calces». Stefi ha escrit la part en italià, és coautora del tema, i és una cosa nova per a mi, que mai havia fet una cançó a mitges amb ningú. Ara ella s’ha incorporat a la banda, amb Xarli Oliver i Jaume Manresa. 

Joan Miquel Oliver, ex Antònia Font, presenta ‘Electronic Devices’ en el Cruïlla Tardor. /

Jordi Cotrina

La música en català està vivint una renovació important, també a les Balears, al voltant del pop i la barreja amb els gèneres urbans. ¿Com es troba en aquest nou ‘mainstream’ català?

El centre el pots situar tu. Amb Antònia Font ho hem fet molt: el centre era aquí i nosaltres estàvem en un altre punt, però l’agafàvem i el tiràvem cap a nosaltres. El públic va sortir del ‘mainstream’ per acostar-se a Antònia Font, i quan ja van ser 50.000 persones les que ho feien, doncs seria que el ‘mainstream’ venia cap a nosaltres.

En les seves cançons sempre ha fabulat amb els avenços tecnològics. ¿Li fa il·lusió la intel·ligència artificial?

Encara està una mica verd. He vist imatges que m’han agradat, però música... La IA és com un alumne a qui demanes que faci una cosa i ho fa. I ja està. Em sembla bé, però quan la màquina sigui capaç de fer una cosa interessant, llavors m’interessarà. De moment, no.

Quan Antònia Font es va reunir, el 2022, van parlar de fer uns 10 concerts, i ara en tenen 27 en la gira de teatres i auditoris de l’any que ve (seran al Palau de la Música el 7 i 8 de febrer). ¿Què ha passat?

I seran més. No m’esperava per res arrasar d’aquesta manera. El que més m’ha emocionat ha sigut trobar-me amb tota una generació de públic silenciós, que havia estat mantenint la flama d’Antònia Font. Jo no en sabia res d’això. Se saben totes i cada una de les paraules de totes les cançons. És la satisfacció més gran de la meva vida. 

Notícies relacionades

Portant una carrera al 100% en català des de fa 25 anys, ¿com viu el tomb en el govern balear?

No pot ser que a l’escola ara es pugui triar no aprendre català, o que no puguis parlar en català al metge. A Bauzá, això no li va funcionar. Va ser un fracàs. I jo crec que ni en el PP n’estan gaire convençuts, que ho han fet per complir els pactes amb Vox. La nova presidenta, Marga Prohens, es va fer un ‘selfie’ en un concert d’Antònia Font a Palma. Ja em diràs. Els de Vox la van matxacar.