OBITUARI

Adeu a Matthew Perry, el cor neuròtic de ‘Friends’

L’actor va contribuir com cap altre membre del repartiment a l’explosiva efectivitat de la telecomèdia estrella dels noranta

Mor ofegat en un jacuzzi Matthew Perry, l’estrella de ‘Friends’

Matthew Perry i les seves memòries sobre l’addicció: un infern de metadona, cocaïna i un litre de vodka al dia

Adeu a Matthew Perry, el cor neuròtic de ‘Friends’

Archivo

3
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Quan, a mitjans dels noranta, als amants de les telecomèdies se’ns obligava a elegir entre ‘Seinfeld’ i ‘Friends’, alguns ens preguntàvem: ¿de veritat cal triar? Dit d’una altra manera: era natural sentir les mateixes simpaties per un neuròtic com George Costanza i un altre com Chandler Bing, tot i que el segon fos odiosament jove, atractiu i carismàtic

Matthew Perry va sorgir gairebé del no-res (rols episòdics en ‘Los problemas crecen’, ‘Sensación de vivir’ i ‘Sigue soñando’) i, de sobte, qualsevol dels seus lleus titubejos com a Chandler era tot el que molts necessitàvem per partir-nos de riure. Va saber elevar a altures estratosfèriques aquella barreja de profunda inseguretat amb implacable sarcasme, això últim una simple cuirassa per al primer. El seu ‘timing’ còmic era sempre impecable. 

Durant deu anys, entre 1994 i 2004, la combinació de Perry/Chandler amb l’(encara més) eixelebrat Joey de Matt LeBlanc, el (encara més) perdut Ross de David Schwimmer, la perfeccionista Monica de Courteney Cox, la impulsiva Rachel de Jennifer Aniston i la neohippy Phoebe de Lisa Kudrow va funcionar a una explosiva perfecció i va insistir a posar molt alt el llistó de rialles garantides per capítol en una telecomèdia. Els actors eren conscients del seu poder i impossible popularitat; en la novena i desena temporada van arribar a cobrar un milió de dòlars per episodi

Problemes d’addiccions 

Problemes d’addiccions Segons va explicar el mateix Perry al seu llibre del 2022 ‘Amics, amants i allò tan terrible’, memòries dels seus problemes amb alcohol i opioides, aquella novena temporada va ser l’única que va rodar en un període de completa sobrietat. Va començar a beure amb catorze anys i als vint-i-un va reconèixer senyals d’alcoholisme. A finals dels noranta s’enganxava a la Vicodina després de consumir-la per calmar els dolors per un accident de moto d’aigua. En alguns moments de la seva vida havia caigut en el consum simultani de metadona, Xanax, cocaïna i gairebé un litre sencer de vodka al dia. El 2019, va caure en coma durant diverses setmanes després que el còlon li explotés per abús d’opioides. 

Quan va escriure aquella autobiografia portava sobri any i mig, després de gastar-se set milions de dòlars en cures i programes de desintoxicació. Pel camí havia perdut, segons explicava, la capacitat per disfrutar en tots o gairebé tots els aspectes de la seva vida: aquesta anhedonia és un efecte secundari del Suboxone, medicament utilitzat per tractar la dependència de narcòtics. 

No només Chandler

No només ChandlerAcabada la sèrie que li va donar fama interplanetària, Perry no va tenir problemes per trobar feina, però sí noves sèries amb la mateixa ressonància: ‘Studio 60’ (creació d’Aaron Sorkin), ‘Mr. Sunshine’ i ‘Go on’ no van durar massa en antena, malgrat el seu interès; una mica més ho va fer el ‘remake’ de ‘L’estranya parella’, tot i que tampoc ho mereixés del tot. També el vam veure a ‘The good wife’, i més endavant ‘The good fight’, com l’esmunyedís advocat Mike Kresteva.

Notícies relacionades

En l’apartat cinematogràfic, va aconseguir vendre entrades amb ‘Falses aparences’ i, sobretot, ‘Un altre cop 17’, en la que era aquell individu de 37 anys que es despertava un dia en el seu jo adolescent, amb la cara de Zac Efron. En teatre, va escriure i va protagonitzar una obra, ‘The end of longing’, inagurada en el West End londinenc i traslladada després sense gran èxit a l’Off-Broadway.

L’última vegada que el vam veure en pantalla va ser en l’especial televisiu amb què els actors de ‘Friends’ es van ajuntar en una mateixa habitació només per segona vegada des del 2004. Lloc de reunió icònic: el plató on es va rodar la sèrie, l’Stage 24 de l’estudi de Warner Bros, a Burbank (Califòrnia). Alguns dels seus vells companys semblaven emocionar-se amb la situació, però no tant un Perry una mica absent. Recordem-lo millor com l’ànima d’aquesta festa anomenada ‘Friends’.

Temes:

Cine