4
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Des de mitjans de la dècada passada, arguments israelians han sigut inspiració de clàssics nord-americans com ‘En terapia’, ’Homeland’ i ‘Euphoria’. D’altra banda, des de l’èxit (sense necessitat de ‘remake’) de ‘Shtisel’ o ‘Fauda’ en plataformes globals, els seus productors han agafat confiança per pensar en gran i buscar la manera de desenvolupar projectes ambiciosos.

L’últim conflicte bèl·lic d’Israel amb Gaza té el focus mediàtic, i les ferides no tancades segueixen allà, infiltrades en els continguts i preocupacions de les trames televisives.

A sota, una llista de títols israelians fàcilment localitzables en plataformes. 

1. ’Shtisel’, quotidianitat de la ultraortodòxia

Shtisel’, quotidianitat de la ultraortodòxiaSensació global després de la seva incorporació a Netflix el 2019, aquest càlid drama aborda les tribulacions dels Shtisel, família de jueus haredim del barri de Mea Shearim a Jerusalem. El jove solter Akiva (Michael Aloni) i el seu pare vidu Shulem (Doval’e Glickman), taciturns companys de pis, busquen l’amor mentre es mantenen fidels a creences i dogmes. Shira Haas, la protagonista d’’Unorthodox’, va debutar aquí a la pantalla en el paper de la bibliòfila filla gran de Giti (Neta Riskin), germana d’Akiva. Disponible a Netflix.


2. ’Fauda’, acció gens caòtica

Fauda’, acció gens caòticaEl títol significa ‘caos’ en àrab, però aquest ‘thriller’ polític conté molta de l’acció més transparent (alhora que adrenalítica) vista en televisió. No triga gens a portar-nos a l’ull de l’huracà, a l’impossible joc del gat i la rata entre una unitat especial de l’exèrcit israelià i un grup de terroristes a Cisjordània (en la tercera temporada, l’acció salta a la franja de Gaza). Els creadors no prenen partit clarament per cap bàndol: tant jueus com palestins, incloent-hi els terroristes, es presenten com personatges tridimensionals. Disponible a Netflix.


3. 'Cuando los héroes vuelan', l’última missió

3. 'Cuando los héroes vuelan', l’última missióGuanyador del premi a millor sèrie a Canneseries el 2018, aquest ‘thriller’ dramàtic d’Omri Givon segueix els camins, en principi separats, de quatre antics soldats de les Forces de Defensa Israelianes. Tenen vides d'allò més diferents, però els uneix l’estrès posttraumàtic. I, després, un descobriment: Yaeli (Ninet Tayeb, guanyadora de la primera edició de l’’American idol’ israelià), antiga nòvia d’Aviv (Tomer Capon) i germana de Dubi (Nadav Netz), podria no estar morta, com es creia. Intentin veure només un capítol. Disponible a Netflix.


4. ’L’attaché’, nova i accidentada vida a París

4. ’L’attaché’, nova i accidentada vida a ParísTambé a Israel saben que el format de mitja hora no és propietat exclusiva de la comèdia: d’aquesta durada en treu gran profit Eli Ben-David en el drama ‘L’attaché’, basat en capítols de la seva pròpia vida. Ell mateix la protagonitza, però no en el paper d’un guionista o actor: el seu Avshalom és un bateria d’èxit fins que es muda a París amb la seva dona francesa, Annabelle (Héloïse Godet), que ha acceptat una feina com a agregada d’immigració a l’ambaixada israeliana. Allà els esperen els atacs terroristes del 2015 i l’amenaça del racisme. Disponible a Filmin.


5. ’Our boys’, un procedimental policial dolorós

5. ’Our boys’, un procedimental policial dolorósL’estiu del 2014, tres adolescents israelians van ser segrestats i assassinats per militants de Hamàs, fet que va desembocar en una onada d’incidents d’odi; el més tristament conegut, l’assassinat d’un adolescent palestí en mans de tres joves jueus ultraortodoxos. Els dos casos van contribuir a l’esclat de la guerra de Gaza. Aquesta minisèrie se centra, controvertidament, només en el segon, des del segrest fins al judici, i pel camí sorgeix una reflexió universal sobre el crim d’odi. Disponible a HBO.


6. ’Teheran’, espionatge d’alta tensió

Notícies relacionades

6. ’Teheran’, espionatge d’alta tensióDe l’acord d’Apple amb Moshe Zonder, guionista en cap de ‘Fauda’, ha sorgit d’entrada aquest gran ‘thriller’ d’espionatge, carregat de tensió i bons girs argumentals. Niv Sultan encarna Tamar, hacker del Mossad que s’infiltra a Teheran rere una falsa identitat, la d’una hostessa de vol, per ajudar a fer volar el reactor nuclear iranià. Ja no es fan pel·lícules d’intriga paranoica com les d’Alan J. Pakula, però a la televisió hi ha sèries que proveeixen d’emocions similars. Acaba d’anunciar-se la seva renovació per a una segona temporada. Disponible a Apple TV+.


7. ’Valley of tears’, drama bèl·lic en època pretèrita

7. ’Valley of tears’, drama bèl·lic en època pretèritaEn part pels limitats pressupostos amb què es treballava, el drama d’època no existia fins fa molt a la tele israeliana. Però aviat arribarà ‘The beauty queen of Jerusalem’, sobre tres generacions d’una família durant la primera meitat del segle XX. I abans hi va haver ‘Valley of tears’, recreació de batalles icòniques de la guerra del Yom Kippur del 1973, que va alterar per sempre el mapa geopolític de l’Orient Mitjà. Entre els seus creadors trobem Ron Leshem, pare de l’’Euphoria’ original. Disponible a HBO.