zentauroepp53722770 italian authorities unveil a stolen artwork painted by the b200611164148

zentauroepp53722770 italian authorities unveil a stolen artwork painted by the b200611164148 / Andrea Rosa

2
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

La identitat de l’artista de carrer Banksy ha sigut objecte d’especulacions al Regne Unit durant anys. Per ara hi ha poques certeses sobre ell: és un home blanc, originari de Bristol i nascut sobre la dècada del 1970. No obstant, la celebració d’un nou judici podria obligar Robin Gunningham, una de les persones assenyalades per la premsa com l’home que s’amaga darrere de Banksy, a confirmar si efectivament és el grafiter més famós del món. 

Gunningham ha sigut requerit com a acusat junt amb l’empresa Pest Control Ltd., encarregada de gestionar la venda de les obres de Banksy, en un judici per difamació impulsat per l’artista Andrew Gallagher davant l’Alt Tribunal de Londres. L’eventual compareixença de Gunningham davant el jutge podria obligar-lo a revelar si és l’artista, tot i que de moment l’acusació s’ha negat a donar informació sobre el procés. «Per ara els detalls són confidencials i ho continuaran sent», ha explicat l’advocat de Gallagher, Aaron Wood, al ‘Daily Mail’. 

Gallagher ja es va enfrontar a l’empresa de Banksy en una disputa relacionada amb els drets de propietat intel·lectual. L’artista anònim va mirar d’impedir que l’empresa de Gallagher utilitzés una de les seves icòniques pintures, ‘The flower thrower’, en una targeta de regal. L’Oficina Europea per als Drets de Propietat Intel·lectual (EUIPO, en la seva sigla en anglès) va decidir el 2020 que Banksy no tenia dret a reclamar els drets de propietat intel·lectual a causa del seu anonimat. 

Principal sospitós

Gunningham, un home de 53 anys nascut a Bristol, ja va ser assenyalat com l’home que s’amaga darrere de Banksy en una investigació del ‘Mail on Sunday’ el 2008. Els autors d’aquesta investigació van parlar llavors amb alguns dels seus antics companys de classe, que van confirmar les sospites, així com veïns de la família i persones que havien treballat amb ell. 

Notícies relacionades

Vuit anys després d’aquesta revelació, el 2016, una investigació de la universitat Queen Mary de Londres va donar ales a aquesta teoria i va considerar Gunningham com «l’únic sospitós seriós» de ser Banksy. Els investigadors van utilitzar llavors una tècnica que consisteix a traçar les ubicacions de més d’un centenar d’obres de l’artista per crear un «perfil geogràfic». Els punts de més activitat coincidien amb les adreces i les zones més freqüentades per Gunningham i el seu cercle més pròxim, tot i que els representants de l’artista sempre han rebutjat aquesta teoria. 

Banksy és l’autor de centenars d’obres pintades per tot el món, des de Londres fins a Detroit, passant per llocs de conflicte com la franja de Gaza, Síria o Ucraïna. El 2010 va dirigir el documental ‘Exit through the gift shop’, una crítica a l’ús de l’art per a finalitats purament econòmiques, però, malgrat l’enorme exposició mediàtica de les seves obres, encara no ha sigut possible confirmar oficialment la seva veritable identitat.