Retorn de Ses Satàniques Majestats

Els Rolling Stones anuncien un àlbum «eclèctic, amb cançons d’amor, balades i country», per al 20 d’octubre

‘Hackney diamonds’, el seu primer disc amb material inèdit en 18 anys, té com a avançament el tema ‘Angry’, amb un ‘riff’ de guitarra marca de la casa i un text que recrea una baralla domèstica, i un vídeo protagonitzat per l’actriu Sydney Sweeney

2
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

La incògnita s’ha desvelat: ‘Hackney diamonds’, l’eslògan esbombat fa unes setmanes en una campanya promocional amb sospitós sabor ‘stone’, és en efecte el títol del nou àlbum del grup britànic, i veurà la llum el 20 d’octubre. És el seu primer disc en set anys, des del tribut bluesístic ‘Bluie & lonesome’, i el primer amb cançons originals des d’‘A bigger bang (2005).

Així ho van oficialitzar els tres titulars del grup, Mick Jagger, Keith Richards i Ron Wood, en l’esdeveniment transmès aquest dimecres en ‘streaming’, conduït per Jimmy Fallon, des del teatre Hackney Empire, del barri londinenc d’aquest nom. L’avançament de l’àlbum és ‘Angry’, un tema de canònic ‘riff’ de guitarra en un vídeo en què l’actriu Sydney Sweeney, protagonista de la sèrie ‘Euphoria’, recorre amb cotxe els carrers de Los Angeles, decorades amb cartells que mostren imatges en moviment dels integrants dels Stones en diversos períodes històrics. ’Hackney diamonds’ és una expressió en ‘slang’ que es refereix als vidres trencats d’un aparador després d’un robatori.

Un disc «enfadat»

Atès el significat d’aquesta peça, en què Jagger es mostra enmig d’una acalorada discussió, aquest va afirmar que l’àlbum sencer tindria un to «enfadat», si bé després va matisar que «no es pot estar enfadat tant temps». Es tracta així d’un disc «eclèctic, amb cançons d’amor, balades, country..., una barreja». I hi va afegir: «No vull sonar envanit, però no hauríem tret aquest àlbum si realment no ens agradés. Ens vam dir que havíem de fer un disc que realment ens entusiasmés».

‘Hackney diamonds’, produït per Don Was (fix des del 1994), ara en tàndem amb el jove Andrew Watt (amb un currículum que va de Justin Bieber a Iggy Pop), és el primer disc dels Stones sense el bateria Charlie Watts, mort el 24 d’agost del 2021 al no superar una intervenció cardíaca. «Des que Charlie se’n va anar, tot ha sigut diferent. Ell és el nostre número quatre. Per descomptat que el trobem a faltar», va apuntar Keith Richards. Al seu lloc s’ha instal·lat, ja d’una manera estable, Steve Jordan, que va ser membre, als 80 i 90, de la banda del guitarrista, The X-Pensive Winos. «Una progressió natural, perquè jo ja vaig treballar amb ell», va indicar, recordant que va ser una «recomanació de Charlie» la que els va portar a reclutar-lo. Però Watts agafa les baquetes en dues cançons de l’àlbum, una de les quals inclou el que va ser baixista del grup fins a 1993, Bill Wyman. Així que, com va fer notar Jagger, es tracta d’«un tema que ofereix a la secció rítmica original dels Stones».

Del gòspel a Hank Williams

Àlbum amb 12 cançons, gravat «amb molta rapidesa», va indicar Ron Wood, majorment entre els mesos de desembre passats i gener, inclou una altra col·laboració, la de Lady Gaga, en un tema anomenat ‘Sweet sound of heaven’, «una cançó gòspel». Per Wood, un altre dels temes, ‘Dreamy skies’ apunta maneres country, ja que mostra «Mick mirant d’allunyar-se de tot i d’escoltar Hank Williams». Preguntats per si van pensar en el públic al fer aquest disc, Keith Richards va confessar que no. «Tan sols vam creuar els dits».

Notícies relacionades

El que no va revelar el trio és si ‘Hackney diamonds’ serà el punt de partida d’una nova gira, més d’un any després del seu últim concert (3 d’agost del 2022 a Berlín). Però els anuncis cal dosificar-los.