6
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els videojocs viuen un moment dolç especialment a Espanya, on 18 milions de jugadors i una facturació de més de 2.000 milions d’euros van convertir durant el 2022 el nostre país en un dels més juganers d’Europa. Segons un estudi de Gfk, Roblox és la plataforma de ‘streaming’ favorita dels més petits (d’entre 4 i 15 anys); Twitch, dels adolescents i joves (de 16 a 34 anys), i ‘Candy Crush’, el joc a què més temps dediquen els adults més grans de 45 anys i els més grans de 65 anys. Els sèniors espanyols passen cada mes més temps jugant amb les famoses boles de colors –unes nou hores mensuals de mitjana– que a WhatsApp o Instagram.

Sobre aquest panorama s’entreveu una (pen)última revolució que aspira sobretot a seduir aquells que no es consideren ‘gamers’ a si mateixos i que probablement no tinguin cap consola a casa seva. I ve de la mà de Netflix, que ja és present en moltes llars espanyoles. La plataforma ofereix jocs des de fa temps, però ara ha fet un nou pas, que consisteix a jugar des de casa a la pantalla de la televisió utilitzant el telèfon mòbil com a ‘joystick'.

Els límits del ‘cloud gaming’

I és que Netflix Games acaba d’anunciar els seus primers passos per fer els jocs més accessibles. El seu pla és que puguem disfrutar-los també al televisor i a través de Netflix.com a l’ordinador. Curiosament, si hi juguéssim a la televisió utilitzaríem el mòbil com a comandament, prèvia descàrrega d’una aplicació. Els dies de l’excés d’attrezzo a la sala d’estar per jugar a videojocs podrien (començar a) ser història. Alguns privilegiats subscriptors del Canadà i el Regne Unit ja estan provant la beta d’aquest sistema per 'streaming'. 

 Es tracta de sortir dels límits d’iOS i Android per provar els límits del ‘cloud gaming’, o joc al núvol, que permet als usuaris jugar a través de la xarxa sense necessitat de descarregar i instal·lar jocs a cap dispositiu. Una classe de projecte que no va acabar de sortir bé a Google: al setembre anunciava el tancament de Stadia, servei de 'streaming de videojocs que el va portar a crear un estudi propi per fer títols exclusius. Però la gran tecnològica no es dona per vençuda i, segons diversos rumors i informes, treballa ara a Playables, iniciativa que permetria als usuaris jugar en línia a través de Youtube.

¿Saben els subscriptors de Netflix que la plataforma és també una mena de servei de videojocs? L’any passat, menys d’un 1% de la seva enorme base de subscriptors estaven provant la suggerent oferta de títols. Molts no saben que l’opció hi és; d’altres ho saben, però se n’obliden. Un dels motius d’aquesta moderada popularitat podria ser la certa complexitat d’accés: no és entrar a l’app i posar-se a jugar, sinó que s’ha de 1) buscar uns jocs que no salten a la vista; 2) ser redirigit a la botiga d’Apple o Android; 3) esperar que es descarregui l’app del joc i 4) tornar a identificar-se a Netflix per poder jugar-hi.  

Del DVD al futur de la consola

De gairebé modesta empresa de lloguer de DVD per correu, Netflix va passar a omniscient plataforma de ‘streaming’ i important productora de sèries i cine arreu del món. Però les seves ambicions van més enllà d’una sola gamma d’entreteniment. Ara (o, bé, ara amb especial potència) vol convertir-se en força dels videojocs, una indústria que sembla la seva principal amenaça en la competició pels globus oculars del planeta.

Ja el 2017, la companyia va voler calmar l’espera del retorn de ‘Stranger things’ amb un videojoc per a mòbils de gràfics apropiadament dels vuitanta. El nadal del 2018 continuava explorant els confins de l’entreteniment interactiu amb ‘Bandersnatch’, una entrega especial de ‘Black mirror’ en què l’espectador podia influir sobre els camins de l’acció. En una línia pròxima se situa ‘Caleidoscopio’, recent sèrie d’atracaments en què els episodis poden veure’s en l’ordre que un prefereixi sense que la comprensió global de la història se n’acabi de ressentir gaire. 

Explotar les sèries originals

Va ser, en concret, el 2 de novembre del 2021 quan Netflix anunciava oficialment la seva secció de videojocs, l’oferta inicial dels quals tenia com a principals ganxos ‘Stranger things: 1984’ (el joc estrenat el 2017) i un altre joc basat en el mateix fenomen, ‘Stranger things 3: The game’. S’hi apreciava una clara aposta per la narrativa transmèdia, aquesta que es desplega a través de múltiples plataformes (pel·lícules, videojocs, novel·les, còmics); també, un clar intent de treure el màxim rèdit possible a les seves franquícies pròpies d’èxit. 

Apostant no només per la distribució, sinó també per la creació de videojocs des de zero, Netflix podria, a més, trobar propietats intel·lectuals per explotar en altres formats, de la mateixa manera que ha fet amb videojocs aliens com ‘Cyberpunk 2077’ i ‘League of legends’, els mons dels quals han servit d’inspiració, respectivament, les seves sèries d’animació ‘Cyberpunk: Edgerunners’ i ‘Arcane’, totes dues molt ben rebudes.  

El seu joc més important

El seu joc més importantEl setembre del 2021, Netflix havia anunciat l’adquisició de l’estudi de videojocs ‘indie’ Night School, conegut pel seu èxit sorpresa del 2016 ‘Oxenfree’, innovadora aventura gràfica sobre una adolescent que mira d’escapar-se d’una illa misteriosa servint-se d’aliats sobrenaturals. La seva seqüela, acabada de llançar, ‘Oxenfree II: Lost signals’, disponible per a PC, PlayStation, Switch i mòbils, ha rebut lloances merescudes a ‘The New York Times’ («esborronador, divertit i amb emocions complexes») i ‘The Guardian’ («una aventura d’un ritme lent que resulta refrescant»), entre altres mitjans de referència. 

La unió del gegant de l’'streaming amb Night School sembla més o menys natural: les dues companyies es veuen com a creadores de mons, però, sobretot, narradores d’històries. Alhora, Netflix no vol jugar-se el seu futur als videojocs a una sola carta, un sol estil, un sol aliat. No ha deixat d’adquirir estudis en els dos últims anys, a més de crear-ne un parell de propis, un a Hèlsinki i un altre a Califòrnia.

Amazon també ho va intentar

Una dècada enrere, Amazon ja havia fet el mateix creant Amazon Game Studios, projecte en què sol invertir uns 500 milions de dòlars a l’any, no sempre amb resultats satisfactoris. Són menys coneguts els seus èxits que les seves decepcions: d’aquesta fracassada resposta a ‘Fortnite’ anomenada ‘Crucible’ a un videojoc de rol multijugador massiu, ‘New World’, que segons recordava fa poc ‘The Washington Post’ va ser abandonat per la meitat dels seus usuaris en qüestió de dos mesos. Tenen més sort com a editors que com a creadors: el joc de rol ‘Lost ark’, cuinat per dos estudis sud-coreans, va mantenir una important mitjana de jugadors al llarg de tot el 2022, segons les dades de SteamDB.

De tot per a tothom 

Notícies relacionades

De tot per a tothom Com al seu catàleg de sèries, pel·lícules i ‘realities’, sovint comparat amb un hipermercat (per a bé o per a menys bé), la biblioteca de jocs de Netflix té absolutament de tot. Hi ha títols per a la partida casual al metro i d’altres que són experiències immersives. N’hi ha de fàcils i n’hi ha de complicats. N’hi ha de poètics (‘Laya’s horizon’, una aventura de món obert per passar l’estona volant per una illa) i n’hi ha d’horteres (aquestes versions interactives de ‘Jugando sin fuego’, el ‘reality’ dels idil·lis de la casa). Pots fer receptes a Fondo de Bikini (‘Bob Esponja: a cocinar’) o aprendre a fer escacs i mats com Beth Harmon (‘El ajedrez de Gambito de dama’), a més de provar amb els puzles de ‘Cut the rope daily’, primer joc del catàleg amb denominació d’origen barcelonina.

Ara com ara, la seva llista de propostes arriba als setanta títols. N’hi ha setanta més en desenvolupament i al final del 2023 esperen haver llançat quaranta nous jocs. El que no sembla clar és que un d’aquests acabi sent cert ambiciós joc multiplataforma amb Joseph Staten (un dels antics caps de la popular saga ‘Halo’) com a director creatiu. Les grans odissees del videojoc requereixen el seu (llarg) temps.