Alerta UFO

Albiraments desclassificats: 10 pel·lícules i sèries sobre objectes voladors no identificats

A l’espera de conèixer una mica millor l’informe ovni del Pentàgon, recordem 10 emblemàtiques pel·lícules i sèries que van alimentar la nostra fascinació per les naus de l’espai exterior

Albiraments desclassificats: 10 pel·lícules i sèries sobre objectes voladors no identificats

El Periódico

6
Es llegeix en minuts
Julián García
Julián García

Periodista

ver +
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«¿Això és tot el que hi ha?», cantava Peggy Lee en un gloriós estàndard dels seixanta. És la cançó que degué passar a alguns ufomaníacs pel cap després de llegir l’avanç de ‘The New York Times’ sobre l’informe ovni del Pentàgon. Com explicava la nostra corresponsal Idoya Noain, «el Pentàgon i la Intel·ligència dels Estats Units no han trobat proves que fenòmens aeris no identificats observats per pilots de l’Exèrcit els últims anys es corresponguin amb naus extraterrestres, però tampoc poden descartar-ho absolutament ni explicar els estranys moviments». Els Mulder del món ens quedarem amb aquest últim apunt: volem creure. A l’espera de conclusions més emocionants, sempre ens queda la ficció per somiar (o tenir malsons) amb naus de l’espai exterior. Aquí deu pel·lícules i sèries sobre ovnis i la nostra fascinació per ells.

1. ‘Ultimátum a la Tierra’: compte amb el perill nuclear

Amb les ferides de la Segona Guerra Mundial encara obertes i l’amenaça de la guerra freda sobre els nostres caps, l’alienígena Klaatu sorgia del plat volador gegant que havia aterrat a Washington per advertir-nos del perill nuclear: o pareu de matar-vos o sereu exterminats, deia. En una època en què qualsevol invasió extraterrestre era sinònim de mort i destrucció, el clàssic de Robert Wise del 1951 oferia tot el contrari: un missatge pacifista i d’aires messiànics, segurament ingenu, vist des d’avui, però necessari en un temps en què la por de l’autodestrucció del planeta estava present. Scott Derrickson en dirigiria el 2008 un ressenyable ‘remake’ amb la vista posada en un terror més d’avui dia: el desastre mediambiental. Lloguer a Microsoft (’remake’ disponible a Disney+ i HBO).


2. ‘El ser del planeta X’: un enigma d’un altre món

Rodat el 1951 en tot just sis dies, aprofitant els vells decorats de ‘Juana de Arco’ de Victor Fleming, el film del director austríac Edgar G. Ulmer ha adquirit la condició d’obra de culte de la ciència-ficció de sèrie B, una mena d’‘Ultimátum a la Tierra’ en versió molt ‘low cost’. Aquí, una nau espacial pilotada per un extraterrestre procedent del planeta X aterra sobre una illa escocesa, on es trobarà amb un científic que, precisament, estava estudiant l’estrany comportament orbital del cos celeste. Sèrie B de baixíssim cost, sí, però fascinant en la seva raresa i la seva fotografia en blanc negre (obra de John L. Russell, camèra de ‘Psicosi’), alhora que inesperat estudi de la xenofòbia i la por de l’altre. Disponible a Filmin.


3. ‘Ovni’: contra la invasió extraterrestre

Gerry Anderson i la seva segona dona, Sylvia Anderson, van saltar a la fama com a titans de la televisió infantil als 60, quan van desenvolupar una tècnica, Supermarionation, que permetia sincronitzar electrònicament les boques de les seves marionetes amb el diàleg de les sèries. A l’altura d’‘Ovni’ (1970-71) pensaven en un públic més adult i treballaven ja amb actors de carn i ossos, incloent-hi el seu estimat Ed Bishop, ja sentit a ‘El capitán Escarlata’. Però continuaven somiant desperts: ‘Ovni’ se centra en una agència militar internacional a càrrec de la protecció de la Terra contra els alienígenes. Disponible al YouTube (en espanyol) i en DVD/Blu-ray amb subtítols en anglès


4. ‘Encontres a la tercera fase’: ja estan aquí

No hi ha cap més pel·lícula que hagi sigut capaç de reflectir amb més força visual i humanista, al caire de l’experiència religiosa, l’arribada a la Terra dels homes de verd i el seu ulterior contacte amb els éssers humans. Fascinat des de nen per les pel·lícules de plats voladors, Steven Spielberg ens va dir que els àngels existien en aquesta història d’obsessió: la d’aquell electricista (Richard Dreyfuss) encisat per la visió d’una estranya muntanya, o la d’aquell ufòleg francès (François Truffaut) que anhela contactar amb els extraterrestres. La nau nodrissa de Douglas Trumbull, les criatures de Carlo Rambaldi i les cinc notes com a mantra comunicatiu de John Williams van acabar de convertir el film en el fascinant somni de qualsevol ufòleg o simple amic de la (pacífica) visita alienígena. Disponible a Filmin.


5. ‘V’: victoriosa i visionària  

Si fins i tot als adults, pel que sembla, els va impressionar, imaginin el que va ser la desfilada de naus nodrisses sobre la Terra de ‘V’ per als que encara no tenien 10 anys el 1985, quan la minisèrie de Kenneth Johnson es va estrenar a TVE. Imatges icòniques i influents sense les quals, probablement, Roland Emmerich no hauria pogut mai somiar amb la seva exitosa ‘Independence day’. A l’excel·lent original (completat per una segona minisèrie i una temporada completa) va seguir el 2009 un ‘remake’ bastant inferior que va durar dues temporades. Disponible a Prime Video (original i ‘remake’). 


6. ‘Expediente X’: colonització i conspiració 

Amb la popularitat de les investigacions de Mulder i Scully, sobretot des de la segona i tercera temporades, moltes converses entorn de la màquina de cafè van començar a girar sobre una pregunta important: ¿creus en els extraterrestres? Alguns van recolzar Fox Mulder (David Duchovny), el creient. D’altres preferien la visió escèptica de Dana Scully (Gillian Anderson), incapaç de creure en aquesta colonització alienígena encoberta pel Govern. Un episodi de la cinquena temporada, ‘Paciente X’, s’atrevia a assenyalar la participació militar en abduccions. Disponible a Disney+. 


7. ‘Platillos volantes’: abducció i mort a Terrassa

El 1972, i això és cert, van ser trobats a la via de l’estació de tren de Torrebonica, a prop de Terrassa, els cossos decapitats de dos treballadors d’una fàbrica tèxtil. No es tractava d’un assassinat, ja que la policia va trobar al seu costat una intrigant nota que deia: «Els extraterrestres ens criden, pertanyem a l’infinit». A partir d’aquest poc conegut episodi de la crònica negra, i ufològica, catalana, el director Óscar Aibar va voler acostar-se en to tragicòmic a la vida d’aquests dos homes (Jordi Vilches i Ángel de Andrés López) obsessionats amb els extraterrestres fins al punt de ser abduïts pel seu propi deliri. Disponible a Movistar+.


8. ‘District 9’: extraterrestres com nosaltres

En el cas del memorable debut de Neill Blomkamp, la nau misteriosa sobrevola Johannesburg, Sud-àfrica, en part perquè d’allà procedeix el director i en part per la possibilitat de crear una metàfora sobre l’apartheid. El ‘Districte 9’ del títol, el gueto on el Govern sud-africà ha amuntegat uns extraterrestres sense malícia, equival a aquells assentaments informals on els negres van ser marginats durant aquells negres temps. L’estrella de Blomkamp s’ha apagat lleugerament, però la seva ‘opera prima’ continua sent avui provocadora i explosiva. Lloguer a Microsoft, Rakuten TV i iTunes.


9. ‘La llegada (Arrival)’: alienígenes en contacte

Notícies relacionades

Una dotzena de naus gegants alienígenes són albirades en diferents punts del planeta. Una professora de lingüística (Amy Adams) serà requerida pel Govern dels Estats Units per intentar desxifrar el missatge que els extraterrestres ens intenten transmetre. Inspirat en el gran relat curt ‘La historia de tu vida’, de Ted Chang, el film de Denis Villeneuve és una meravellosa celebració del llenguatge i la comunicació com a armes pacifistes, així com un colpidor estudi de la pèrdua d’un ésser estimat més enllà de les traves rígides del temps. Una de les grans fites de la ciència-ficció contemporània. Disponible a Netflix.


10. ‘Misterios sin resolver’: ovnis, sempre ovnis 

Shawn Levy, productor/director de ‘Stranger things’, ha bastit recentment aquest ‘reboot’ del programa dels vuitanta i noranta dedicat a la recreació i investigació de crims reals i fenòmens paranormals. A la nova versió hi falta Robert Stack com a amfitrió, però no, no hi falten ovnis. Si en la sèrie original hi va haver episodis dedicats al cas Roswell o les ‘llums de Phoenix’, en aquesta trobem, de moment, ‘l’ovni de Berkshire’, sobre aquella famosa jornada del 1969 en què, segons nombrosos testimonis, un ovni va causar el terror en diferents pobles del comtat de Berkshire (Massachusetts, Estats Units). Disponible a Netflix.