3
Es llegeix en minuts

Les negociacions de SAG-AFTRA, el principal sindicat d’actors de cine, televisió i ràdio als EUA , amb els estudis i plataformes de ‘streaming’ no han arribat a bon port. El 97,91% dels membres de l’associació van votar a favor d’autoritzar una vaga si no s’arribava a un acord. El sindicat disposa de 160.000 afiliats i no només són actors de cine i televisió, sinó que també inclou periodistes de ràdio i televisió, presentadors, locutors, cantants, dobles d’acció, actors de veu i publicitat. La indústria de Hollywood, que genera més de 170.000 milions d’euros, pot quedar paralitzada.

Fins al 2026 sense ‘Euphoria’ ni ‘Emiliy in Paris’

La vaga d’actors afectaria gairebé totalment l’activitat del sector del cine i la televisió, ja que se sumaria a la dels guionistes, que fa 71 dies que duen a terme aturades i exigeixen una millora de les condicions laborals. El seu boicot ha afectat nombroses pel·lícules i sèries de televisió. Per exemple, han sigut retardades les reunions per a la quarta entrega de ‘Spiderman’, l’estrena de la temporada 3 d’‘Euphoria’ ha sigut posposada fins al 2026 o la quarta temporada d’‘Emily in Paris’.

Els actors exigeixen una pujada del sou mitjà i protecció davant la intel·ligència artificial. També denuncien que l’entrada de les pel·lícules i les sèries en plataformes de ‘streamig’ ha suposat una pèrdua important d’ingressos.

Adeu a les alfombres vermelles... ¿I els festivals?

La vaga d’actors generaria pèrdues milionàries amb un gran impacte econòmic per a la indústria de Hollywood. Però que els actors paralitzin la seva activitat no només afectaria els rodatges o les preproduccions de pel·lícules, com ha passat amb els guionistes, sinó també les promocions de les pel·lícules a les alfombres vermelles i ‘photocalls’ dels festivals i premis.

Hores després d’haver anunciat els nominats per a la celebració dels Emmy al setembre, aquesta celebració podria ser anul·lada. Un altre esdeveniment recent que quedaria molt afectat per l’aturada dels actors seria la Comic-Con de San Diego. En l’última vaga d’actors que hi va haver en la dècada dels 80, els actors van boicotejar la gala dels Emmy. La mesura podria tenir conseqüències en el calendari de festivals de cine que arrenca al setembre, perquè ¿què en serà de la Mostra de Venècia o el Festival de Sant Sebastià sense les grans estrelles de Hollywood, que en garanteixen l’èxit mediàtic?

Notícies relacionades

Sense promoció de les pel·lícules i sèries també quedarien boicotejats els programes de ‘late night’ on els actors són convidats per ser entrevistats. Segons ‘The New York Times’: «Els efectes d’una vaga doble es veuran aviat a les seves televisions, amb les cadenes programant reposicions i la proliferació de ‘reality shows’».

Antecedents històrics

Una vaga d’actors el 2023 suposaria la primera contra la indústria del cine i la televisió des de 1980 i la primera vegada que intèrprets i guionistes es declaren en vaga alhora des de 1960, quan Ronald Reagan era president del Sindicat d’Actors. No s’havia produït una gran vaga del SAG-AFTRA des de 1980, que llavors es va allargar tres mesos i tres dies.