12 anys d’història

El nou alcalde de la Ràpita fulmina el festival Eufònic, Premi Nacional de Cultura 2023

El nou alcalde socialista, Javier Reverté, ha pres la decisió de «forma unilateral i sense possibilitat d’una mediació», segons el festival, i obliga a cancel·lar una trentena d’activitats al municipi

El nou alcalde de la Ràpita fulmina el festival Eufònic, Premi Nacional de Cultura 2023

EPC

2
Es llegeix en minuts
Leticia Blanco

L’Eufònic és un festival d’art sonor, visual i digital que se celebra des de fa més d’una dècada a les Terres del l’Ebre, amb epicentre a la Ràpita. Té el músic Vicent Fibla com a director i fa unes setmanes rebia el Premi Nacional de Cultura per a alegria d’una cita cultural modesta i pensada sempre des de la més estricta avantguarda. Fins ara. Una de les primeres decisions del nou alcalde de la Ràpita, el socialista Javier Reverté, ha sigut la d’acabar, de forma abrupta, a menys de dos mesos del festival i sense possibilitat de diàleg, l’acord perquè se celebri. 

El festival es veu obligat així a reestructurar aquesta edició després que el nou consistori hagi retirat «el seu suport econòmic i la col·laboració logística amb espais, fent inviable la celebració», expliquen des d’Eufònic. 

En un comunicat, el festival reconeix que és «impossible» que se celebri sense la complicitat de l’ajuntament per la important ajuda de la brigada municipal i la cessió dels espais, així com l’aportació econòmica, «malgrat ser només un 7% del pressupost global del festival». Dels 170.000 euros de pressupost global del festival, el 65% es destinava a activitats que es realitzaven a la Ràpita, on aquest any s’havien de fer 25 concerts i ‘performances’, repartits en nou espais de la població, a més de vuit instal·lacions artístiques i un nou projecte expositiu amb sis artistes digitals. 

«Totes aquestes activitats queden suspeses davant la impossibilitat de reubicació, i l’organització del festival ja treballa en l’edició del 2024, mantenint converses amb altres municipis de Terres de l’Ebre». 

Tot i així, Eufònic manté les dates del 24 al 27 d’agost, i el tradicional Pòrtic Eufònic el cap de setmana anterior, reduint dràsticament la programació, que inclourà prop de 30 artistes, i reforçant la segona corona de poblacions que inclou Amposta, Tortosa, Campredó, Miravet, Roquetes, Ulldecona i espais a l’aire lliure del delta de l’Ebre i l’interior de les comarques ebrencs, informa l’organització. 

Eufònic compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona, el Ministeri de Cultura del Govern d’Espanya, l’aportació de diferents ajuntaments de les Terres de l’Ebre i altres institucions i entitats nacionals. La 12a edició d’Eufònic ja tenia tancada una programació que incloïa prop de 60 artistes –dels quals se n’havia anunciat la meitat– incloent-hi actuacions, instal·lacions artístiques, espectacles d’arts digitals, tallers i les jornades professionals.

El festival acaba de ser guardonat amb el premi Nacional de Cultura 2023 que concedeix la Generalitat de Catalunya i el CoNCA – Consell Nacional de la Cultura i de les Arts, el màxim reconeixement de la cultura catalana. 

Notícies relacionades

En les 11 edicions celebrades fins ara ha reunit més de 400 artistes i 80 ponents, tant internacionals com nacionals, projectant les Terres de l’Ebre com a focus de creació, connectant-se en la cultura més avantguardista i donant veu a molts artistes ebrencs. Per Eufònic han passat projectes i artistes nacionals de gran impacte com Cabosanroque, Ángel Molina, Alba G. Corral, Carles Viarnès, Alizzz, Desert i una jove Bad Gyal.

El festival tornarà automàticament l’import dels abonaments adquirits i la programació definitiva s’anunciarà pròximament. 

Temes:

Música