Novetat literària

James Bond desapareix a Barcelona a la primera novel·la de la saga escrita per una dona

  • Kim Sherwood actualitza les seves aventures amb una nova generació d’agents secrets multiculturals i el canvi climàtic com a nova amenaça mundial

  • El Bond literari: d’Ian Fleming a Kinsley Amis

James Bond desapareix a Barcelona a la primera novel·la de la saga escrita per una dona
4
Es llegeix en minuts

Explica Kim Sherwood (Londres, 1989), primera dona continuadora de la saga de novel·les de James Bond, que el seu primer pas abans d’asseure’s a escriure va ser entrar a la web de l’MI6, el Servei d’Intel·ligència Secret del Regne Unit, i veure què estaven fitxant. No eren britànics nivis amb pinta de beure Dry Martinis i acabar sempre a l’hotel on un segle abans va dormir Agatha Christie, perquè això limitaria les seves missions. L’MI6 buscava persones de diferents procedències, amb capacitat de mimetitzar-se en entorns variats de tot el món. A partir d’allà, Sherwood va començar a perfilar el seu elenc d’agents secrets de nou encuny: Johanna Harwood, 003, una metge filla d’una francoalgeriana; Sid Bashir, 009, de procedència musulmana i gran jugador d’escacs i Joseph Dryden, 004, negre i homosexual.

El James Bond de Sherwood a ‘Doble o nada’, que arriba a les llibreries espanyoles el 23 de febrer de la mà de Roca Editorial, és el de sempre però, mort o en parador desconegut, forma part de la intriga saber si en algun moment apareixerà. Els seus col·legues l’enyoren i esperen trobar-lo, es desenvolupen amb menys ardor patriòtic a les seves missions però amb la mateixa eficàcia i llicència per matar.

De passada, s’enfronten a una amenaça per al món molt actual: el multimilionari tecnològic sir Bertram Paradise assegura que pot revertir la crisi climàtica i salvar el planeta, però hi ha molts dubtes de si aquesta és la seva intenció real o si vol controlar el clima per al seu lucre personal, la seva connexió amb la nefasta companyia privada militar Rattenfänger el sobrevola.

Amb aquests elements, Sherwood, amb 33 anys i una sola novel·la publicada anteriorment –’Testament’, sobre l’Holocaust, inspirada en els seus avis– fa realitat el seu somni d’escriure novel·les de James Bond. També se situa a la mateixa lliga d’il·lustres escriptors que van succeir Ian Fleming amb les aventures de Bond, com Kingsley Amis, William Boyd, Sebastian Faulks i Anthony Horowitz.

Fent desaparèixer James Bond al primer volum del que serà una trilogia, Kim Sherwood compleix el seu encàrrec d’adaptar al món modern les novel·les de James Bond i crear una nova tipologia d’agent secret britànic sense trair l’esperit d’Ian Fleming. S’estalvia crítiques com les que va rebre l’última pel·lícula de la saga, ‘Sin tiempo para morir’, en la qual Daniel Craig donava vida a James Bond i el nou agent 007 cridat a succeir-lo era una dona negra. «Ahir a la nit vaig veure ‘Sin tiempo para morir’ i ho lamento –va tuitejar per exemple Arturo Pérez-Reverte–. Un James Bond tan equilibrat i políticament correcte, tan familiar, tan enamorat i tan sensibler que constitueix un insult a la intel·ligència dels espectadors i a la memòria del personatge».

Fan del personatge

Kim Sherwood ha esquivat aquesta mena de comentaris declarant-se una fan entregada de James Bond des del primer moment. Londinenca del barri de Camdem, va comprar la seva primera novel·la de la saga, ‘Des de Rússia amb amor’, en una llibreria de segona mà quan una adolescent. Amb 10 anys havia tingut un enamorament sobtat amb el personatge encarnat per Pierce Brosnan, li va dir a la seva mare que volia ser escriptora de novel·les d’espies i ella li va recomanar que abans en llegís, ha confessat l’autora. Per a més connexió amb el món Bond, el seu avi, l’actor George Baker, va tenir papers a ‘Només es viu dues vegades’, ‘007 al servei secret de Sa Majestat’ i ‘L’espia que em va estimar’.

Podia haver interpretat James Bond, va explicar l’escriptora a ‘The Sunday Post’ al coincidir amb Ian Fleming i el productor de pel·lícules Bond, Albert Cubby Broccoli, en un restaurant. «Fleming va veure el meu avi, que era un home jove, alt i guapo, va portar Broccoli allà i li va dir: ‘Aquest és el meu Bond. És qui jo vull per a Bond’». Finalment, el seu avi, que va morir el 2011, va interpretar personatges secundaris.

Notícies relacionades

L’escriptora estima James Bond fins al punt d’haver-se mudat a Escòcia, on imparteix classes d’escriptura creativa, per imbuir-se de l’esperit d’Ian Fleming: viu a prop del Fettes College, on hauria estudiat James Bond. Encara així, creu que per sobreviure els mites s’han d’actualitzar, i Bond, sens dubte, és un mite de la Gran Bretanya. «El poder del teu país es basa en els mites: el mite de l’Imperi, el mite de Churchill, el mite de Scotland Yard i el de Sherlock Holmes. El mite de James Bond», li etziba a l’agent Johanna Harwood un dels malvats a ‘Doble o nada’. A part de la seva nova generació d’espies i de l’ascens de Moneypenny de secretària a cap de la secció d’agents 00, les aventures de ‘Doble o nada’ transcorren, reconeixibles, per tot el món.

Inclosa una incursió a Barcelona, on es perd la pista de James Bond durant un tòrrid estiu en què desenvolupa una missió a propòsit d’una conferència sobre la reducció de la capa de gel marí a la Fira de Barcelona. Queda per veure com resoldrà Kim Sherwood la quadratura del cercle. Si James Bond continuarà sent el mateix una vegada es materialitzi i no només existirà en el record dels que el van estimar.