Fenomen infantil mundial

La gossa de l’any

  • Bluey és la sèrie d’animació més vista a Disney Plus a tot el planeta

  • El joc mai ha estat més ben representat en la ficció que en aquesta sèrie amb tots els seus matisos, la seva complexitat i la seva puresa

La gossa de l’any

EPC

4
Es llegeix en minuts

Si tens en el teu entorn éssers vius més o menys semblants a tu, però de mida més petita, segurament has sentit parlar de Bluey. Com abans Peppa Pig, Bob Esponja i Pocoyó, les llegendes diuen que en cada generació sorgirà un heroi, un campió que aconseguirà destacar entre els centenars de milers d’hores de dibuixos animats disponibles a les pantalles del planeta i aconseguirà trencar el sostre de vidre i escapar-se del gueto de la televisió per a infants.

Bluey és, no hi ha dubte, la sèrie infantil del moment. I si en veus un parell d’episodis t’adones de seguida que també és una de les sèries del moment i punt. Ja voldrien els guionistes de The Crown o Sucession escalar els cims emocionals que es comprimeixen un després de l’altre en els brevíssims set minuts que dura un episodi. 

La sèrie d’animació més vista a Disney Plus a tot el planeta és també, naturalment, la protagonista d’algunes de les joguines més demanades aquest Nadal. El rostre blau de la protagonista ja es veu cada vegada amb més freqüència en motxilles, ampolles d’aigua, carmanyoles i dessuadores. 

La Bluey és una cadelleta que viu amb la seva germaneta Bingo i els seus pares a casa seva. Fan les feines de casa, van a passejar, a fer encàrrecs i juguen. Juguen moltíssim. El joc, que és el gran protagonista del dia a dia dels nens d’infantil, mai ha estat més ben representat en la ficció que en aquesta sèrie. Amb tots els seus matisos, la seva complexitat i la seva puresa, els moments de joc de la família de la Bluey són imaginatius, educatius, complicats, emocionants i moltes vegades hilarants.

A les germanetes els encanta jugar i als seus pares els encanta jugar amb elles. Oh, els seus pares. Els seus pares hi són per posar en evidència la resta de pares que no som gossos blaus de dibuixos animats. Són corresponsables, empàtics, amables, generosos i entregats. Són imperfectes, però aprenen dels errors. Escolten, cooperen, eduquen, entretenen i disfruten del temps que passen amb les seves dues filles, però també del temps que passen ells sols i amb els seus amics.

Un amic em va dir que s’atabalava veient com de bé i de fàcil feien la criança els pares de la Bluey, un model de conducta tan inabastable que el feia sentir com a pare igual que quan veia a la portada d’una revista els abdominals d’un model suec. Aquí em vaig adonar de quin era el secret del seu èxit.

Els pares que seiem davant de la tele amb els nostres fills quedem captivats amb els seus mètodes educatius, la seva energia i dedicació a la criança, amb la senzillesa i perfecció d’una relació familiar puríssima. Em sento tan fascinat com quan de petit veia els dibuixos animats de Batman i somiava ser com ell. A la porra ser un superheroi bilionari, el que realment és difícil és ser un tros de pare com el de la Bluey. 

Els adults del planeta hem d’estar agraïts per l’arribada d’aquesta sèrie. Després de passar moltes, moltíssimes hores, intentant extreure una mica d’entreteniment de sèries que enamoren els teus fills però a tu et produeixen entre ensopiment infinit o desesperació existencial, quina meravella quan trobes una cosa que tu també vols realment veure. 

Bluey és una experiència meravellosa per a tota la família. Té alguna cosa gairebé màgica que fa que l’alegria de viure d’aquest grup de gossos es transmeti per ones catòdiques al sofà en el qual esteu asseguts. Aviat comenceu a compartir vosaltres també rialles, complicitat i establiu vincles al crear experiències comunes. 

Quines ganes de veure les teves actualitzacions de WhatsApp i Twitter fan venir els enèsims plans de rescat de la Patrulla Canina. A cap adult li importa el destí del conductor d’un camió de taronges atrapat en un barranc a la molt malastruga Bahía Aventura, però se’ns neguen els ulls i se’ns omple el pit d’electricitat quan comparteixes aquell moment de teleespectador fan amb la teva pròpia família veient Bluey. 

Quina experiència meravellosa és disfrutar d’un bon producte audiovisual amb els teus fills. Compartir rialles, petits ensurts i sorpreses. Recordar moments al cotxe, reviure situacions en els nostres propis jocs, inventar junts noves aventures. Quina delícia.

 Quina sort viure en el moment que estem vivint i tenir accés a una selecció imbatible de programació infantil. 

Sempre m’han caigut malament els pares que insisteixen a posar als seus fills les mateixes coses que veien ells quan eren petits. Pares que es frustren perquè els seus fills no connecten amb Willy Fog o La Abeja Maya. Pares morts en vida que s’aferren a una idealització de la seva pròpia infància i tenen mitificats sèries que són històriques i emblemàtiques, però que són completament inferiors a les coses que tenim ara a l’abast de la nostra plataforma. 

Jo us convido que vegeu Bluey en família, és clar que sí. 

I que disfruteu amb els vodevils de cine clàssic d’humor d’El xai Shaun. Amb la fantasia sense límits d’Hora de Aventuras. Amb l’epopeia de sororitat còsmica de Steven Universe. Amb els invents al·lucinants de Phineas i Ferb. Amb la saga èpica d’Avatar, la llegenda d’Aang. Amb el desenraonat humor salvatge de Teen Titans Go! Amb les hilarants i moderníssimes revisions de clàssics que proposa El meravellós món de Mickey Mouse i Looney Tunes Cartoons. Amb la delirant comèdia sobrenatural de Gravity Falls. Amb Somos osos. Amb Kid Cosmic. Amb Animanimals. Amb Morph. 

Notícies relacionades

Mai ho hem tingut tan fàcil per prestar atenció, aprofitem-ho. 

*Miguel López és l’autor de l’assaig ‘Escúchalos’ (Paidós) i ‘Doña Problemas’ (Anaya), la col·lecció ‘El Bosque de los cuentos’ (Anaya) i el ‘Cuadernito de escritura divertida’ (Blackie Books).