Mostra de cançó d’autor

Barnasants rendeix homenatge a les orquestres de ball de la Transició

El festival obrirà la 28a edició amb un homenatge a formacions com la Plateria i la Salseta del Poble Sec, i la programació oferirà un centenar de concerts, que inclourà noms com Toti Soler, Carmen Linares, Joan Isaac, Ruper Ordorika i Javier Ruibal amb Uxía, així com espectacles dedicats als desapareguts pianistes Francesc Burrull i Jordi Sabatés

Barnasants rendeix homenatge a les orquestres de ball de la Transició

Maite Cruz

3
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

El lema de la nova edició del Barnasants reprèn les greus paraules de Víctor Jara: «Jo no canto per cantar, ni per tenir bona veu». Però, aquesta vegada, el festival de trobadors no posa només l’accent en la paraula cantada, sinó també ballada, i entén la dansa com una activitat amb potencial transformador. Cap aquí apunta el concert inaugural, titulat ‘Orquestres per la llibertat’ i que reivindicarà el paper històric, en temps de la Transició, de formacions com la Plateria i la Salseta del Poble Sec.

Allà hi seran, el dia 27 de gener al teatre Joventut, de l’Hospitalet, els dos capitostos de les dues formacions, Manel Joseph i Salvador Escribà, així com Miquel Mallafré i Quimet Carreras (que van ser impulsors d’Huapachá Combo) i músics associats a aquesta escena com Eva Gomáriz, Quino Béjar, Jordi Gas i Xavi Reija. Tots evocaran «la joventut antifranquista que al seu dia va ocupar les places i els carrers de les nostres ciutats» en un exercici de «reivindicació d’aquestes orquestres com a memòria democràtica», explica a aquest diari Pere Camps, director del Barnasants. Aquest serà el punt de partida d’una 28a edició que engloba, ara com ara, un total de 85 concerts (als quals afegiran uns 20 més, en procés de confirmació), i que, com a tancament, celebrarà el 60è aniversari de carrera de Xavier Ribalta, el 18 de maig a Luz de Gas.

Pianistes en la memòria

Clàssics de l’escena i valors en desenvolupament, figures autòctones o importades d’Itàlia, Cuba i Xile, donen cos a un Barnasants que rendirà homenatge a Luz de Gas a dos pianistes morts: Francesc Burrull, en les veus de Laura Simó i Elisabet Raspall (8 de febrer), i Jordi Sabatés, recital en el qual participaran, entre d’altres, Maria del Mar Bonet, Toti Soler i Chano Domínguez (13 de maig). I que ajuntarà les veus de l’andalús Javier Ruibal i la gallega Uxía al voltant dels poemes de Lorca i Rosalía de Castro (3 de març, teatre Joventut, de l’Hospitalet), i dels valencians Mireia Vives i Borja Penalba, ells en dos concerts de guió diferent: l’antologia poètica de ‘Pell’ (4 de febrer, teatre Joventut) i el tancament de gira de ‘Punt i a part’ (26 de març, Paral·lel 62).

Hi desfilaran abundants presentacions de disc, com les de Ruper Ordorika (11 de febrer, Auditori Barradas, de l’Hospitalet) i Toti Soler (Auditori, 13 d’abril), així com Joan Isaac, que destaparà ‘Tinc una casa al mar’ a Luz de Gas (24 de març). A la sala del carrer Muntaner s’hi mostraran els nous repertoris de Marta i Micó (2 de febrer), Andreu Valor (9), Lucas Masciano (10), Sílvia Comes (16 de febrer), Burruezo & Nur Camerata (17), Caïm Riba (3 de març), Tomeu Penya (9 de març) i Montse Castellà (28 d’abril).

Folk i flamenc

Notícies relacionades

El Centre Artesà Tradicionàrius obrirà les portes a la poesia valenciana de Miquel Gil i Noèlia Llorens, ‘Titana’, i al cant tradicional-avantguardista de la mallorquina Joana Gomila (19 de febrer). I el Casinet d’Hostafrancs, a l’aragonès, ara establert a Barcelona, Ángel Petisme (1 d’abril). L’Auditori acollirà, el 26 d’abril, la tornada d’Anna Roig (ara, sense L’Ombre de Ton Chien) amb el seu primer disc en 9 anys, ‘Aportar bellesa al món’, que estrenarà prèviament (26 de març) a Vilafranca del Penedès, la seva ciutat, també sota el paraigua del Barnasants. Una majestàtica veu flamenca, Carmen Linares, es deixarà sentir a Castelldefels (teatre Plaza, 18 de març).

Cuba és el país convidat d’aquesta edició i hi serà present amb una desena de concerts, com el del trobador Karel García (Auditori Barradas, 16 d’abril), mentre que Xile hi aportarà el cant de Nano Estern, amb vista al repertori de Víctor Jara (teatre Joventut, 15 d’abril). I un veterà cantautor italià, Gualtiero Bertelli, hi abocarà la seva poesia social i la crítica a la gentrificació que viu la seva ciutat natal, Venècia (19 de març, Barradas). Recitals a què s’afegeixen d’altres en escenaris valencians i balears, i amb què Barnasants practica un model de programació de «cultura en xarxa».