Entendre-hi més

El boig 2022 de Quevedo: el triomf d’un «tio normal»

  • El jove raper canari acaba l’any com a indiscutible fenomen musical del moment Un viatge vertiginós fins al cim que ha fet, asseguren, «amb els peus a terra»

El boig 2022 de Quevedo: el triomf d’un «tio normal»

Efe

4
Es llegeix en minuts
Ignasi Fortuny
Ignasi Fortuny

Periodista. Principalment, escric sobre música.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Per Quevedo, el joveníssim raper canari, fenomen musical del 2022, coautor d’una cançó de rècord que es mantindrà lligada per sempre a un estiu del qual ja no queda ni rastre, un any és una unitat de temps massa gran. Li han passat moltíssimes coses i cada fita aconseguida la podria haver somiat fa pocs mesos.

Un cop que el seu tema amb el rei Mides de la música urbana, el productor argentí Bizarrap, es va convertir en la cançó més escoltada arreu del món, ell mateix va publicar un vídeo a Instagram en què se’l podia veure amb els seus amics i també cantants Juseph i Sergio ‘la Pantera’ fent un concert sobre una tarima humilíssima. Des d’aquest modest concert fins aconseguir una cançó al número u del món havien passat tan sols 10 mesos.

El tema llançat el 6 de juliol, que quedarà en la memòria com ‘Quédate’ tot i que el seu títol sigui una cosa tan enciclopèdica com ‘BZRP Music Sessions #52’, va ocupar el primer lloc 55 dies. Números incontestables per guanyar el títol de cançó de l’estiu. Però abans, a principis d’any, en un super ‘hit’ fabricat entre un grapat d’artistes canaris, ‘Cayó la noche remix’, ja es podia intuir que un d’ells, Pedro Luis Domínguez Quevedo –nom complet de l’artista nascut a Madrid el 7 de desembre del 2001 però criat a Las Palmas de Gran Canaria–, podria ser, com ha sigut però a un nivell inimaginable, un dels noms de l’any. 

I afronta el 2023 decidit a continuar amb la màgia que l’ha guiat fins aquí. «L’any vinent serà molt especial, i no només per tot el que ha passat ja aquest 2022. Serà l’any de la primera gira potent [ja estan anunciades les dates de Las Palmas, Madrid i Barcelona] i, sobretot, el del llançament del primer disc», comenta Quevedo a EL PERIÓDICO. 

Serà, sí, el seu primer disc. «Crec que hi ha un gran treball darrere d’aquest àlbum. Hem mirat de buscar una qualitat tant musical com audiovisual, que espero que sigui transcendent i deixi empremta en el panorama. Estic molt content amb el disc i espero que la gent el disfruti tant com jo en el procés de ‘construcció’», exposa aquest diari sobre el treball, que finalment es publicarà a principis de l’any que ve.

Quevedo, de 21 anys acabats de fer, va començar la universitat, la va deixar i va passar un temps treballant com a paleta abans que la música que feia –se sol moure entre el rap i el reggaeton– li oferís la possibilitat de començar una carrera professional. «És molt talentós, té molt arrelat el gènere, el llenguatge, els ritmes... I això ho ajunta amb un timbre de veu brutal», el defineix el seu col·lega Abhir Hathi, un altre talentós raper de les Canàries. 

«Ho vam veure claríssim»

Aquestes són les qualitats que van veure en ell a l’agència de ‘management’ Taste The Floor, que treballa amb Quevedo des de juny del 2021, després que el seu actual mànager els posés sobre la seva pista. «Ens va ensenyar un parell de cançons i vam flipar, ho vam veure claríssim. La idea era començar a treballar perquè vam pensar que quan comencés a sortir la seva música funcionaria des del primer moment», recorden fonts de la direcció de l’agència.  

L’últim any del raper canari ha sigut vertiginós, ha transcorregut a una velocitat endimoniada i ha anat pujant esglaons de dos en dos. Segons les dades de Spotify, acaba l’any sent el 87è artista més escoltat del món (més de 32 milions d’oients mensuals). I el segon espanyol amb més reproduccions després de Rosalía. «És un paio humil, bona persona, amb els peus a la terra. Ens inspira la seva història. I al Pedro li surt natural, molt ràpid, és molt productiu a l’estudi... I això en una indústria com la nostra, que no fa més que demanar, fa que aparegui un Quevedo», opina Abhir Hathi.

L’explosió ha sigut brutal: fa uns mesos era un artista lluny dels focus del ‘mainstream’ i aquesta onada expansiva el pot deixar tocat. «No s’està prenent la seva carrera amb la idea d’aprofitar el moment, sinó d’intentar aconseguir disfrutar-la. No és una persona amb una ambició desmesurada, és un paio normal amb els peus a terra i que no ha canviat amb l’èxit», asseguren des de Taste The Floor. 

Sense titulars

L’interès per Quevedo, amb un perfil tranquil i discret, es va disparar en una indústria que busca nous ídols constantment. «Les expectatives i la necessitat que tingui una gran presència, que doni titulars... És que realment no és el seu perfil», apunten fonts que treballen en la carrera del músic i que segueixen «l’estratègia marcada amb l’artista per no saturar-lo». 

Notícies relacionades

Per ara l’artista segueix el seu camí de manera independent, publicant amb el segell de Taste The Floor Records, malgrat que li arriben «moltíssimes» ofertes. Aquesta independència li permet una llibertat que ara mateix aprofita per treballar on i amb qui vol. «En la independència se sent molt còmode. La seva ambició és ser amo de la seva carrera, i això no vol dir que si firmes amb una multinacional no ho siguis», exposen des de l’agència. «Ara mateix no és una proposta que s’estigui plantejant», conclouen amb referència a un hipotètic contracte discogràfic amb un gran segell. 

L’última cançó publicada de Quevedo resumeix el seu boig 2022. Fa uns mesos es podia veure el raper, a través de les xarxes socials el, eufòric un concert de Myke Towers, el seu gran referent, i com el saludava després –encara com a fan i no com a col·lega–. Doncs el 15 de desembre va publicar un single (‘Playa del inglés’) amb ell.