Crítica de cine

‘Armageddon time’, de James Gray: l’Amèrica abans de Trump

  • El racisme envers negres i jueus, la intolerància i l’aniquilació del lliure pensament campen al seu aire en el món en què James Gray ha col·locat el seu jove protagonista

‘Armageddon time’, de James Gray: l’Amèrica abans de Trump

Focus Features

1
Es llegeix en minuts
Quim Casas

‘Armageddon time’ ★★★★

Direcció  James Gray

Intèrprets  Michael Banks Repeta, Anne Hathaway, Anthony Hopkins, Jeremy Strong

Estrena  18 de novembre del 2022

Sobre el paper, l’última i magnífica pel·lícula de James Gray seria un ‘coming of age’ centrat en un adolescent (Michael Banks Repeta) que viu amb la seva família en un suburbi novaiorquès a principis dels 80, a les portes de la presidència de Ronald Reagan. També seria un film bastant diferent si el comparem amb altres obres magnes del director, com ‘L’altra cara del crim’, ‘La nit és nostra’, ‘El somni d’Ellis’ i ‘Ad astra’. Però ‘Armageddon time’ és molt més que el retrat d’un adolescent que no aconsegueix adaptar-se ni a l’escola ni a casa. És, a la seva manera, callada i profunda, però certament contundent, un anunci del que acabaria sent l’Amèrica de Donald Trump.

El racisme envers negres i jueus, la intolerància i l’aniquilació del lliure pensament campen al seu aire en el món en el qual Gray ha col·locat el seu jove protagonista, on el pare pot ser comprensiu i violent alhora, mentre que la mare passa de la calma i la tendresa al desarrelament. Tot i que aparegui en poques escenes, una de les figures centrals del film és l’avi, encarnat per Anthony Hopkins. Ell li diu al petit Paul que sempre cal tenir en compte el passat. Per contra, el seu pare considera que no s’ha de mirar enrere. Potser si els nord-americans haguessin mirat enrere, ens vol dir Gray, Trump no hauria arribat a la Casa Blanca i el món, en general, seria només una mica millor.