Estrena

C. Tangana, el debut de l’any com a actor en ‘Un año, una noche’ d’Isaki Lacuesta: «Estic convençut que actuarà en més pel·lícules»

  • L’artista madrileny s’estrena en el cine de la mà del cineasta català Isaki Lacuesta

  • «Estic convençut que el Pucho actuarà en més pel·lícules», afirma el realitzador

C. Tangana, el debut de l’any com a actor en ‘Un año, una noche’ d’Isaki Lacuesta: «Estic convençut que actuarà en més pel·lícules»

B-TEMA

3
Es llegeix en minuts
Ignasi Fortuny
Ignasi Fortuny

Periodista. Principalment, escric sobre música.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Diu C. Tangana que el que més li agrada són les etapes de canvi. Qui sap si una etapa, però un canvi o, almenys, una novetat en la seva trajectòria sí que és el seu debut com a actor en ‘Un año, una noche’, la pel·lícula d’Isaki Lacuesta sobre la tragèdia del Bataclan. L’artista madrileny (32 anys), ja molt més que un raper en el terreny musical, participa amb un paper petit en el projecte més ambiciós del director català, que s’estrena aquest divendres. Pucho (sobrenom amistós d’Antón Álvarez, C. Tangana) forma part d’un repartiment que compta, entre d’altres, amb actors com Nahuel Pérez Biscayart, Nóemi Merlant, Natalia de Molina i Enric Auquer.

Lacuesta (47 anys), sempre atent al que es cultiva en la música, feia temps que l’atreia C. Tangana. «Quan mirava els seus videoclips i les seves intervencions tenia ganes de filmar-lo. Pensava que tenia dots d’actor», exposa el director a aquest diari. Però, explica, un dia va veure clar el seu potencial: el dia que va presentar a ‘Operación Triunfo’ la cançó ‘Un veneno’. «Esperaven que fes un trap per fer-se el modern i va aparèixer cantant un bolero, i em va semblar un actuació hiperprecisa, molt justa», comenta Lacuesta.

Aquesta actuació de Pucho va ser sonada musicalment (la gent encara no el veia amb un vestit que no fos el de raper) i teatralment (va abandonar l’escenari sense acomiadar-se). «A internet la gent deia que semblava que estigués drogat i, en canvi, a mi em va semblar una actuació mil·limètrica», recorda el cineasta.

Temps després, ja en plena feina d’‘Un año, una noche’, a Lacuesta li faltava un actor per interpretar el germà del protagonista. «M’havia quedat aquest desig penjat [el de treballar amb C. Tangana]. I va treure un videoclip nou i vaig veure que fins i tot tenia una semblança física amb Nahuel... Així que li truquem pensant que diria que no, i hi va acceptar», recorda Lacuesta. I així ha sigut: el cantant apareix en diverses escenes de la pel·lícula quan el personatge de Nahuel Pérez va a on sembla ser un poble de la serra madrilenya. El director destaca «la curiositat» de C. Tangana –que sempre ha expressat la seva afició pel cine– durant el rodatge i les ganes d’«absorbir de tothom». Al cineasta, rememora, li va passar una cosa semblant quan va rodar amb Albert Pla. «Preguntava fins i tot pels objectius amb què rodàvem», diu del cantautor català.

Camins creuats

Notícies relacionades

C. Tangana és l’últim (per ara) dels músics que han fet el salt a la pantalla. Fa unes setmanes, per exemple, el raper Ayax tornava al cine amb ‘Rainbow’, de Paco León, després de debutar amb ‘Hasta el cielo’ (2020). Però el camí al revés, de la pantalla a la música, també comença a estar freqüentat. Jaime Lorente, Aron Piper, Dora Postigo... són populars actors que tenen vida pròpia en la música. O la Jedet, triomfadora amb la sèrie ‘Veneno’, que precisament acaba d’estrenar disc després de tenir diversos ‘singles’ publicats.

Lacuesta té clar que, en el cas de Pucho, la seva carrera a la pantalla no acaba aquí: «Estic convençut que actuarà en més pel·lícules». I afegeix sobre el freqüent encreuament de camins entre el cine i la música: «M’agrada la idea de convertir músics en actors i actors en músics. En general, crec que els músics estan molt acostumats a la disciplina, no tenen por dels públics i saben reaccionar al que passa davant d’ells».