MÉS PERIÓDICO

Kapo 013, el tendre divulgador del ‘freestyle’

  • És un dels comunicadors més notables de la disciplina. La seva destresa rapejant el va fer guanyar-se un respecte que no ha perdut. 

Kapo 013, el tendre divulgador del ‘freestyle’
2
Es llegeix en minuts
Ignasi Fortuny
Ignasi Fortuny

Periodista. Principalment, escric sobre música.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«El ‘freestyle’ és increïble. Ser ‘freestyler’, una merda». El títol del primer capítol del llibre ‘Amor y dolor riman siempre’, de Bruno Pol Feliu García, (moltíssim) més conegut com a Kapo 013, és il·lustratiu. Ho afirma amb coneixement de causa, ell porta allà, al món del ‘freestyle’, de les batalles de rap improvisat, més d’una dècada. Primer participant-hi –va començar amb 16 anys–, també com a jutge dels campionats, i, ara, com a comentarista i divulgador des del seu canal de Twitch (250.000 seguidors) i Youtube (644.000 subscriptors).

És un dels noms més notables del que ja és una indústria gegant i que ha sigut planter de rapers i figures d’internet, de la comunicació, com podria ser aquest jove del barri barceloní del Fort Pienc (per això el 013 del seu àlies, pel codi postal 08013). Ell, per cert, és periodista i enamorat dels esports (destacable la seva passió pel futbol americà). Fins i tot ha verbalitzat alguna vegada que no descarta dedicar-se al periodisme esportiu en un futur després d’exercir-lo, sobretot, a Gol TV (també va col·laborar a RAC-1 i va fer pràctiques a Radio Marca).

Avui condueix junt amb la també ‘streamer’ Cristinini una de les joies del canal dedicat a l’entreteniment i al gaming Ubeat, el programa ‘Hoy no se sale’ (allà també es va forjar Ibai Llanos), l’últim episodi del qual s’emetrà aquest divendres des del festival Ubeat Live. Icona d’èxit d’aquest món, també va viure la precarietat laboral compaginant feines. 

Notícies relacionades

Kapo 013 ha recollit muntanyes de merda, d’insults a través de la xarxa (com tants d’altres, segur), i amb 31 anys va escriure al llibre esmentat anteriorment que no pot més. Ara, diu, és capaç de donar menys importància a això, però es pregunta: «¿M’afecten fins al punt de condicionar el meu benestar emocional i salut mental? Sense cap dubte». Bruno simbolitza la cara amable i fins i tot tendra del ‘freestyle’, adjectius que no solen associar-se a la disciplina. I és, sobretot, un entès del tema. Ho demostra àmpliament en un llibre que és un viatge en primera persona als orígens del ‘freestyle’ i una dissecció de la disciplina i el fenomen en el qual –com ell descriu– conviuen l’amor i el dolor.

I, també, clar, el seu origen, al de Kapo 013. Bruno va passar –escrit per ell mateix– de ser «el grassonet de classe al grassonet graciós i del grassonet graciós al raper». El nen i adolescent Bruno, carregat d’inseguretats, va trobar en el ‘freestyle’ l’abraçada que no va trobar en altres llocs. La seva destresa rapejant el va fer guanyar-se un respecte que no ha perdut. També –coincideixen diverses persones– per ser un noi agradable i amb el cap al seu lloc dins d’un món en què alguns creuen que leviten.

Temes:

Youtube Mediapro