Crítica de música

Jordi Savall besa el cel al Liceu amb Beethoven

  • El músic català conclou amb gran èxit el seu personal homenatge al compositor alemany en el seu 250è aniversari

Jordi Savall besa el cel al Liceu amb Beethoven

A. Bofill

2
Es llegeix en minuts

Jordi Savall ha aconseguit una nova fita en la seva impressionant carrera artística, concloure la revisió de la totalitat de les simfonies de Beethoven que va començar el juny del 2018. I ho va fer al Liceu, després de passejar el seu projecte per l’Auditori barceloní, aterrant al Gran Teatre amb les dues últimes, la ‘Vuitena’ i la popular ‘Novena’ si bé mai funciona adequadament un concert amb les dues obres, de tan dissímils caràcter. L’homenatge de Savall hauria d’haver acabat en el curs 2019-20, coincidint amb el 250è aniversari del naixement del geni de Bonn, però la pandèmia ho va impedir. L’esdeveniment, en tot cas, va culminar en un gran èxit després d’haver aconseguit, en tots els concerts, una aclamació unànime, ja que el músic català va evidenciar un treball detallista i global en el qual va intentar amb fortuna i al costat de la seva orquestra, Le Concert des Nations –especialitzada en música antiga i barroca–, tornar la frescor primigènia d’aquestes simfonies tan gastades per recuperar la seva estructura originària quant a ‘tempi’, articulació, dinàmica i tímbrica.

Notícies relacionades

En aquesta última entrega del projecte, a la ‘Vuitena simfonia’ el bon humor imperant es va esfumar sobretot a partir del tercer moviment, quan van sorprendre diverses frases poc clares, amb poca presència de la fusta i massa d’una trompa poc temperada, igual com en la insegura arrencada del ‘Vivace’ final, amb la corda una mica desquadrada en aquest difícil engranatge proposat per Beethoven.

La ‘Novena’, en canvi, va resultar enterament convincent, amb un segon moviment sense exageracions, un tercer molt adequat a la tímbrica de l’orquestra i un ‘Finale’ de gran impacte. Al bon fer dels mestres de l’orquestra –destacant una vegada més el concertino, Jakob Lehmann– el cor de la La Capella Nacional de Catalunya que prepara el tenor Lluís Vilamajó va oferir una interpretació fogosa i entusiasta, sense partitura. Els solistes vocals van complir correctament, sobretot el tenor Mingjie Lei, de suficient projecció, mentre que la soprano Sara Gouzy despuntava en les seves intervencions pel seu brillant timbre. El Liceu, ple fins a la bandera, va aclamar els intèrprets amb especial èmfasi a la figura del ja llegendari director català.

Jordi Savall: 8a i 9a de Beethoven

Direcció  Jordi Savall

Intèrprets  Le Concert des Nations + La Capella Nacional de Catalunya

Data  15 de desembre del 2021