ANY 79 DESPRÉS DE CRIST

Plini el Vell, el primer màrtir de la vulcanologia

La vida de l’‘enciclopedista’ romà mort en la mítica erupció que va acabar amb Pompeia és recreada en l’amè assaig ‘Bajo la sombra del Vesubio’

Plini el Vell, el primer màrtir de la vulcanologia
4
Es llegeix en minuts
Elena Hevia
Elena Hevia

Periodista

ver +

Un matí de l’any 79 del segle I, un núvol de curiosa forma que semblava «un pi pinyoner» va poder veure’s des de Misenum, una localitat a 30 quilòmetres del Vesubi que poc després entraria en la vertiginosa erupció que acabaria amb la vida dels habitants de Pompeia i Herculà. Allà hi havia Plini el Jove, que llavors ho era més que mai perquè tenia 17 anys, i la mare d’aquest. Tots dos van observar el rar fenomen i van alertar l’oncle i germà, respectivament, el fabulós Plini el Vell, tota una enciclopèdia errant i possiblement l’home amb la major capacitat de curiositat de la seva època que l’havia portat a escriure 37 volums de la seva ‘Història natural’ o, el que és el mateix, la compilació de tot el saber conegut per llavors. Una empresa hercúlia que amb idèntica ambició només es compliria amb l’‘Encyclopédie’ i la Il·lustració 1.700 anys després. Ho explica la historiadora britànica Daisy Dunn a ‘Bajo la sombra del Vesubio’ (Siruela) i en aquests dies que ens tenen a tots pendents de les colades infernals i els núvols de gas tòxic del volcà de Cumbre Vieja a La Palma i quan el mateix Vesubi segueix viu com a volcà tot i que no s’hi hagin detectat moviments des dels anys 40, bo és recordar el final del vell Plini, que va ser, entre moltes altres coses, tot un màrtir de la ciència vulcanòloga.

Durant molt temps, es va creure que els dos Plinis n’eren un de sol. I el cert és que no podien ser més diferents. Auster, el més gran, solia robar hores al son per recopilar tots els sabers, va ser també almirall de la flota imperial i un esforçat estudiós de les races humanes, de la història de Roma fins al mandat de Neró, de la botànica, la zoologia, la medicina, la geografia, la cosmologia i la metal·lúrgia. El seu nebot, adoptat a títol pòstum, més mundà, va ser amic dels principals intel·lectuals de la seva època, Tàcit o Suetoni, amb qui es va cartejar i va ser l’hereu del llegat del seu oncle, que li va deixar en herència la seva ‘Historia natural’, l’únic treball de Plini el Vell que es conserva. El jove va dedicar la seva vida a mantenir viu el record del seu oncle amb tal efectivitat que l’obra va ser crucial en els sabers de l’Edat Mitjana.

Poca verificació

 Llegida, amb mentalitat del segle XXI, avui aquest ‘opus magnum’ ens pot semblar simple i ingenu, però no se li pot negar l’entreteniment. Plini, tot s’ha de dir, recollia informació però no la verificava, especialment la que provenia de terres llunyanes. Per això bona part de la seva zoologia barreja els ous amb els cargols: animals reals amb dracs, basiliscs capaços de matar amb l’alè, i el catoblepas, que ho fa amb la mirada. O que en els aspectes ginecològics, Plini, a qui mai se li va conèixer dona, afirmés que «si les dones embarassades mengen aliments amb massa sal, el nen pot néixer sense ungles». No és estrany que a un amant de la imaginació desencadenada com Borges, fascinat per tots aquests aspectes, utilitzés la ‘Historia natural’ com a punt de partida del seu relat ‘Funes, el memorioso’, ja que Plini recull exemples històrics d’aquesta capacitat: «Cir, rei dels perses, que sabia anomenar pel seu nom tots els soldats dels seus exèrcits; Mitrídates Eupator, que administrava la justícia en els 22 idiomes del seu imperi; Simònides, inventor de la mnemotècnia; Metròdor, que professava l’art de repetir amb fidelitat l’escoltat una sola vegada». Perquè en aquesta obra es barregen de forma admirable la realitat i la ficció.

Tornem a Plini, en el moment en què contempla des de l’altre costat de la badia de Nàpols el fum que començava a densificar-se en un fort flux piroclàstic. Va decidir acostar-se a un fenomen que desconeixia de primera mà. En el seu descàrrec cal dir que tot i que s’havien produït molts moviments sísmics a la zona, llavors ningú havia vinculat els terratrèmols amb els volcans. El nebot va voler quedar-se i va salvar la vida per ser testimoni de l’erupció més famosa de la història que va deixar descrita a les seves cartes.

Anar quan d’altres fugen

Notícies relacionades

Com a almirall, al Plini gran no li va costar gens contractar diversos quadrirrems i una petita tropa per, com a bon naturalista, practicar una inspecció més profunda (Daisy Dunn també apunta un motiu militar, auxiliar a unes tropes instal·lades al sud de Pompeia). Mentre es creuaven amb barcos que fugien del lloc, Plini, sense demostrar el menor temor, no va canviar la seva ruta, dedicat a prendre notes de les transformacions d’aquell núvol i la pluja de cendra i pedra tosca. Enmig del caos, quan arriben a terra, flegmàtic, és capaç de banyar-se.

L’endemà a Estabia, després d’haver-se intentat protegir de l’allau amb un coixí al cap, mor en una platja, asfixiat per la fumarada. «El seu cos va ser trobat intacte, en perfecte estat i cobert amb la vestimenta que portava: l’aspecte del seu cos més semblava el d’una persona descansant que el d’un difunt», escriu el nebot. Plini el Vell va ser la víctima més famosa d’aquella tragèdia. Va donar el seu nom, ‘pliniana’, a aquest tipus d’erupció marcada per gasos veloços i explosius i també a una cosa, molt més poètica, unes cireres que es van criar a la falda del Vesubi, quan la vegetació va tornar a aquell lloc i va fer oblidar durant segles aquella tragèdia.