Festival d’estiu de Barcelona

Grec 2021: 5 apostes musicals

  • De Cuba, Mali, Astúries i França arriben els espectacles musicals seleccionats entre els 22 que ofereix el festival d’estiu

2
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

 

La mostra barcelonina integra al seu programa un total de 22 espectacles musicals, que van més enllà del pop i el rock i s’endinsen en territoris mestissos i experimentals, amb talents emergents i atenció cap al continent africà. Destaquem cinc d’aquestes propostes.

Fatoumata Diawara.

Fatoumata Diawara.De la sempre exuberant escena de Mali surt aquest talent de veu poètica i amb pòsit, que fon el tacte tradicional de la kora o el n’goni amb el punteig de la guitarra elèctrica i el pols afropop. Fatoumata Diawara es va foguejar en el cine i sent encara una adolescent es va comprar un bitllet d’anada a París, on va contactar amb el productor Nick Gold (World Circuit). El seu debut, ‘Fatou’ (2011), i el relleu, ‘Fenfo’ (2018), van projectar un substanciós cançoner amb al·lusions a les desigualtats socials, la migració o els matrimonis forçosos a l’Àfrica. Requerida per artistes com Herbie Hancock, Gorillaz o Toumani Diabaté, Diawara es presenta convertida en estrella global. Teatre Grec, 5 de juliol.

Cimafunk.

Cimafunk.Símbol de la nova escena cubana, Erik Alejandro Iglesias (el seu nom artístic al·ludeix al ‘cimarrón’, l’esclau que fugia del captiveri) fon el sabor tropical amb devastadores dinàmiques de funk i soul, obertes al rap i les noves tendències urbanes. El va projectar el seu primer àlbum, ‘Terapia’ (2017), generador de titulars a l’estil «James Brown cubà», i després de l’epé ‘Cun cun prá’ (2020), portador d’un fogós duet disc-llatí amb Diana Fuentes a ‘La papa’, anuncia el segon llarg. Un treball elaborat amb el productor Jack Splash (Alicia Keys, Kendrick Lamar) que ha de suposar la confirmació d’aquest «dios de ébano», en paraules de Fito Páez. Teatre Grec, 6 de juliol.

Imany. 

Imany.De petita, Nadia Mladjao, Imany, era «aquella nena de la veuassa», motiu de complexos que va acabar superant al descobrir Tracy Chapman i Nina Simone. Francesa amb arrels a les illes Comores, s’ha fet notar amb les seves cançons acústiques amb reflexos soul, plasmades en dos discos (i a la banda sonora del film ‘Ellas saben lo que quieren’, d’Audrey Dana). Actuarà amb un octet de violoncel·listes per avançar el seu tercer àlbum, ‘Voodoo cello’, d’edició prevista al setembre, amb un repertori que va d’Henri Salvador a Radiohead. Barts, 20 de juliol.

Rodrigo Cuevas

Rodrigo CuevasRescatar, transformar i dotar d’una renovada dignitat allò ancestral és el més modern, com bé sap reflectir aquest asturià format a la barcelonina Esmuc, espeleòleg musical i ‘showman’ amb perspectiva queer. Cuevas desplegarà l’espectacle ‘Trópico de Covadonga’, on situa al santuari del nord un punt calent d’un imaginari collar de cançons populars que faci la volta al món. Concert assentat en l’àlbum ‘Manual de cortejo’, compartit amb Raül Refree, que apunten a la copla, la cançó de bressol ancestral i el cor miner, amb tractaments electrònics, reivindicacions de la llengua asturlleonesa i imatgeria de cabaret. Teatre Grec, 27 de juliol.

 

Omara Portuondo

Notícies relacionades

Omara PortuondoLa matriarca de ‘Buena Vista Social Club’ no perd pistonada i ha celebrat el seu 90è aniversari amb un disc frondós i rejovenidor, ‘Mariposas blancas’, amb cançons del jove cantautor Jessee Suárez. Omara, la batejada durant la seva joventut com a ‘nòvia del filin’, diva del so i el bolero sota l’influx de l’impressionisme i el jazz, havia de visitar-nos l’any passat, i ara es rescabala amb un concert que es presenta alhora com a festa d’aniversari i de comiat, amb direcció artística del pianista Roberto Fonseca i convidats per revelar. Teatre Grec, 28 de juliol.

 

Temes:

Grec Música