Pren-t’ho en sèrie

10 sèries per descobrir la brillant tele israeliana

‘Perdiendo a Alice’ és només l’última perla arribada a les nostres pantalles d’una indústria amb creixent repercussió

10 sèries per descobrir la brillant tele israeliana
  • Després d’èxits com ‘Shtisel’ i ‘Fauda’, els productors israelians han agafat confiança per desenvolupar idees que no necessitin ser refetes als Estats Units per atraure un públic global

  • L’acabada d’estrenar ‘Perdiendo a Alice’ és un gran exemple de l’alt nivell conceptual i formal de la producció israeliana actual

  • Recomanem deu títols, tots disponibles a les plataformes, per conèixer l’exigent i influent televisió d’un país de només 8,8 milions d’habitants

5
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Israel no és líder mundial només en la vacunació contra la Covid-19. També ho és, per exemple, en qüestió de sèries. Des de mitjans de la dècada passada, arguments israelians han sigut inspiració de clàssics nord-americans com ‘En terapia’, ‘Homeland’ i ‘Euphoria’. D’altra banda, des de l’èxit (sense necessitat de ‘remake’) de ‘Shtisel’ o ‘Fauda’ a les plataformes globals, els seus productors han agafat confiança per ser ambiciosos i buscar la manera de desenvolupar projectes grans. La recent ‘Perdiendo a Alice’ és només l’última perla arribada a les nostres pantalles de la gran indústria d’un país, en realitat, petit: només 8,8 milions d’habitants. A sota, una selecció de títols fàcilment localitzables a les plataformes. 

1. ‘Shtisel’, quotidianitat de la ultraortodòxia

Shtisel’, quotidianitat de la ultraortodòxiaSensació global després de la seva incorporació a Netflix el 2019, aquest càlid drama aborda les tribulacions dels Shtisel, una família de jueus jaredís del barri de Mea Shearim, a Jerusalem. El jove solter Akiva (Michael Aloni) i el seu pare viudo Shulem (Doval’e Glickman), taciturns companys de pis, busquen l’amor mentre es mantenen fidels a creences i dogmes. Shira Haas, la protagonista d’‘Unorthodox’, va debutar aquí a la pantalla fent el paper de la bibliòfila filla gran de Giti (Neta Riskin), germana d’Akiva. Disponible a Netflix.


2. ‘The baker and the beauty’, l’amor no entén de classes

The baker and the beauty’, l’amor no entén de classesNo, no creguin que a Israel només es fan ‘thrillers’ sobre terroristes i ostatges. Una de les seves sèries més populars és aquesta comèdia romàntica sobre un forner, Amos (Avraham Aviv Alush), enamorat d’una supermodel rodamon, Noa (Rotem Sela). L’agent d’aquesta última (Mark Ivanir, enginyer rus a ‘Away’) farà l’impossible perquè el seu amor no prosperi. Ha sigut objecte de ‘remakes’ a Holanda, Rússia i els Estats Units. Disponible a Prime Video.


3. ‘Fauda’, acció gens caòtica

Fauda’, acció gens caòticaEl títol significa ‘caos’ en àrab, però aquest ‘thriller’ polític conté molta de l’acció més transparent (alhora que adrenalítica) vista a la televisió. No tarda gens a portar-nos a l’ull de l’huracà, a l’impossible joc del gat i la rata entre una unitat especial de l’Exèrcit israelià i un grup de terroristes a Cisjordània (a la tercera temporada, l’acció salta a la franja de Gaza). Els seus creadors no prenen partit clar per cap bàndol: tant jueus com palestins, incloent els terroristes, es presenten com uns personatges tridimensionals. Disponible a Netflix.


4. ‘El poli bueno’, massa testosterona

4. ‘El poli bueno’, massa testosteronaLa primera comèdia policial de la tele israeliana pot no tenir el vol absurd d’‘Escuadrón de policía’ o ser tan efectiva com ‘Brooklyn Nine-Nine’, però és una manera raonablement divertida d’acostar-se a una societat en transició entre el masclisme tradicional i l’igualitarisme entre sexes. El sergent Konfino (Yuval Semo, còmic popular a Israel) descobreix que la seva nòvia li és infidel amb una dona. Netflix inclou la primera temporada (de tres) i la primera (i única) del ‘remake’ ianqui ‘The good cop’ (Netflix). Disponible a Netflix.


5. ‘Cuando los héroes vuelen’, l’última missió

5. ‘Cuando los héroes vuelen’, l’última missióGuanyador del premi a la millor sèrie a Cannes el 2018, aquest ‘thriller’ dramàtic d’Omri Givon segueix els camins, en principi separats, de quatre antics soldats de les Forces de Defensa israelianes. Tenen vides ben diferents, però els uneix l’estrès posttraumàtic. I, després, un descobriment: Yaeli (Ninet Tayeb, guanyadora de la primera edició de l’‘American idol’ israelià), antiga nòvia d’Aviv (Tomer Capon) i germana de Dubi (Nadav Netz), podria no estar morta, com es creia. Intentin veure només un capítol. Disponible a Netflix.


6. ‘L’attaché’, nova i accidentada vida a París

6. ‘L’attaché’, nova i accidentada vida a ParísTambé a Israel saben que el format de mitja hora no és propietat exclusiva de la comèdia: d’aquesta durada treu un gran profit Eli Ben-David en el drama ‘L’attaché’, basat en capítols de la seva pròpia vida. Ell mateix la protagonitza, però no fent el paper d’un guionista o actor: el seu Avshalom és un bateria d’èxit fins que es trasllada a París amb la seva dona francesa, Annabelle (Héloïse Godet), que ha acceptat un treball com a agregada d’immigració a l’ambaixada israeliana. Aquí els esperen els atacs terroristes del 2015 i l’amenaça del racisme. Disponible a Filmin.


7. ’Our boys’, un procedimental policial dolorós

7. ’Our boys’, un procedimental policial dolorósL’estiu del 2014, tres adolescents israelians van ser segrestats i assassinats per militants de Hamàs, el que va resultar en una onada d’incidents d’odi; el més tristament conegut, l’assassinat d’un adolescent palestí en mans de tres joves jueus ultraortodoxos. Els dos casos van contribuir a l’esclat de la guerra de Gaza. Aquesta minisèrie se centra, controvertidament, només en el segon, des del segrest fins al judici, i pel camí sorgeix una reflexió universal sobre el crim d’odi. Disponible a HBO.  


8. ‘Teheran’, espionatge d’alta tensió

8. ‘Teheran’, espionatge d’alta tensióDe l’acord d’Apple amb Moshe Zonder, guionista en cap de ‘Fauda’, ha sorgit d’entrada aquest gran ‘thriller’ d’espionatge, carregat de tensió i bons girs argumentals. Niv Sultan encarna Tamar, una ‘hacker’ del Mossad que s’infiltra a Teheran amb una identitat falsa, la d’una hostessa de vol, per ajudar a fer volar el reactor nuclear iranià. Ja no es fan pel·lícules d’intriga paranoica com les d’Alan J. Pakula, però a la televisió hi ha sèries que proveeixen d’emocions similars. Acaba d’anunciar-se la seva renovació per a una segona temporada. Disponible a Apple TV+.


9. ‘Valley of tears’, drama bèl·lic en època pretèrita

Notícies relacionades

9. ‘Valley of tears’, drama bèl·lic en època pretèritaEn part pels limitats pressupostos amb què es treballava, el drama d’època no existia fins fa gaire a la tele israeliana. Però aviat arribarà ‘The beauty queen of Jerusalem’, sobre tres generacions d’una família durant la primera meitat del segle XX. I abans hi va haver ‘Valley of tears’, una recreació de batalles icòniques de la guerra del Yom Kippur de 1973, que va alterar per sempre el mapa geopolític del Pròxim Orient. Entre els seus creadors trobem Ron Leshem, pare de l’‘Euphoria’ original. Disponible a HBO.


10. ‘Perdiendo a Alice’, entre Hitchcock i Lynch

10. ‘Perdiendo a Alice’, entre Hitchcock i LynchL’última perla de la tele israeliana és aquest absorbent ‘thriller’ psicològic de Sigal Avin, coneguda, fins ara, per telenovel·les i comèdies. L’Alice del títol (Ayelet Zurer, l’objecte de desig d’Aviva a ‘Shtisel’) és una directora de cine que fa temps va brillar per la seva franquesa sexual i ara s’ha convertit en una realitzadora d’anuncis anodins, una mare perfecta i una dona apocada. La seva trobada, molt hitchcockiana, amb una jove guionista (Lihi Kornowski) la porta a una espiral d’obsessió amb ecos lynchians. Disponible a Apple TV+.