A casa teva

Més enllà de ‘Lupin’: Deu pel·lícules i sèries sobre lladres de guant blanc

  • Seleccionem una desena de propostes, totes disponibles en ‘streaming’, sobre amics de l’aliè que han fet de la classe i la sofisticació les seves senyes d’identitat

Més enllà de ‘Lupin’: Deu pel·lícules i sèries sobre lladres de guant blanc
6
Es llegeix en minuts
Julián García y Juan Manuel Freire
Julián García y Juan Manuel Freire

Periodistes

ver +

De l’èxit (relativament) sorpresa de ‘Lupin’, només l’última en una llarga col·lecció d’obres audiovisuals inspirades pel mític lladre, es poden extreure diverses conclusions. Una: no es pot subestimar el carisma d’Omar Sy. Dos: el món està àvid d’entreteniment lleuger, no exempt de les seves foscors psicològiques, però, sobretot, lluminós i dinàmic. Tres: els robatoris elegants mai passaran de moda. Per tot això ens veiem obligats a reunir un grapat de sèries i pel·lícules sobre lladres de guant blanc.

1. ‘Atrapa a un ladrón’ (Alfred Hitchcock, 1955)

(Alfred Hitchcock, 1955)Més que de guant blanc, el Cary Grant d’‘Atrapa a un ladrón’ va d’irresistible punta en blanc, en la més pura sublimació de l’elegància, la sofisticació i el glamur. Grant és aquí John Robie, ‘El Gato’, exlladre de joies retirat a la Costa Blava, que, acompanyat d’una guapa i ociosa milionària nord-americana (la Grace Kelly en persona), intentarà descobrir qui està cometent una sèrie d’atracaments que imiten el seu vell ‘modus operandi’. Un film relaxat i rutilant en el qual «tot evoca les vacances, la fantasia», segons formidable descripció de Chabrol i Rohmer al seu llibre ‘Hitchcock’. Disponible a Prime Video.


2. ‘Rififi’ (Jules Dassin, 1955)

Rififi’ (Jules Dassin, 1955)En l’exili europeu per la persecució maccarthista, Dassin va rodar la mare de totes les pel·lícules de grans cops, d’‘Ocean’s eleven’ a ‘Sospitosos habituals’. Quatre amics tramen un complicat atracament a una joieria anglesa de la Rue de Rivoli de París. La seqüència del robatori ocupa un quart del film: mitja hora de cine pur, sense diàleg ni música. Però després encara queda bastanta pel·lícula, perquè a Dassin li interessa, sobretot, què els passa als qui incompleixen el setè manament. Disponible a Prime Video i Filmin.


3. ‘La pantera rosa’ (Blake Edwards, 1963)

(Blake Edwards, 1963)Alguns encara recordem la decepció que vam patir de nens al descobrir que la Pantera Rosa animada només sortia en els crèdits inicials i finals. ¿Com que això va de diamants? Fiasco. Però qualsevol espectador més informat sabrà reconèixer la grandesa d’aquesta comèdia de Blake Edwards sobre, així és, un diamant immens, el lladre que vol caçar-lo (David Niven) i el matusser inspector (Peter Sellers) a la recerca d’aquest últim. Va donar peu a seqüeles, curts i sèries d’animació o un gran pastisset. Disponible a Filmin.


4. ‘Cómo robar un millón y...’ (William Wyler, 1966)

4. ‘Cómo robar un millón y...’ (William Wyler, 1966)Igual que ‘Lupin’, es desenvolupa a París, tot i que en un on només es parla anglès. Al gran William Wyler li va costar aconseguir els permisos per rodar, en part perquè la pel·lícula suggeria la presència de pintures falsificades al Louvre. Però l’objectiu de Nicole (Audrey Hepburn) i el lladre Simon (Peter O’Toole) no és cap quadro, sinó una ‘Venus’ de Cellini que, en realitat, és falsa i podria costar la seva reputació al pare col·leccionista de la primera. El vestuari d’Audrey és veritable Givenchy. Disponible a Filmin.


5. ‘El cas de Thomas Crown’ (Norman Jewison, 1968)

5. ‘El cas de Thomas Crown’ (Norman Jewison, 1968)Els diners no fan la felicitat. O això almenys pensa un milionari home de negocis (Steve McQueen) que, avorrit de la vida, decideix organitzar l’atracament perfecte: cinc homes desconeguts entre ells robaran per a ell 2,6 milions de dòlars en un banc de Boston. Una investigadora (Faye Dunaway) sospitarà d’ell i... ja podeu imaginar l’esdevenir d’una parella capaç de desprendre més química que tota la taula periòdica dels elements. El film, sofisticadament dels seixanta i guanyador de l’Oscar a la millor cançó per la icònica ‘The windmills of your mind’ de Michel Legrand, va comptar amb un estimable ‘remake’ el 1999 protagonitzat per Pierce Brosnan i Rene Russo. Totes dues, disponibles a Filmin.


6. ‘El cop’ (George Roy Hill, 1973)

6. ‘El cop’ (George Roy Hill, 1973)Després de ‘Dos hombres y un destino’, Redford, Newman i el director George Roy Hill unien de nou camins en aquesta comèdia sobre dos estafadors del Chicago de la Gran Depressió. El cop del títol és la seva estratègia per ferir l’orgull i la butxaca del dolent encarnat per Robert Shaw, responsable de l’assassinat d’un amic comú. Difícil resistir-se al carisma actoral, els impecables vestits, la fluïdesa narrativa o els ritmes sincopats del piano ragtime de Scott Joplin. Entreteniment lleuger superclasse. Disponible a Filmin.


7. ‘Ocean’s eleven’ (Steven Soderbergh, 2001)

7. ‘Ocean’s eleven’ (Steven Soderbergh, 2001)L’original (‘La cuadrilla de los once’) està disponible a Filmin, però en aquesta ocasió, el ‘remake’ és millor. D’acord, no hi ha rastre del Rat Pack original, però tampoc és que George Clooney o Brad Pitt vagin justos de carisma. I fins i tot dirigint projectes grans com aquest, Steven Soderbergh només sap ser fi i subtil. Al contrari que a l’original (en què se saquejaven cinc establiments de manera simultània), aquí només s’atraca un casino, però un que sembla guardar els diners d’altres dos. Disponible a Netflix i Prime Video.


8. ‘Guante blanco’ (Diversos directors, 2008)

8. ‘Guante blanco’ (Diversos directors, 2008)Només va resistir tres capítols abans de ser relegada de TVE-1 a RTVE.es per baixes audiències; de fet, va ser cancel·lada després de vuit episodis quan estava previst que en fossin 12. En qualsevol cas, el pas del temps ha atorgat una certa aura de reivindicació a aquesta sèrie de Bambú Producciones en les quals s’enfrontaven un meticulós policia (Carlos Hipólito) i un refinat lladre de guant blanc (José Luis García Pérez). La sèrie ofereix robatoris de sofisticada planificació (un Van Gogh, un ou Fabergé, un Stradivarius, una col·lecció exclusiva de vins...) i les consegüents, i no menys tenaces, investigacions policials. Disponible al complet a RTVE.es a la Carta. A Prime Video i Flixolé, només els episodis 6, 7 i 8.


9. ‘Les regles del joc’ (Diversos directors, 2008-2012)

Notícies relacionades

9. ‘Les regles del joc’ (Diversos directors, 2008-2012)La sèrie ‘de prestigi’ nord-americana és, per definició, fosca, greu, desproveïda d’alegria gairebé fins a la paròdia. Però fa un temps la tele ianqui no tenia problemes a oferir diversió sense embuts. Reivindiquem aquesta sorpresa del 2008 sobre les peripècies d’un equip al marge de tota legalitat: un antic investigador d’assegurances, una estafadora, un hacker, un artista marcial i una lladre de guant blanc (gran Beth Riesgraf) units per fer el bé a través de l’atracament i l’estafa. Disponible a Prime Video.  


10. ‘Un amic per a Frank’ (Jack Schreier, 2012)

10. ‘Un amic per a Frank’ (L’incommensurable Frank Langella interpreta un vell lladre de guant blanc, jubilat de l’activitat delictiva des de fa anys, al qual el seu fill regala un robot perquè el cuidi i s’ocupi de les feines de casa, ja que pateix d’una irreversible pèrdua de memòria. Al principi, el Frank no voldrà saber res de l’artefacte, però, com que on n’hi ha hagut, sempre en queda aviat descobrirà que podria ser el còmplice perfecte per recuperar la seva antiga vocació de lladre. I, de passada, l’alegria de viure i de sentir. Una petita joia de la ciència-ficció humanista sobre els afectes, el pas del temps i la cura de la nostra gent gran, més necessària que mai en aquests tristos temps. Disponible a Prime Video.