GRAFITER COMPROMÈS

Un barco de Banksy rescata 89 migrants al Mediterrani

L'artista urbà ha finançat el 'Louise Michel', un vell vaixell de duanes de 31 metres d'eslora pintat en rosa i blanc amb el grafiti d'una noia amb un flotador en forma de cor

zentauroepp54674413 icult banksy barco louise michel200828124100

zentauroepp54674413 icult banksy barco louise michel200828124100
zentauroepp54674388 icult banksy barco louise michel200828124023

/

2
Es llegeix en minuts

L’artista d’art urbà Banksy ha finançat una nova embarcació, llogada en secret, que ha rescatat 89 persones al Mediterrani central. ‘Louise Michel’, com l’anarquista francesa del segle XIX, és el nom de l’embarcació i està decorada amb un grafiti de l’artista britànic. La nau va salpar el 18 d’agost del port espanyol de Borriana, a prop de València, segons va revelar dijous a la nit el diari britànic ‘The Guardian’.

Entre els rescatats hi ha catorze dones i dos nens. «Ara busca un port marítim segur per desembarcar els passatgers o transferir-los a un barco dels guardacostes europeus». Un compte amb el seu nom (@MVLouiseMichel) va divulgar una foto «a un mar molt agitat» d’una operació d’assistència al Sea-Watch 4, un altre vaixell humanitari de les ONGs Metges sense Fronteres i Sea-Watch, present a la zona des de mitjans d’agost. El Sea-Watch 4 ha portat a terme fins ara tres rescats i ha recollit a bord més de 200 persones.

Flotador en forma de cor

‘The Guardian’ va publicar diverses imatges del ‘Louise Michel’, un antic vaixell de duanes de 31 metres d’eslora. Està pintat de rosa i blanc, amb un grafiti de Banksy en el qual es veu una noia amb una armilla salvavides i un flotador en forma de cor. La tripulació està formada per una desena de membres, «activistes europeus amb una llarga experiència en recerca i rescats a la mar». La seva capitana és Pia Klemp, una alemanya militant pels drets humans coneguda per haver pilotat altres barcos de rescat, com el ‘Sea-Watch 3’. Més petit que altres barcos humanitaris, el ‘Louise Michel’ és molt més ràpid, la qual cosa li permet escapolir-se dels guardacostes libis.

Londres, Berlín, Borriana

L’operació es va organitzar entre Londres, Berlín i Borriana, i Banksy no hi seria a bord, segons ‘The Guardian’. L’artista va contactar amb Pia Klemp el setembre del 2019 mitjançant un correu electrònic, citat pel diari. «Soc un artista del Regne Unit, he treballat sobre la crisi dels migrants i no puc quedar-me amb els diners. ¿Vostè podria utilitzar-lo per comprar un barco o una cosa semblant?», diu el missatge firmat «Banksy».

Pia Klemp considera que Banksy va recórrer a ella pel seu compromís polític: «No veig el rescat a la mar com una acció humanitària, sinó com a part del combat antifeixista», va declarar Klemp al ‘The Guardian’.

Els deu marins del ‘Louise Michel’ es declaren tots «activistes antiracistes i antifeixistes partidaris de canvis polítics radicals», precisa ‘The Guardian’. Segons Lea Reisner, una infermera a bord encarregada d’operacions de rescat, el projecte és «abans de res, anarquista, ja que pretén defensar la convergència de lluites per la justícia social, els drets de les dones i dels LGBTIQ, la igualtat racial, els drets dels migrants, la defensa del medi ambient i els drets dels animals».

Notícies relacionades

Aquest anunci coincideix amb l’augment d’embarcacions registrat el 2020 al Mediterrani central, la ruta migratòria més letal del món per als candidats a un refugi a Europa, majoritàriament procedents de Líbia o de la veïna Tunísia.

Més de 300 migrants han mort aquest any quan intentaven fer la travessia, però la xifra podria ser molt més elevada, segons l’Organització Internacional per a les Migracions (IOM).

Temes:

Banksy