AVANÇ DE PROGRAMA

Sam Neill rebrà el Gran Premi Honorífic de Sitges

zentauroepp137601 to go with the story slugged arts us in spielberg s shoes   190718114022

zentauroepp137601 to go with the story slugged arts us in spielberg s shoes 190718114022 / I LM

3
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Sam Neill, un actor de trajectòria estretament lligada al fantàstic, recollirà aquest octubre el Gran Premi Honorífic de Sitges, segons ha informat el director del festival, Ángel Sala, en la tradicional (i molt esperada pels fans) roda de premsa estiuenca d’avanç de programació. 

Tot i que avesat a tots els gèneres, Neill ha tingut particular sort en el terror, l’aventura o el ‘thriller’. Entre els seus papers més coneguts figuren l’esquizoide marit de 'La possessión', d’Andrzej Zulawski; l’investigador d’assegurances perseguit pel mal lovecraftià d’'Al cor de la por', de John Carpenter; el segon oficial Vasily Borodin de ‘La caça de lOctubre Roig’, de John McTiernan, i, per descomptat, el paleontòleg Alan Grant de la saga 'Parc Juràssic'.

A més, el director italià Pupi Avati visitarà Sitges per recollir el premi Nosferatu, atorgat per la secció Brigadoon. Cineasta de carrera eclèctica, ha destacat especialment en el terror, al qual ha aportat títols com ara 'Contrato de sangre' i 'L’arcano incantatore', que es podran veure a Brigadoon. En sessió especial, fora de Brigadoon, es podrà veure la seva nova pel·lícula: 'Il signor Diavolo'. 

En l’apartat d’homenatges, ja sense visita, destaca també la retrospectiva dedicada al director (i actor i escriptor) xinès King Hu, conegut perfeccionista que va aportar pàgines d’or al cine d’arts marcials i capa i espasa. Es podran veure ‘Come drink with me’, ‘Dragon inn’, ‘A touch of zen’ i ‘Legend of the mountain’. 

Panorama d’un gènere en expansió

La primera remesa de nous títols confirma la varietat de mirades i ambició conceptual del fantàstic actual. Entre el més esperat figura '3 from hell', de Rob Zombie, continuació d’'Els renegats del diable'; 'The lodge', la nova pel·lícula del duo darrere de 'Goodnight mommy', Severin Fiala i Veronika Franz; la ciència-ficció laberíntica de 'Vivarium', de Lorcan Finnegan i amb Jesse Eisenberg i Imogen Poots, i 'Le daim', una altra comèdia marciana de Quentin Dupieux, molt ben rebuda en la Quinzena de Realitzadors de Cannes.

Els zombis no moren, i estaran representats per la comèdia australiana 'Little monsters', d’Abe Forsythe i amb Lupita Nyong’o. Per la seva banda, el veterà del terror indie Larry Fessenden reformula el mite de Frankenstein per als nostres temps a 'Depraved'. Un altre mite del terror, la nena del pou de 'The ring', torna amb una entrega anomenada, simplement, 'Sadako'. No corrin: torna a dirigir Hideo Nakata.

Òperes primes femenines

Cal celebrar, a més, que Sitges hagi pogut reunir tants primers films dirigits per dones: Alice Waddington s’estrena amb 'Paradise Hills', el repartiment internacional del qual inclou Milla Jovovich i Emma Roberts; l’actriu Pollyanna McIntosh es col·loca darrere de la càmera a ‘Darlin’, seqüela de 'The woman'; Jocelyn DeBoer i Dawn Luebbe cofirmen la recargolada comèdia de costums 'Greener grass'; Mitzi Peirone dirigeix el truculent thriller 'Braid'; Mirrah Foulkes dirigeix la història de venjança 'Judy and Punch', amb Mia Wasikowska; Roxanne Benjamin s’estrena amb el ‘thriller’ de naturalesa salvatge 'Body at Brighton Rock', i Jovanka Vuckovic porta la postapocalíptica i ‘queer’ 'Riot girls'. 

Junt amb 'Paradise Hills', hi haurà altres debuts de producció espanyola: el thriller ‘Cuerdas’, del tarragoní José Luis Montesinos; 'Ventajas de viajar en tren’, d’Aritz Moreno, basada en la novel·la d’Antonio Orejudo, i el ‘thriller’ distòpic ‘El hoyo’, de Galder Gaztelu-Urrutia. 

Sitges no s’acaba mai

En la secció Blood Window, dedicada al fantàstic llatinoamericà, es podran veure títols com l’argentina ‘Breve historia del planeta verde’, de Santiago Loza, història d’extraterrestres i transsexualitat; la veneçolana 'Infección', de Flavio Pedota, sobre un brot desconegut del virus de la ràbia; la colombiana 'Luz', de Juan Diego Escobar Alzate, ‘western’ de fantasia sobre una comunitat a l’espera d’un messies; i la uruguaiana 'En el pozo', dels germans Bernardo i Rafael Antonaccio, que aborda la violència de gènere des del ‘thriller’. 

Anima’t inclourà l’aplaudida en el festival d’Annecy 'Children of the sea', d’Ayumu Watanabe, i 'The Wonderland', nova pel·lícula de Keiichi Hara, director de 'Colorful' i 'Miss Hokusai', mentre que Noves Visions sorprendrà amb apostes idiosincràtiques: l’odissea sadomaso de 'Dogs don’t wear pants', la bonica distopia 'Jessica forever', i l’últim deliri de Miguel Llansó, 'Jesus shows you the way to the subway', prometen noves sensacions. Ah, i el filipí Lav Díaz torna a la secció amb 'The halt', encara més llarga que 'Season of the devil': més de quatre hores i mitja.

Notícies relacionades

Finalment, cal destacar novament la tasca de divulgació de Brigadoon, el programa del qual inclourà, a més de l’homenatge a Avati, documentals sobre l’actor de ‘spaghetti westerns’ George Hilton i els directors Al Adamson i Ruggero Deodato.

La 52a edició del festival de Sitges se celebrarà del 3 al 13 d’octubre. Els primers abonaments i ‘packs’ acaben de posar-se a la venda aquí.