COMPTE ENRERE DELS PREMIS DE L'ACADÈMIA DE HOLLYWOOD

Com preparar-se per als Oscars des de casa

Molts títols amb nominacions poden veure's còmodament en 'streaming', per subscripció o per lloguer, i fins i tot gratis en el cas d'alguns curts

dejame-salir

dejame-salir

4
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les dues o tres setmanes anteriors als Oscars acostumen a ser d’estrès: comencen a acumular-se les estrenes amb nominacions i tothom –des de simples curiosos fins a cinèfils obsessius– vol saber com són, si realment n’hi ha per a tant i fer quinieles amb coneixement de causa. Però, ¡compte!, es pot avançar feina també des de casa. Un grapat de títols es poden veure en streaming, ja sigui per subscripció o per lloguer. I fins i tot gratis i legalment a Youtube, en el cas d’alguns curts. Sota, una petita guia.

GRANS ÈXITS

Dos ‘hits’ com dos castells

El visionament domèstic de Dunkerque (Rakuten TV, iTunes i altres) no serà mai comparable a les sessions en 70 mm del cine Phenomena, però molt pitjor és passar de veure-la. I malgrat tot, segur que fins i tot en aquestes condicions sobreviu el poder d’aquesta experiència sensorial. S’han d’apagar els llums per sentir més bé la claustrofòbia; la sensació d’estar a expenses de l’enemic i no tenir escapatòria. També convé veure a les fosques Déjame salir (Movistar+, per exemple), perquè el megaèxit sorpresa de Jordan Peele és, sobretot, una gran pel·lícula de terror. El malson d’un jove negre, el fotògraf Chris (Daniel Kaluuya, ara el W’Kabi de Black Panther), durant la seva visita a la casa de pagès dels pares de la seva nòvia blanca. Endevina qui ve a sopar es troba amb l’Ira Levin de Las señoras de Stepford i La llavor del diable.

MÀGIA FOTOGRÀFICA

Duel amb gran dosi d’emoció

La de millor fotografia és una de les categories amb més intriga: ¿es recompensarà per fi el llegendari Roger Deakins (14 nominacions fins avui) o es farà història premiant la primera dona nominada en aquest camp, Rachel Morrison? Deakins està nominat per Blade Runner 2049 (Rakuten TV, iTunes i altres), tercera col·laboració amb Denis Villeneuve. En el seu primer treball en la ciència-ficció d’alta voldada, es marca atmosferes com aquella metròpolis distòpica ofegada en boira o asquell mastodont de formigó (l’edifici de Niander Wallace) banyat per la llum del sol. Per a Mudbound (Netflix), Morrison es va inspirar en retratistes llegendaris de l’Amèrica rural com Dorothea Lange i Walker Evans, creant imatges crues i al mateix temps evocadores.

DOCUMENTALS

Històries extretes de la realitat (1)

Els documentals viuen una edat d’or, però és difícil saber-ho a través dels cines tradicionals. S’ha d’anar a Netflix per caçar, per exemple, Strong island i Icarus. En el primer, Yance Ford (primer director transgènere a qui l’Acadèmia presta atenció) reobre la ferida de l’assassinat del seu germà, un professor negre de 24 anys, a mans d’un mecànic blanc de 19, per reflexionar sobre raça i justícia i el tema del dol. A Icarus, el còmic frustrat i ciclista de tota la vida Bryan Fogel s’usa com un conillet d’índies en un experiment de dopatge. Després de l’aparició de cert personatge inoblidable, el diari individual es converteix en investigació d’un escàndol global.    

DE PARLA NO ANGLESA

L’hongaresa i la xilena, cara a cara

Aquesta intrigant (i polititzada) categoria també es pot explorar gràcies a l’streaming. L’hongaresa En cuerpo y alma (Google Play; només en espanyol) no és favorita, malgrat comptar amb l’Os d’Or del 2017. Aquesta singular història d’amor es desenvolupa en dos plans, el cru i real d’un escorxador, i el dels somnis, on els protagonistes interactuen com cérvols. També Una mujer fantástica (Rakuten TV i iTunes), de Sebastián Lelio i que pot donar el primer Oscar a Xile, introdueix elements de somni en el cru moment crucial de la seva heroïna, una transsexual (fantàstica Daniela Vega) a qui s’impedeix plorar el seu amant.

CURTS DOCUMENTALS

Històries extretes de la realitat (2)

Notícies relacionades

En aquest moment poden localitzar-se tres de les cinc peces nominades a millor curt documental. Edith+Eddie (Youtube; subtítols automàtics en anglès) és la història d’una parella interracial que es va casar ja nonagenària i va ser forçada a la seva separació. Heaven is a traffic jam on the 405 (Youtube; subtítols automàtics en anglès) retrata l’artista Mindy Alper i la seva lluita contra els trastorns mentals. No us podeu perdre el favorit, Heroína (de Netflix, que ja va guanyar en aquest apartat l’any passat amb Cascos blancos). Elaine McMillion Sheldon mostra el dia a dia d’una cap de bombers, una jutge i una missionera que lluiten contra l’epidèmia d’opiacis de Huntington (Virgínia Occidental), la capital de la sobredosi dels EUA.

CINE FANTÀSTIC 

‘Blockbusters’ amb valors

El cine fantàstic més espectacular ha sigut novament apartat de les categories principals, encara que Logan (Google Play i PlayStation Store) està nominada a millor guió adaptat. Hi ha motiu. A partir d’una història del tebeo de Lobezno que prenia Sin perdón com a referència, el director James Mangold i els seus companys guionistes Scott Frank i Michael Green elucubren sobre la hibridació de western amb cine de superherois. En un món amb menys prejudicis, La guerra del planeta de los simios (Movistar+) s’hauria quedat la nominació a millor pel·lícula sobrant. Esperem que, almenys, aconsegueixi l’Oscar als millors efectes visuals. La infografia pot servir per a acció grandiloqüent, però també, demostra Weta Digital, per fer que uns simis portin el pes emocional d’una història.