TENIA 66 ANYS

Mor Charlie Whiting, director de carreres de fórmula 1

El carismàtic directiu ha mort de forma sobtada d'una embòlia pulmonar a tres dies de l'inici del Mundial

FILE - In this Oct. 10, 2014, file photo, Charlie Whiting, International Automobile Federation, or FIA, Race Director, gestures answering a question during a news conference at the ’Sochi Autodrom’ Formula One circuit , in Sochi, Russia. The governing body for international auto racing says its Formula One director Whiting has died from a pulmonary embolism. He was 66. The FIA issued a statement Thursday, March 14, saying Whiting died in Melbourne, where the season-opening Australian Grand Prix will be raced on Sunday.  (AP Photo/Pavel Golovkin, File)

FILE - In this Oct. 10, 2014, file photo, Charlie Whiting, International Automobile Federation, or FIA, Race Director, gestures answering a question during a news conference at the ’Sochi Autodrom’ Formula One circuit , in Sochi, Russia. The governing body for international auto racing says its Formula One director Whiting has died from a pulmonary embolism. He was 66. The FIA issued a statement Thursday, March 14, saying Whiting died in Melbourne, where the season-opening Australian Grand Prix will be raced on Sunday. (AP Photo/Pavel Golovkin, File) / Pavel Golovkin (AP)

2
Es llegeix en minuts
Miguel Martínez

El director de carreres de fórmula 1, Charlie Whiting, ha mort aquest dijous a Melbourne (Austràlia) només tres dies abans de l’inici, aquest diumenge, del primer Gran Premi de la temporada 2019, segons ha informat la Federació Internacional de l’Automòbil (FIA).  Whiting, de 66 anys, ha mort de forma sobtada a causa d’una embòlia pulmonar.

"És amb una enorme tristesa que he sabut de la mort sobtada de Charlie", ha assenyalat en un comunicat el president de la FIA, Jean Todt, que ha destacat que Whiting era "una figura inimitable de la F-1". "Coneixia Charlie des de fa molts anys i ha sigut un gran director de carrera i una de les figures centrals de la F-1 que representaven el nostre esperit i la nostra ètica. La F-1 ha perdut un amic i un ambaixador carismàtic. Tots els meus pensaments, i tots els de la FIA i la organització de les carreres van cap a la seva família, amics i tots els amants de la F-1", ha afegit.

Aquest mateix dimecres Whiting havia estat al circuit d’Albert Park, on aquest diumenge es correrà el GP d’Austràlia, per preparar la carrera.

Nascut el 12 d’agost a Sevenoaks (Regne Unit) Whiting va debutar en la F-1 el 1977 a l’escuderia Hesketh Racing. Es va donar a conèixer com a cap mecànic i després com a enginyer en cap a Brabham, escuderia amb la qual va conquerir tres títols mundials de la mà de Nelson Piquet, del 1981 al 1983.

Amb el recolzament de l’antic patró de Brabham, Bernie Ecclestone, convertit en propietari de F-1, es va unir a la FIA el 1988 com a delegat tècnic. Es va convertir en director de carreres el 1997, càrrec des del qual també s’ocupava de qüestions de seguretat i tècniques. La seva capacitat de treball, el seu característic humor britànic i el seu sentit de la pedagogia quedaran en la memòria de tots.

Un home clau

Notícies relacionades

Les reaccions de les escuderies no s’han fet esperar. Christian Horner, de Red Bull, ha assenyalat que "Charlie jugava un paper clau en aquest esport i ha sigut l’àrbitre i la veu de les carreres durant molts anys". "Era un home de gran integritat que va fer una feina complicada i de manera imparcial". Per a Toto Wolff, de Mercedes, se’n va un "ambaixador fantàstic de la F-1 i un veritable guardià dels interessos d’aquest esport". 

Els pilots també han lamentat la mort del cap de carreres, amb qui mantenien una relació estreta. Lewis Hamilton s’ha declarat "molt impactat" per la desaparició d’un "pilar" de la F-1. "Era el nostre home, un mitjancer amb la FIA. Li podies demanar el que volguessis, no importava què ni quan, la seva porta sempre estava oberta", ha recordat Sebastian Vettel.  "De vegades els pilots ens posàvem difícils amb ell, el pressionàvem, li insistíem en les nostres peticions. Però ell sempre escoltava. Sempre estava de part nostra. Ha fet molt per aquest esport", assenyalava Daniel Ricciardo. "Era algú amb qui podies confiar", ha resumit Robert Kubica.