Anàlisi

L’impacte econòmic del MWC: un impuls per a Barcelona

El Mobile World Congress és molt més que l’exhibició més gran de tecnologia i tendències del món, és també un motor per a molts sectors de la capital catalana

L’impacte econòmic del MWC: un impuls per a Barcelona
5
Es llegeix en minuts

Arrenca el Mobile World Congress 2022 amb els quatre dies que més impacte econòmic generen a Barcelona en tot l’any. Malgrat ser una de les capitals turístiques i culturals del planeta, res concentra tant interès ni mou tant diners en tan poc temps com el Mobile. Estem, per tant, davant un esdeveniment crucial per a la salut econòmica de la capital catalana i, després d’una edició atípica el 2021 i una suspensió el 2020, Barcelona es juga moltíssim amb aquest congrés.

Arribada de gairebé 500 milions d’euros

L’última vegada que es va celebrar el Mobile sense restriccions, en l’edició del 2019, el congrés va generar un impacte econòmic de gairebé 500 milions d’euros. Exactament 473, segons dades de Statista. Aquesta quantitat va suposar dos milions més que el 2018, però era més del doble del que la fira generava el 2010. En menys d’una dècada, el creixement del congrés es va convertir en una cosa espectacular i l’esdeveniment s’havia consolidat com el més important del món de les telecomunicacions.

Per a aquesta edició del 2022, encara llastada per la pandèmia de covid-19, no s’esperen números tan espectaculars. Tot i així, el certamen tindrà una importància enorme per a l’economia barcelonina gràcies als més de 60.000 visitants que, segons la previsió dels organitzadors, s’espera que acudeixin a la fira. Aquesta quantitat està lluny dels 109.000 congressistes que va acollir el Mobile el 2019, però és una quantitat important ateses les circumstàncies, una xifra que permet mirar amb optimisme aquesta edició i, sobretot, el futur.

L’hostaleria, a ple rendiment

Aquesta massa de visitants necessita allotjar-se en alguna banda. I no només ells: també gran part dels milers d’operaris, muntadors i tècnics que, durant setmanes, treballen perquè tot estigui a punt quan es talli la cinta el dia 28. I, per descomptat, després cal desmuntar-ho tot.

Per tant, l’hostaleria és la primera gran beneficiada de l’impacte que genera el Mobile a la ciutat. El 2019 es va vorejar el 100% d’ocupació a la ciutat, amb hotels i allotjaments turístics pràcticament plens. Això va provocar també un fort desplaçament de visitants cap a localitats pròximes, amb la qual cosa l’efecte positiu del congrés va beneficiar més llocs. 

En l’edició del 2019, les tarifes d’alguns hotels es van incrementar notablement, amb preus que van arribar a superar els mil euros per nit en establiments de quatre estrelles. En aquella ocasió, el Gremi d’Hotels de Barcelona va calcular que el Mobile suposaria uns 117,7 milions d’euros per als allotjaments adherits a la institució. A més, apartaments turístics com Airbnb també van esgotar la seva oferta.

L’‘agost’ dels restaurants

Si els hotels van poder millorar els seus comptes de resultats amb el Mobile, el mateix va passar amb la restauració. Aquest sector, que és una veritable bandera de la capital catalana, té aquests dies un desafiament important per donar a conèixer les virtuts de la cuina nacional i internacional. En una ciutat plena d’excel·lents restaurants i per a qualsevol pressupost, des d’estrelles Michelín a populars tavernes, tots multiplicaran la seva activitat i negoci durant els dies que dura el congrés. I no n’hi ha per a menys, perquè el 2019 la Federació Catalana d’Associacions d’Activitats de Restauració i Musicals va estimar en 118 milions d’euros la facturació que genera el Mobile per a restaurants, bars i establiments d’oci nocturn. Això va suposar una despesa mitjana de 275 euros per cada visitant.

Però no només els restaurants de la capital i voltants es beneficien del consum que genera l’esdeveniment. El 2019, dins de la mateixa fira es van servir més de 225.000 entrepans, més de 367.000 cafès i més de dues tones de pernil ibèric, entre altres productes. Tots aquests aliments són servits majoritàriament per proveïdors locals.

Destacada oferta d’oci

Per descomptat, la ciutat també acosta als visitants una important oferta d’oci. Durant el dia, monuments, museus, una ciutat bellíssima amb un clima dolç i fins i tot partits de futbol de màxim nivell al Camp Nou. I, de nit, alguns dels millors clubs musicals del món, a més d’una gairebé infinita varietat de discoteques, bars i, fins i tot cabarets. 

La nit barcelonina és una veritable atracció per als visitants que arriben en aquestes dates. A més, Catalunya acaba d’anunciar la fi de les restriccions de l’oci nocturn, per tant, els congressistes podran disfrutar sense limitacions dels encants de la capital catalana. 

Sens dubte, una bona part d’aquests 275 euros de despesa mitjana per visitant es quedaran a les caixes dels establiments nocturns.

Transport, l’altre gran beneficiat

A més de l’hostaleria i la restauració, hi ha un altre gran beneficiat per la fira: el transport, tant local com internacional. Més directament afecta el transport de proximitat: autobusos, taxis i VTC, que ja estan veient disparada la seva demanda. Els taxis i els vehicles de lloguer amb conductor són, sens dubte, les opcions estrella. 

Però cal tenir en compte, cada vegada més, les moltes opcions de mobilitat alternativa: motos, bicis, cotxes i, fins i tot, patinets de lloguer per hores o minuts. Per a aquestes noves formes de transport que han anat ocupant ciutats com Barcelona, el Mobile també serà un moment per mesurar resultats.

Enorme demanda de mà d’obra

Notícies relacionades

Finalment, és molt ressenyable l’impacte que el congrés té en l’ocupació. El 2019, última gran referència per avaluar la fira, el Mobile World Congress va generar a Barcelona 14.000 llocs de treball temporals. La majoria d’aquests llocs de treball es van donar al sector de serveis: hotels, restaurants i altres establiments que reforcen les seves plantilles. I, sobretot, el mateix esdeveniment necessita gran quantitat de personal: hostesses, guàrdies de seguretat, cambrers, netejadors, muntadors, etc. 

Tant el director general de GSMA, Mats Granryd, com el conseller delegat, John Hoffman, han recordat que el Mobile ha tingut un impacte econòmic d’uns 5.300 milions d’euros des del 2005 i ha generat uns 141.000 llocs de treball a temps parcial. Així, el Mobile és més que l’exhibició de tecnologia més gran del món. És un veritable impuls econòmic per a la comunitat catalana. Per a molts, el millor moment de l’any.