MWC 2019

El Mobile World Congress assisteix a la primera operació teleassistida amb 5G

Un equip de doctors ha donat ordres a distància en temps real a una sala d'operacions de l'Hospital Clínic

zentauroepp47147584 operacin 5g mobile190227123521

zentauroepp47147584 operacin 5g mobile190227123521 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras
Josep M. Berengueras

Periodista

ver +

El Mobile World Congress (MWC) de Barcelona ha sigut aquest dimecres testimoni d’una fita pionera: la primera operació quirúrgica del món teleassistida gràcies a la connectivitat amb 5G. Es va tractar d’una sigmoidectomia (extirpació quirúrgica d’una part malalta del còlon) que va durar al voltant de 75 minuts i que va ser un èxit. 

El projecte pilot, denominat Cirujano remoto 5G i desenvolupat per AIS Channel, Hospital Clínic de Barcelona i Vodafone, ha sigut impulsat en el marc de la iniciativa 5G Barcelona, i executat en el MWC, cita internacional tecnològica on estan posades totes les mirades aquests dies. En aquesta fira s’han mostrat pilots de 5G de cotxe connectat, trucades o concerts, però era la primera vegada que es mostraven els beneficis d’aquesta nova tecnologia de xarxa en un entorn real tan sensible com una cirurgia.

Des del recinte del MWC, un equip mèdic liderat pel doctor Antonio de Lacy, responsable del servei de cirurgia gastrointestinal i cap del departament de cirurgia mínimament invasiva a l’Hospital Clínic, va ser l’encarregat de guiar l’operació, que es duia a terme en l’Óptimus del Clínic, la sala d’operacions més avançada del món, ara connectat amb 5G. «Fins ara jo podia comunicar-me a distància i transmetre una ordre en una imatge, però aquesta s’havia de veure congelada i després l’equip la podia executar. Ara, puc seguir en viu el que passa a la sala d’operacions, dibuixar en una pantalla i en temps real l’equip veu què estic indicant i pot actuar», va destacar De Lacy. 

Això és el que va passar durant la demostració: connexió en directe sense latència amb la sala d’operacions en diversos moments i amb diverses càmeres, on el doctor –des del MWC– parlava amb els doctors i donava instruccions a l’equip que practicava l’operació.

Tot això va servir per demostrar que amb el 5G és possible realitzar una cosa que fins ara era impossible: connectar pràcticament sense retard i, per tant, la possibilitat de realitzar accions a distància en directe com una cosa tan sensible com una cirurgia. I és que el 5G presenta diversos avantatges, com una velocitat de descàrrega més gran, molta menys latència (temps de retard entre que es produeix una acció i arriba a l’altre costat; en el cas del 4G aquesta latència està en uns 20 mil·lisegons, mentre que el 5G la redueix a 1 mil·lisegon), menor consum energètic...

Antenes

Notícies relacionades

L’operació va ser possible gràcies a dos nodes 5G instal·lats per Vodafone: una antena situada a l’Hospital Clínic i una altra al pavelló quatre de Fira Gran Via, on se celebra el congrés. “És important destacar que el 5G permet dedicar capes de la xarxa a serveis específics com l’e-health”, va remarcar Julia Velasco, directora de desenvolupament de xarxa de Vodafone. D’aquesta manera, es pot dividir la xarxa per prioritzar serveis, com per exemple aquesta operació, en casos de saturació.

John Hoffman, conseller delegat de la GSMA, va afirmar mentre que amb aquesta operació es va demostrar que amb el 5G es pot “reunir” especialistes mèdics de tot el món “en temps real” per dur a terme cirurgies en qualsevol punt del món. Aquest, de fet, és l’objectiu real d’aquesta demostració: que en futur especialistes de tot el món puguin connectar-se i ajudar a distància altres metges a salvar vides.