Fumiko Imano: la fotògrafa 'alien' que sacseja la moda

zentauroepp51724577 fumiko imano200116114952

zentauroepp51724577 fumiko imano200116114952
zentauroepp51724577 fumiko imano200116114333
zentauroepp51724577 fumiko imano200116112532

/

2
Es llegeix en minuts
Núria Marrón

La fotògrafa japonesa Fumiko Imano, que acaba de firmar el seu cinquè treball per a Loewe, cultiva la raresa amb la delicadesa que els seus conciutadans tenen cura del crisantem. De tal manera que ella i la bessona imaginària que l’acompanya des de petita no només s’han convertit en el nus de la seva obra artística, sinó també en un segell corporatiu que aporta fascinació estranyada a les campanyes de moda, sempre a la recerca del factor xocant.

Nascuda el 1974 a Hitachi, al nord-est de Tòquio, Imano va créixer en un punt cec entre el Japó i Rio de Janeiro, on va residir amb els seus pares dels 2 als 8 anys. Dislocada, doncs, entre els rigors japonesos i la xerinola brasilera, ja de nena va començar a sentir-se una «extraterrestre», sensació que va augmentar al tornar al Japó. El ‘jet lag’ cultural, explica, li va provocar «una crisi d’identitat».

Autoretrat de Fumiko Imano.

I per alleugerir la seva sensació de desencaixament i creixent solitud –«soc molt ‘hikikomori’», afirma en al·lusió a aquest fenomen social de joves japonesos enclaustrats a les seves habitacions–, es va inventar una bessona imaginària que aviat va començar a materialitzar en uns collages en què, amb tisores i goma d’enganxar, desdoblava els seus autoretrats. «Allò va ser una teràpia, igual que aquestes persones a qui els agrada col·leccionar papallones, fixar-les i emmarcar-les».

A l’acabar la secundària, Imano va instal·lar el seu grapat de peculiaritats a Londres, on va estudiar Belles Arts a la Central Saint Martins i fotografia de moda a la London College of Fashion. I com que ja hem vist que les relacions socials no eren el seu punt fort, durant molt temps va treballar sent la seva pròpia model, estilista i fotògrafa.

  

Notícies relacionades

 

Així que quan JW Anderson, dissenyador de Loewe, va anar a la recerca per escorar cap a l’estranyesa la campanya de primavera-estiu del 2018 –ara acaba de firmar la del 2020 amb la model Kaia Gerber–, l’artista, que també fa vídeos i instal·lacions, ja havia protagonitzat o participat en 55 exposicions en tot el món. Les seves bessones, per cert, també han sigut el rostre de la línia de Kiko Kustadinov per a la firma Asics. De fet, explica en un vídeo, està desitjant «envellir amb elles». «Les àvies bessones, les bessones al llit de mort o al taüt... Espero que en aquell moment algú faci una foto». I es peta de riure. 

Temes:

Fotografia