Awkwafina: la rapera de Queens que triomfa a Hollywood

La primera actriu amb arrels asiàtiques que aconsegueix un Globus d'Or canalitza la seva rebel·lia a través del hip-hop i l'humor

zentauroepp51607708 77th golden globe awards   photo room   beverly hills  calif200108122536

zentauroepp51607708 77th golden globe awards photo room beverly hills calif200108122536 / MIKE BLAKE

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Martínez
Beatriz Martínez

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Acaba de fer història al convertir-se en la primera actriu d’origen asiàtic que aconsegueix un Globus d’Or. Awkwafina ha aconseguit l’estatus d’estrella en un temps rècord i, el que és més important, sense perdre les seves senyes d’identitat, el seu particular estil despreocupat, l’aire maldestre i l’expressivitat còmica. 

De pare xinès i mare sud-coreana, Nora Lum (el seu nom real) va néixer a Nova York el 1988 i es va criar al barri de Queens. Des de petita es va sentir diferent per la seva raça, per ser filla d’immigrants, i va canalitzar el seu caràcter contestatari a través de dues vies, la música i l’humor, dues característiques que l’han acompanyat sempre. 

Als 13 anys va començar a rapejar i va adoptar el seu nom artístic, que juga amb el significat de la paraula ‘awkwardness’ (‘malaptesa’) i el 2012 es va convertir en un petit fenomen musical gràcies a la seva cançó ‘My vag’ (fent referència a la vagina). Sempre ha sigut conscient que la seva inclusió dins del panorama del hip-hop americà constituïa una anomalia, i precisament per aquesta raó, va utilitzar l’humor com a arma d’autodefensa. 

Dards a les elits

No obstant, els codis normatius començaven a trencar-se i la diversitat a convertir-se en una eina distintiva. Davant de la discriminació, acció. El 2013 va publicar un dels seus grans himnes, ‘NYC Bitche$’, en el qual posava de manifest les diferències socials llançant dards a les elits. Fins i tot va crear una guia turística, ‘Awkwafina’s NYC’, que incloïa els seus 50 llocs favorits on «menjar, beure i fer pipí».

Alhora va començar a fer monòlegs, aparicions al xou ‘Girl Code’ d’MTV i a l’escena alternativa, així com al ‘late night’ ‘Tawk’, en el qual trencava les normes del ‘talk show’ convencional, fins que Seth Rogen li va proposar fer una audició per a ‘Malditos vecinos 2’. Va ser la primera vegada que va plantejar seriosament dedicar-se a la interpretació. A partir d’aquell moment el seu ascens va ser imparable: va aconseguir un paper en la versió femenina d’‘Ocean’s Eleven’, ‘Ocean’s 8’, junt amb Sandra Bullock, Anne Hathaway i Cate Blanchett i poc després va encarnar un dels papers més carismàtics en el ‘boom’ taquiller ‘Crazy Rich Asians’. 

L’hora dels asiàtics

Notícies relacionades

L’augment de la comunitat asiàtica a Amèrica del Nord unida a l’entrada de diners xinesos a les produccions cinematogràfiques ha generat en els últims anys un bon grapat de films enfocats a reivindicar el talent oriental i la seva inclusió dins del panorama internacional. Primer van ser els afroamericans, després els llatins, i ara els toca el torn als asiàtics que estan disposats a recuperar el seu lloc en la indústria.

Awkwafina va rodar a Espanya ‘Paradise Hills’, l’‘opera prima’ d’Alice Waddington  i poc després arribaria ‘The Farewell’, de Lulu Wang, per la qual ha aconseguit el Globus d’Or a la millor actriu de comèdia. En aquests moments es troba a punt d’embarcar-se en la primera superproducció de Marvel amb repartiment oriental, ‘Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings’, mentre culmina la seva autobiogràfica comèdia televisiva ‘Awkwafina Is Nora from Queens’, en què continuarà fent punta al xoc entre cultures.

Temes:

Cine Globus d'or