CÒMIC INCORRECTE

Ricky Gervais: el presentador 'torracollons'

L'actor i comediant sembla haver nascut per ser amfitrió de la gala dels Globus d'Or

zentauroepp18007838 show host ricky gervais gestures during the 69th annual gold191227114911

zentauroepp18007838 show host ricky gervais gestures during the 69th annual gold191227114911 / HANDOUT

3
Es llegeix en minuts
Quim Casas

En la multifacètica carrera de l’actor, comediant, productor i guionista britànic Ricky Gervais hi ha dues fites inqüestionables: les presentacions a les gales dels Globus d’Or, la comicitat àcida de les quals ha causat estralls, i la creació de la sèrie televisiva ‘The Office’ (2001-2003). Aquest diumenge –matinada de dilluns a Espanya–, Gervais tornarà com a amfitrió dels Globus d’Or. Ell no haurà tingut res a veure en si guanya ‘1917’, ‘El irlandés’ o ‘Joker’ com a millor pel·lícula. El seu fort és presentar i no deixar indiferent: les seves pulles afilades a les estrelles de Hollywood ja formen part de la història d’aquests guardons.

Havia comunicat que no tornaria mai a presentar la gala, però també que l’oferta que li han fet per a aquest any era irrefusable. Va ser el mestre de cerimònies en tres edicions consecutives –2010, 2011 i 2012–, i va repetir el 2016. Quatre anys després ha tornat a un dels llocs en què es mou millor. Els responsables dels Globus d’Or saben que tenir Gervais al capdavant augmenta l’interès de la gala.

Steve Carell,
Charlie Sheen
i Johnny Depp,
entre altres
col·legues, han
hagut d’
aguantar
les seves pulles

En una de les cerimònies passades no va tenir objeccions a reconèixer que la gent coneixia més ‘The Office’ per la versió nord-americana interpretada per Steve Carell que per la seva. «¡Oh, genial, que bé que està Steve Carell!», va dir. El realitzador va ser astut i va punxar ràpidament un primer pla de Carell, present a la gala. Al comentar d’on haurà tret tantes bones idees l’actor nord-americà, Gervais, per descomptat, es va assenyalar a si mateix. I Carell, que és molt bon còmic i molt llest, l’hi va reconèixer.

«Serà una nit de beure a sac», va afirmar en una altra cerimònia. Silenci durant uns segons. «Vaja, el que Charlie Sheen anomena esmorzar», va dir. Però res com quan va dir que només mirant les cares dels presents, recordava la gran feina que havien fet aquell any els cirurgians plàstics. A la gala del 2011, la seva forma reiterada de ficar-se amb ‘The Tourist’, un autèntic daltabaix amb Johnny Depp i Angelina Jolie, fins al punt de suggerir que no entenia per què havia sigut nominada, va marcar una fita. Depp no oblidarà mai aquella nit.

AMOR CANÍ. El còmic és un gran amant dels gossos. Sempre que pot comparteix fotos amb ells i participa en campanyes de protectores. / INSTAGRAM

A Ricky Gervais se’l contracta per a això, així que no tornar a proposar-lo com a presentador no té sentit. Domina l’escena i el ‘tempo’ com pocs amfitrions. Cap imitador, als Estats Units o Espanya, ha pogut reproduir amb el mateix acarnissament o ironia aquest estil. Es té o no es té. Gervais el té. I amb ell es van acabar les presentacions en actitud massatge per als integrants de la indústria de l’espectacle. 

Un llarg camí

Però per arribar a aquell moment àlgid en la seva carrera l’actor, nascut el 1961 en un suburbi de la localitat anglesa de Reading, va haver de recórrer un llarg camí. Un munt d’espectacles televisius, un mà a mà amb el vitriòlic Larry David el 2006, un ‘talk show’ propi (2010-2012), un paper secundari a les pel·lícules de la saga ‘Noche en el museo’ i la recent sèrie ‘After life’ no són més que la cristal·lització de la seva gran obra mestra, ‘The Office’, la sèrie que va escriure, produir, dirigir i protagonitzar (i per la qual va guanyar un Globus d’Or) sobre el dia a dia en la delegació d’una empresa paperera en crisi.

La seva gran obra
mestra és
‘The Office’, la
‘sitcom’ que
va escriure, produir,
dirigir i
protagonitzar

Notícies relacionades

 

La seva originalitat residia a soscavar la fórmula de la ‘sitcom’ tradicional a través d’un estil de fals documental i una antologia d'incorrecció política. Gervais interpreta el director de l’oficina: es posa a tocar la guitarra en una reunió de motivació laboral i, quan s’assabenta que els treballadors l’anomenen Mr. Gripau, crida que això és feixisme estètic. Tota una fita de la televisió moderna. 

Temes:

Cine Globus d'or