CREADORA TELEVISIVA

10 coses que cal saber de Phoebe Waller-Bridge

La reina dels Emmy és de llinatge noble i acaba de firmar un acord milionari amb Amazon

zentauroepp50034032 mas periodico tassies waller bridge190926115003

zentauroepp50034032 mas periodico tassies waller bridge190926115003

3
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Repassem punts clau de la trajectòria de l’actriu, dramaturga i creadora televisiva britànica, de 34 anys, gran guanyadora d’aquests Emmy per ‘Fleabag’. 

1. És de bona família

El seu avi per part de mare era Sir John Edward Longueville Clerke, dotzè baronet de Hitcham. Per part de mare, Waller-Bridge és descendent de Sir Egerton Leigh, membre del parlament de Mid Cheshire durant alguns anys de l’era victoriana.

2. Els seus germans estan en el món de l’espectacle

El seu germà petit, Jasper, és mànager musical. La seva germana gran, Isobel, és compositora, sobretot per a sèries. Ella mateixa es va encarregar de la música de ‘Fleabag’. També ha treballat en títols com la recent adaptació d’ITV de ‘La feria de las vanidades’; ‘Agatha Christie: El misterio de la guía de ferrocarriles’, i l’episodi ‘Rachel, Jack y Ashley Too’ (el de Miley Cyrus, vaja) de ‘Black mirror’.

3. Té la seva pròpia companyia teatral 

Després de graduar-se en la Reial Acadèmia d’Art Dramàtic de Londres, Waller-Bridge no ho va tenir fàcil per trobar feina i va estar fins a dos anys bastant aturada. Llavors va decidir crear-se ella mateixa les oportunitats. Junt amb la directora artística Vicky Jones, va crear una companyia de teatre, DryWrite, especialitzada en obres curtes de joves autors. Sota aquest paraigua van néixer la ‘Fleabag’ original del 2013 i ‘Mydidae’, de Jack Thorne, autor de l’obra ‘Harry Potter y el legado maldito’.

4. Va ser una actriu «terrible» en els seus inicis

Allò de «terrible» ho diu ella mateixa. Però potser té raó, perquè gairebé ningú la recorda en els seus papers anteriors a ‘Fleabag’, i n’hi va haver: va ser la vescomtessa Yarrell a ‘Albert Nobbs’; Susie, secretària de Margaret Thatcher, an ‘La dama de hierro’... També va fer d’advocada en la segona temporada de ‘Broadchurch’. Qui firma això no ho recorda. 

5. Va conèixer Olivia Colman a ‘La dama de hierro’

La gran Olivia Colman feia de Carol, filla de Thatcher. Pel que sembla, li va dir a Waller-Bridge: «Informa’m si escrius una cosa en què pugui sortir». I va acabar convertida, temps després, en l’àcida padrina de ‘Fleabag’. Per cert, la bufetada que va clavar a la protagonista en la primera temporada va ser real.

6. És part de la galàxia ‘Star wars’

Entre el més memorable, que tampoc és gaire, de ‘Han Solo: Una historia de Star Wars’ hi ha el personatge de la droide pilot L3-37, a la qual va donar vida Waller-Bridge. Divertida, feminista, reivindicativa, finalment revolucionària, és una de les millors addicions recents al ‘dramatis personae’ de la saga. Curiosament, l’actriu no tenia ni idea del que era una droide abans de fer les proves. I, de fet, sacrilegi, ni tan sols sabia gaire bé què era ‘La guerra de les galàxies’: mai de la vida havia vist un títol de la franquícia.

7. El seu paper somiat és el d’una salvatge

En una entrega de les recomanables ‘73 questions with...’ de ‘Vogue’, va dir que el seu paper somiat era «algú que ha crescut en estat salvatge, com criat per animals». ¿Quan hi haurà un ‘remake’ de ‘Nell’ amb Waller-Bridge en el paper que va ferJodie Foster? ¿O un nou ‘reboot’, aquesta vegada femení i sarcàstic, d’‘El llibre de la selva’?

8. Si la pròxima de James Bond és bona, serà gràcies a ella

A l’abril va sortir a la llum que Waller-Bridge havia sigut requerida per enllustrar el guió del pròxim film de 007, llavors conegut com a ‘Bond 25’ i ara ja com a ‘No time to die’. Segons moltes fonts, va ser el mateix Daniel Craig que va insistir que ella era la persona idònia per a la feina. «[La saga] ha d’evolucionar, i l’important és que la pel·lícula tracti les dones adequadament», ha dit Waller-Bridge. «Ell [Bond] no ha de canviar. Ell ha de ser fidel a les seves arrels».

9. Des de fa uns dies és molt més rica

Notícies relacionades

Aquesta mateixa setmana, Waller-Bridge ha firmat un acord amb Amazon Studios per al desenvolupament de continguts originals que es veuran exclusivament a Amazon Prime Video. Segons moltes fonts, això significarà 20 milions de dòlars a l’any per a la creadora, productora executiva i actriu.

10. La seva pròxima sèrie la veuràs a HBO

Abans de firmar aquest acord amb Amazon Studios, Waller-Bridge desenvolupava per a HBO ‘Run’, un encreuament de ‘thriller’ i comèdia romàntica que ha cocreat amb la seva amiga Vicky Jones. La sèrie tracta sobre dos antics amants que, fa quinze anys, van fer el pacte d’enviar-se un curt missatge de text – «CORRE»– i sortir fugint si algun dia es cansaven de les seves vides. Ella mateixa tindrà un paper en la sèrie. Tot sona brillant.

Temes:

Sèries