Liu Yifei, la Mulan (per fi) xinesa

zentauroepp49000718 mas periodico yifei liu en mulan190711170259

zentauroepp49000718 mas periodico yifei liu en mulan190711170259

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

L’elecció va arribar després d’examinar un miler de candidates durant un any als cinc continents, asseguren des de Disney. Ningú va complir millor que Liu Yifei els tres requisits oficials: anglès fluid, domini de les arts marcials i el caràcter dur que exigeix una pel·lícula bèl·lica. I també l’oficiós: l’ètnia.

Una actriu xinesa interpretarà l’heroïna llegendària xinesa i no és irrellevant remarcar-ho perquè l’emblanquiment o interpretació de rols asiàtics per caucàsics descompon cíclicament al continent des d’aquell improbable ‘Gengis Khan’ de John Wayne. Molts s’han preguntat què pintava el rubiales Matt Damon a la ‘Gran Muralla’ al segle XI o per què Scarlett Johansson va protagonitzar l’adaptació del cèlebre manga ‘Ghost in the shell’. Els productors es van apressar mesos enrere a desmentir els rumors que estaven pensant en Jennifer Lawrence quan ja es formava la tempesta.

 

 

La llegenda xinesa és també coneguda al món des que Disney l’adaptés en dibuixos animats el 1998. Hua Mulan va ser la indòmita jove que al segle V es va disfressar d’home per rellevar el seu pare malalt, el guerrer Fa Zhou, en la resistència contra els huns. Liu segueix el camí d’altres col·legues xineses com Zhang Ziyi (‘Tigre i drac’) o Fan Bingbing (‘X-Men’) que, en flagrant contrast amb el rol confucià, es barallen a bufetades a la gran pantalla.

Estrella rutilant

Liu, de 32 anys, és una de les més rutilants estrelles xineses. Aquí se la coneix com a ‘shexian jiejie’ o ‘germana fada’ pels seus trets arrodonits i suaus. Va néixer a Wuhan (capital de la província de Hubei) d’un professor de francès i una ballarina, i va viure part de la seva infància al barri novaiorquès de Queens. Va tornar a la Xina en la seva adolescència, va estudiar a la prestigiosa Acadèmia de Cine de Pequín i aviat va interpretar rols protagonistes en produccions televisives d’arts marcials.

Liu freqüenta les pantalles xineses i tampoc ha descuidat Hollywood. ‘El regne prohibit’ (2008), rodada amb els veterans Jackie Chan i Jet Li, i ‘Desterrado’ (2014), amb Nicholas Cage i Hayden Chistensen, són les seves pel·lícules més rescatables.

A Liu se li coneixen més inquietuds. El 2004 va aparcar la seva carrera d’actriu i va firmar un contracte amb Sony per viure un any a Tòquio i treure un disc que va obtenir un èxit raonable al Japó i la Xina. No ha publicat més àlbums, però comença a cantar a les seves pel·lícules quan la deixen. També ha exercit de model i els seus trets eteris li han facilitat contractes amb Dior, Tissot, Garnier o Pantene.

Defensora de gats

És una pertinaç defensora dels animals i dels gats en particular, ubics en el seu compte a Instagram. Col·labora amb una oenagé que cerca llars als gats i anys enrere en va arribar a acumular una trentena a la seva vivenda de Pequín. Els seus seguidors en saben més d’ells que de la seva vida personal. La seva efímera relació amb l’actor coreà Song Seung-heon va ser una excepció al seu pudor públic.

Notícies relacionades

A la seva fama no l’acompanya fins ara la crítica. Al portal Douban, el doble xinès d’IMDB, les seves dues dotzenes de pel·lícules col·leccionen escassos afalacs i ella ha sigut nominada al premi a la pitjor actriu el 2012, 2013 i 2016. Jin Yong, el cèlebre novel·lista que la va descobrir en la seva adolescència, ha assegurat que “és maca, però la preocupa sortir lletja”. El seu registre d’expressions és francament millorable. “¿Per què Liu Yifei encara interpreta tots els seus papers com si patís paràlisi facial?”, opina un internauta.

És una qüestió fútil perquè a Sylvester Stallone tampoc li ha anat gens malament en el cine d’acció i sobrevola la tranquil·litat que l’heroïna xinesa serà interpretada per una actriu xinesa.