ESCRIPTORA I ACTRIU

Phoebe Waller-Bridge: en la ment d'una antiheroïna

La segona temporada de la seva sèrie 'Fleabag', que ella protagonitza, arriba a Amazon Prime Video

zentauroepp47998568 mas periodico serie  fleabag190508183158

zentauroepp47998568 mas periodico serie fleabag190508183158

2
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

No havia de passar, però l’antiheroïna tragicòmica Fleabag va acabar tornant per a una segona temporada. "Al principi vaig creure que la seva història s’havia acabat i, no obstant, va continuar vivint en el fons del meu cap fins que vaig començar a escoltar de nou", va dir Phoebe Waller-Bridge, la seva creadora i l’actriu que li dona vida, en la presentació a Nova York. “Està la pressió d’'Oh, Déu, ¿seré capaç de tornar a una cosa tan crua?', però després les peces comencen a encaixar".

'Fleabag' va ser, en el principi, una 'one-woman play' amb la qual Waller-Bridge va sacsejar el festival alternatiu Fringe d’Edimburg el 2013. Tres anys després, arribava la sèrie, retrat cru, però summament estilitzat, d’una dona imperfecta, la Fleabag del títol (mai sabrem el seu veritable nom), londinenca de trenta i escaig amb pocs amics i sense clar propòsit en la vida, amb problemes per a les relacions estables i sense gaires ganes de llimar asprors amb la seva família.

En la primera temporada, la comèdia negra va anar cedint cada vegada més espai a la malenconia. Quan Waller-Bridge vol clavar un cop d’emoció, sap fer-ho sense compassió. En la segona temporada, la guionista/actriu es mou de l’humor més histèric a la veritable sensibilitat i torna a l’humor en menys de mitja hora, cosa que dura un primer capítol estel·lar sobre una desgraciada reunió familiar. Els sis episodis de la temporada arribaran de cop a Amazon Prime Video el divendres dia 17, però es recomana no veure’ls d’una tirada, sinó degustar-los a poc a poc. Meravelles així no s’estrenen cada setmana.

‘Background’ teatral 

Waller-Bridge no va trobar l’èxit de la nit al dia. Després d’haver-se graduar a la Reial Acadèmia d’Art Dramàtic de Londres, el 2006, va tenir dificultat per trobar feina, així que ella mateixa va buscar la manera d’estar ocupada. Juntament amb la directora Vicky Jones, va crear una companyia de teatre, DryWhite, coneguda per les seves vetllades escèniques de guerrilla. Ella no ha abandonat mai del tot les taules: ve de fer 'Fleabag' en l’off-Broadway i farà unes últimes sessions al West End londinenc des de mitjans d’agost.

Notícies relacionades

Però tot sembla indicar que cada vegada serà més difícil veure-la en viu i en directe. La tele la requereix. El cine la requereix. En el primer mitjà, a més de 'Fleabag', va crear la recomanable 'Crashing' (no confondre amb la també recomanable sèrie de Pete Holmes) i va desenvolupar 'Killing Eve' a partir de les 'novel·les' de Luke Jennings. En el cine, ha posat veu a una droide pilot a l’univers 'Star Wars' i forma part de l’equip de guionistes de l’entrega número 25 de James Bond.

El seu caixet i la seva popularitat, sobretot a Anglaterra (no busquin entrades per a 'Fleabag' a Londres), no deixen de créixer, però per sort per a Phoebe, els mitjans encara s’interessen el just per la seva vida personal. És a dir, ningú la persegueix quan surt a esmorzar amb Martin McDonagh, director de pel·lícules com 'Set psicòpates’ i 'Tres anuncios a las afueras’ i, igual que ella, excels autor teatral.