'CELEBRITY' RESISTENT

El Koala: l'heroi agropop

El cantant ha aconseguit que el seu estil rústic brilli en el 'corrá' de 'Gran hermano Vip'

zentauroepp42633561 graf9189  madrid  23 03 2018   el m sico manuel jes s rodr g181128141532

zentauroepp42633561 graf9189 madrid 23 03 2018 el m sico manuel jes s rodr g181128141532 / Juan Carlos Hidalgo

3
Es llegeix en minuts
Ramón de España
Ramón de España

Periodista

ver +

A base de no fer-se notar massa (tot i que li costi) i de mostrar un tarannà conciliador en un entorn propens a la histèria, El Koala avança, lent però segur, cap al triomf a 'Gran hermano Vip' (almenys fins ara: igual se l’acaben traient de sobre la pròxima setmana, ja que la vida transcorre a una velocitat vertiginosa a Tele 5)

El Koala, que en realitat es diu Manuel Jesús Rodríguez Rodríguez (Rincón de la Victoria, Màlaga, 1969), va saltar a la fama el 2006 amb el seu gran èxit –va estar entre els 30 més vistos a Youtube- 'Opá yo viazé un corrá’, que marcava un punt d’inflexió en la història de l’agropop espanyol. Hi havia precedents, cert, des dels molt deficients Zapato Veloz –els de 'Tengo un tractor amarillo', que hauria de ser un himne indepe a la Catalunya profunda– fins als molt divertits No me pises que llevo chanclas, passant per Tomeu Penya (ja sé que ell creu que fa country balear, però això seu és pur agropop, creguin-me), però el to a l'estil Status Quo i el desvergonyiment del seu autor feien d’'Opá yo viazé un corrá' una cosa realment singular. Va ser llavors quan vam descobrir que això d’El Koala era un sobrenom que li havien posat a l’obra per la seva agilitat a l’hora d’enfilar-se a la bastida, ja que no sempre havia pogut viure de l’agropop, tot i que ell prefereixi dir-n’hi rock rústic.

Del punk a la rumbeta

Manuel Jesús Rodríguez Rodríguez va formar el seu primer grup el 1986, la banda punk Santos Putos. En un peculiar gir estilístic, d’allà va passar a la rumba i el flamenc amb Arte y Duende. Va tornar al rock el 1992 amb Los Ducati, que fins i tot van arribar a gravar un disc, tot i que els va costar uns quants anys, ja que 'Ostia' no va aparèixer fins al 1999.

El tipus és tota
una presència,
com aquests
actors que
sempre són
ells mateixos,
interpretin el
que interpretin

El 2001 es va convertir en El Koala, iniciant una carrera en solitari que va desembocar en el disc 'Rock rústico de lomo ancho' (2006), d’on es va extreure la cançó que el faria famós... Durant uns mesos. Va insistir l’any següent amb 'Vuelve la burra al trigo’, que incloïa una voluntariosa versió del 'Mi carro' de Manolo Escobar a mitges amb el mateix Manolo Escobar. Si esperava repetir l’èxit d’'Opa yo viazé un corrá', el nostre home es va quedar amb les ganes, potser perquè 'Mi carro' se la sabia tothom de memòria i la versió no aportava gaires novetats a l’original.

‘One hit wonder’

Notícies relacionades

El Koala no va tardar gaire a convertir-se en això que els anglosaxons defineixen com a 'one hit wonder'; o sigui, els músics que han tingut un gran èxit amb un tema i després no s’ha tornat a saber gran cosa d’ells. Una llàstima, ja que 'Zoy arbañí' tenia fusta d’èxit, tot i que potser s’assemblava massa a allò del 'corrá'. Va ser així com, gràcies a la seva persistència, El Koala es va anar convertint en un personatge pintoresc que per força havia d’acabar sent descobert i explotat per Tele 5. I és que no em negaran que el tipus és tota una presència, com aquests actors que sempre són ells mateixos, sense importar el paper que interpretin.

A diferència de Pepe Begines, el cantant de No me pises que llevo chanclas, El Koala no pot passar per un senyoret universitari i només és capaç de presentar-se com el que és: un home rústic com pocs amb un físic del qual resulta tremendament adequat per a la seva música, aquesta barreja de rock, punk, flamenc i cantars de cec (de vi) que, el llunyà 2006, va marcar un abans i un després en la història de l’agropop nacional. O del rock rústic, com ell prefereix denominar-lo. No sé si guanyarà l’última edició de 'Gran hermano Vip', però s’ho mereix i el meu cor està amb ell: la seva categoria rural brilla amb llum pròpia en aquest galliner infame.