PERFIL

Ellen Page troba la seva veu

Nominada a l'Oscar quan tenia només 20 anys, l'actriu canadenca ha tornat a acaparar titulars per la seva entrevista al candidat d'ultradreta a presidir el Brasil, Jair Bolsonaro

zentauroepp45482860 mas periodico  ilustracion  de tassies  t ssies dibujo ellen181018124229

zentauroepp45482860 mas periodico ilustracion de tassies t ssies dibujo ellen181018124229

4
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Ellen Page tenia tots els números per convertir-se en una altra figura de porcellana de Hollywood, una noia pòster que encarnés la rebel·lió juvenil sense apartar-se ni un centímetre dels innocus cànons que imposa la indústria. Va començar a actuar quan era només una mocosa i amb 20 anys va ser nominada a l’Oscar pel seu paper a 'Juno', aquella pel·lícula independent en què interpreta una adolescent embarassada. Però mai va acabar d’encaixar als motllos que d’altres tenien reservats per a ella. Després de molts anys d’existència turmentada, s’ha reconciliat amb si mateixa i ha fet de la seva identitat sexual una bandera per interrogar el món que l’envolta. És la dona de les preguntes incòmodes, l’actriu reconvertida en activista dels drets LGBT

 

El seu nom va tornar aquesta setmana als titulars, després que ressorgís una entrevista que va fer el 2016 a Jair Bolsonaro, el polític ultradretà que en només uns dies es podria convertir en el nou president del Brasil. “Vaig llegir una cita seva en què diu que els pares han de treure a cops el gai que hi ha en els seus fills. Jo soc gai i li pregunto: ¿Hauria d’haver estat colpejada de petita per no acabar sent gai?”, li pregunta l’actriu. Bolsonaro li respon amb un paternalisme sexista d’home de Neandertal. Li diu que al veure-la no hagués pensat que és gai, sinó que és una “dona maca” i que, en cas de seguir a l’acadèmia militar, “li xiularia” al creuar-s’hi.  Page el mira petrificada i sense immutar-se li continua preguntant, seriosa com una estàtua de granit. 

Els altres Bolsonaros

L’entrevista és curta i serveix per confirmar l’homofòbia desacomplexada del brasiler. Però també ha posat en relleu la faceta més política de l’actriu canadenca de 31 anys, que durant dues temporades va viatjar pel món per explorar la situació de la comunitat LGBT en una sèrie documental que va emetre Viceland. Pel camí va posar en evidència altres Bolsonaros, com el senador republicà Ted Cruz, amb qui es va confrontar durant una fira agrícola a Iowa. 

Cansada de mentir

Page és petita com un didal. Fa poc més de 150 centímetres, però no es calla res des que va sortir públicament de l’armari el 2014, durant una conferència LGBT a Las Vegas. “Soc aquí perquè soc gai i perquè potser puc ajudar altres gais perquè la seva experiència sigui més fàcil i esperançadora”, va dir durant aquell discurs, amb més de cinc milions de visites a Youtube. “Sento que tinc una obligació personal i una responsabilitat social”, va exposar. “Estic cansada d’amagar-me. Estic cansada de mentir per omissió. Vaig patir durant anys perquè tenia por. Va patir el meu esperit, va patir la meva salut mental i van patir les meves relacions”. 

“Haver sortit de l’armari ha sigut
per a mi molt més important
que actuar en qualsevol pel·lícula”

Aquell pas endavant ha transformat la seva persona pública. Ja no és la noia insegura que va anar al programa d’desconcertada per l’èxit de 'Juno' el 2007 i unes crítiques que la presentaven com una de les grans actrius del futur. Ha dit que treballar amb Woody Allen a 'A Roma amb amor' va ser l’“error més gran” de la seva carrera professional. Ha parlat de la violència domèstica, de la desigualtat i dels suïcidis entre la població gai. I ha acusat el director Brett Ratner d’humiliar-la durant el rodatge d’'X-men: la decisió final’. “Hauries de follar-te-la perquè s’adoni que és gai”, li va dir davant seu a una altra dona del ‘set’. 

Precoç

Page ho sabia des que era una adolescent, però només ho va compartir amb el seu entorn més proper. Va néixer a Nova Escòcia, una de les regions més empobrides i remotes del Canadà. Els seus pares es van separar quan era poc més que un nadó i es va criar jugant a coses de nois, si és que tal cosa existeix, com l’hoquei, el futbol i els videojocs. Alguna vegada ha explicat que portava el cabell tan curt que alguns li deien Allen en lloc d’Ellen.  

Un caçatalents la va descobrir quan preparava una obra a l’escola. El primer dia d’assajos es va presentar sense el guió, a diferència dels seus companys. No ho necessitava, perquè havia memoritzat tot el diàleg de l’obra. Als 10 anys va fer la seva primera pel·lícula, 'Pit Pony', sobre la vida dels miners a Nova Escòcia. La van seguir altres pel·lícules i sèries al seu país, i als 16 anys se’n va anar a viure sola a Toronto. Poc després, es va estrenar a Hollywood amb 'Hard Candy', un 'thriller' premiat a Sitges sobre la relació d’un pedòfil amb una de les seves preses adolescents. 

Ellen Page (dreta) i la seva dona, Emma Portner. / AP (RICHARD SHOTWELL)

Notícies relacionades

Ellen Page ha acabat instal·lant-se a Los Angeles, on viu amb la seva dona, la ballarina Emma Portner, i fa surf en les seves estones lliures. Però ha sigut una adaptació agitada i, quan pot, s’escapa lluny de la ciutat, segons ha explicat en alguna entrevista. Ara sí que sembla que està en pau: ha trobat la seva veu. “Haver sortit de l’armari ha sigut per a mi molt més important que actuar en qualsevol pel·lícula”, va dir a 'The Guardian' fa dos anys.