PERFIL

Ronan Farrow: el periodista ambiciós

El fill de Woody Allen i Mia Farrow va guanyar el Pulitzer per la seva investigació del 'cas Weinstein'

zentauroepp45193399 mas periodico ronan farrow180927114457

zentauroepp45193399 mas periodico ronan farrow180927114457

2
Es llegeix en minuts
Noelia Sastre

Només han passat quatre anys des que el seu nom va començar a sonar en el món del periodisme i Ronan Farrow (Nova York, 1987) ja ha destapat el gran escàndol de Hollywood, ha guanyat el Pulitzer i acaba d’escriure un llibre sobre diplomàcia. L’escàndol el va publicar a la revista 'The New Yorker' i el premi el comparteix amb dues reporteres de 'The New York Times' que van treure el seu article dies abans que Farrow, que va provocar l’acomiadament del totpoderós productor Harvey Weinstein per assetjament sexual, tot i que ell va aconseguir més repercussió a l’incloure en el seu text la paraula ‘violació’. 

El seu llibre, 'Guerra contra la paz: el fin de la diplomacia y el declive de la influencia americana', explica l’enfonsament de la política exterior nord-americana. “Quan vaig marxar a l’Afganistan amb el llegendari Richard Holbrooke vaig veure com els processos polítics estan cada vegada més dirigits per l’Exèrcit i vaig començar a reflexionar sobre les conseqüències de retirar el poder als negociadors. Necessitem diplomàtics més forts que serveixin de contrapès quan Trump tuitegi sobre la guerra”, ha declarat a l’agència DPA aquest periodista i advocat presentat com a “nen prodigi” per la seva precoç i sòlida formació. Als 11 anys va estudiar Filosofia a la universitat i als 16 va entrar a la facultat de Dret de Yale. També viatjava amb la seva mare, Mia Farrow, ambaixadora de l’Unicef que va adoptar 10 nens de països com el Vietnam i Corea. I va treballar al Departament d’Estat amb Holbrooke i Hillary Clinton

¿Fill de Frank Sinatra?

Però la seva gran aportació fins ara és la investigació que va portar al naixement del moviment #MeToo per denunciar l’assetjament. Molts hi van veure la revenja contra el seu pare, acusat d’abús per la seva germana Dylan quan tenia set anys. Farrow és l’únic fill biològic de Mia Farrow i Woody Allen, tot i que Mia no descarta que sigui de Frank Sinatra. Sobre la paternitat de Ronan, Allen apunta: “Crec que és el meu fill, però no m’hi apostaria la vida”.

Molts veuen en
la seva feina la
venjança contra
el pare, a qui
la seva filla Dylan
va acusar d’abusos

Ronan va créixer envoltat de paparazzis, obligat a prendre partit per la seva mare quan el cineasta va deixar l’actriu per la filla adoptiva d’ella Soon-Yi Previn, el 1993. Ell nega qualsevol indici de venjança. “L’explicació és més prosaica: la història era de gran interès públic i jo soc un periodista ambiciós”. Tot i així, es pregunta per què cauen tots (Weinstein, Cosby) menys el seu pare. I destaca la “incessant maquinària propagandística” dels rics com la que, diu, Allen va utilitzar per silenciar Dylan. 

Aigua i oli

Notícies relacionades

El director sempre ha negat les acusacions, investigades el 1993 per les policies de Connecticut i Nova York amb la mateixa conclusió: “No hi ha evidències d’abús”. Així ho recorda Moses Farrow, fill adoptiu de Mia, que en el seu blog parla d’una infantesa arruïnada pel maltractament de la seva mare, a qui acusa d’haver inventat el 'cas Dylan'. També Soon-Yi, adoptada quan deambulava pels carrers de Seül als cinc anys, declara a la revista 'New York': “La Mia i jo érem com l’aigua i l’oli. Mai va ser maternal ni amable amb mi. El que li ha passat al Woody és molt injust. La Mia s’aprofita del moviment #MeToo i presenta Dylan com una víctima”. En aquesta mateixa entrevista, Allen resumeix en tres paraules aquesta batalla que sembla que no té fi: “Soc un pària”.