EL PERSONATGE DE LA SETMANA

Woody Allen: el setge s'estreny

Hollywood escolta ara la filla del cineasta, Dylan Farrow, que l'acusa d'haver abusat d'ella quan només era una nena

zentauroepp41669943 mas periodico woody allen por tassies180119132154

zentauroepp41669943 mas periodico woody allen por tassies180119132154

4
Es llegeix en minuts
Nando Salvà

Des que, fa uns mesos, Harvey Weinstein va ser escombrat de Hollywood quan dotzenes de dones el van acusar d’abusos sexuals, l’onada d’al·legacions ha caigut sobre nombroses figures prominents del món de l’espectacle com una fulla de guillotina. El procés de purga interna que aquests dies viu la indústria és aclaparador i un intens debat sobre la diferència entre seduir i assetjar està servit. L’actor Matt Damon, per exemple, va ser apedregat públicament a Twitter per opinar que un home que toca el cul a una dona no és el mateix que un violador. I 100 dones franceses, Catherine Deneuve entre elles, a través d’una carta oberta han alertat contra la propagació d’un nou puritanisme.

Sorprenentment, malgrat aquesta contundència, Woody Allen havia aconseguit mantenir-se relativament indemne fins ara. Era, és clar, qüestió de temps. Després dels fets dels últims dies, molts donen la seva carrera per acabada. 

El director novaiorquès, recordem, va ser acusat el 1992 d’haver abusat sexualment de la seva filla Dylan Farrow quan aquesta tenia només 7 anys. Segons va aparèixer recollit llavors en un article de Vanity Fair, els fets presumptament van passar després d’anys de comportaments sospitosos –mostres d’afecte excessives, tocaments inapropiats–, i que Allen visités un terapeuta per tractar la seva fixació amb la nena.    

Woody Allen amb Dylan als braços, el 1985, amb la seva esposa de llavors, Mia Farrow.

Les acusacions les va abocar Mia Farrow, que després de trencar amb Allen estava immersa en unes complicades negociacions de custòdies i manutencions; i que només quatre mesos abans havia descobert que una altra de les seves filles, Soon-Yi Previn –que havia adoptat amb la seva parella prèvia, André Previn–, mantenia una relació amb el director. Aquest, per la seva banda, va acusar Farrow d’haver orquestrat un muntatge i rentat el cervell a la nena per venjar-se d’ell.

Casament a Venècia

El conflicte es va allargar durant anys i va involucrar diversos jutges, fiscals, metges i comitès. No es van trobar evidències flagrants de mala conducta ni es van arribar a presentar càrrecs criminals. El 1997 Allen i Soon-Yi es van casar a Venècia, i posteriorment van adoptar dues filles. Les dues adopcions van ser degudament revisades i no es va trobar cap raó per la qual no poguessin ser autoritzades.

Woody allen i Soon-yi Previn, el 1997, durant la seva lluna de mel a París. AFP / /JACK GUEZ

Al llarg dels anys, l’ombra de la sospita ha sobrevolat Woody Allen. Ell s’ha mantingut principalment callat en aquest tema, i aquest silenci ha creat un buit que qualsevol amb un teclat i una connexió a internet ha contribuït a omplir en dos sentits: presentant el cineasta com un ésser vil o tractant-lo de víctima, bé del revengisme de Farrow o bé de les ànsies de fama dels seus fills. Ell ha seguit dirigint pel·lícules sense parar, i l’estrena de cadascuna d’elles ha generat profuses insinuacions sobre la seva vida privada, i sobre el fet fins i tot que la tirada per les dones joves que reflecteix el seu cine era una prova del delicte. 

És inevitable pensar que potser ‘A rainy day in New York’ serà l'última pel·lícula de la seva carrera

El 2014, Dylan Farrow va llançar en primera persona una acusació pública contra el cineasta des de les pàgines del The New York Times. Així mateix, va culpar actrius com Diane Keaton, Cate Blanchett, Emma Stone i Scarlett Johansson de no haver posat objeccions a l’hora de treballar amb ell. Recolzada per les enfadades intervencions en xarxes socials de la seva mare i el seu germà Ronan –periodista, i un dels artífexs de la caiguda de Weinstein–, la jove a penes va aconseguir que l’assumpte despertés un interès momentani a Hollywood, que no va tenir manies a tornar a amagar-lo sota l’alfombra.

Reaccions

Notícies relacionades

Però avui el món és un altre; un en què una acusació és per si mateixa una prova, i per tant pot espatllar reputacions de forma ir-reparable. I això potser és bo –d’una altra manera és possible que Weinstein mai hagués sigut erradicat– o potser no però, en qualsevol cas, a Hollywood ara sí que estan disposats a escoltar. Després de publicar un nou article dues setmanes enrere, aquesta vegada a Los Angeles Times, Dylan Farrow va aparèixer aquest dijous per televisió insistint en la seva veritat. Mentrestant, els últims dies s’han precipitat les reaccions: intèrprets com Greta Gerwig i Rebecca Hall s’han penedit públicament d’haver filmat amb Allen; altres com Ellen Page i Timothée Chalamet han anat més lluny anunciant que donaran els diners guanyats treballant per a ell a organitzacions com TimesUp o RAINN, dedicades a protegir les víctimes d’abusos. 

És inevitable pensar que potser la pel·lícula que Woody Allen acaba de rodar, A rainy day in New York, serà l’última de la seva carrera. En aquest moment es fa difícil imaginar que, per principis o a causa del clima que es respira, algú vulgui finançar el seu pròxim projecte o participar-hi, sigui quin sigui.