TENDÈNCIES A INTERNET

'Influencers' grandetes

¿La moda és cosa de joves? Sis potents prescriptores de més de 60 anys demostren a les xarxes que la passió per experimentar nous estilismes no té edat.

zentauroepp41288730 mas periodico helen van winkle instagram171215162835

zentauroepp41288730 mas periodico helen van winkle instagram171215162835

6
Es llegeix en minuts
Marta Altarriba

L’àvia més original de la web

Helen Van Winkle. 89 anys

5,9 milions de seguidors


Se la coneix com a Baddie Winkle i, amb els seus gairebé 4 milions de seguidors a Instagram  i 2,5 milions a Facebook (una cosa a l’abast només de megaestrelles internacionals), és sens dubte l’àvia més original d’aquesta xarxa social. Encara que, veient-la, sembla la més frívola de les octogenàries, la seva vida no ha sigut gens fàcil. Va haver de superar la mort del seu marit en un accident el dia del seu 35è aniversari de casament i va perdre un dels seus fills per culpa d’un càncer quan només tenia 46 anys.

El personatge que va crear després d’aquell patiment la va ajudar a superar el terrible dolor que li provocaven les absències, i els seus inicis a internet van ser per culpa de la seva besneta Kennedy, de 17 anys, que la va vestir amb la seva roba cridanera i va penjar la foto a les xarxes socials. 

Els comentaris i retuits a la inusual manera de vestir no es van fer esperar i aquell va ser el començament d’una nova vida per a Helen, el 2014, quan tenia 86 anys. Amb looks molt hippies, de colors llampants i atrevits estampats, es defineix a si mateixa com «la dona que t'està robant el teu home des del 1928». 

És capaç de fer-se fotos amb seductora llenceria, minifaldilla o un juvenil top. Un vestuari molt atrevit que ha obtingut una mitjana de 200.000 likes amb cada publicació i que ha aconseguit cridar l’atenció de celebrities com Miley Cyrus, Rihanna Nicole Richie, que molt bé podrien ser les seves netes, però que comparteixen amb ella el seu mateix esperit lliure. 

Iris Apfel.

Una ‘it girl’ quasi  centenària

Iris Apfel. 96 anys

850.000 seguidors 


Als 96 anys, aquesta autèntica influencer té gairebé 850.000 seguidors a Instagram, encara que odia les noves tecnologies i defuig una cosa tan bàsica com el correu electrònic. ¿El millor? Aquesta longeva decoradora d’interiors (ha decorat la Casa Blanca per a nou presidents dels Estats Units) i dissenyadora de roba, sabates, bosses i ulleres, va aconseguir la fama fa poc més d’una dècada, complerts ja els 84 anys. Va ser l’any 2005, després de protagonitzar Iris Apfel: rara avis, una exposició al Museu d’Art Metropolità de Nova York composta per més de 80 vestits jaqueta de la seva singular col·lecció de moda, formada per peces de Dolce&Gabbana, Dior, Nina Ricci, Lanvin… I, encara que ara sembla l’última moda combinar firmes cares amb peces low cost, aquesta autèntica it girl ja ho feia fa més de mig segle, i per això bé mereix rebre el títol d’influencer. Assegura que odia tot el que és modern i li agraden les peces atemporals, i que li sembla absurd intentar copiar el look d’algú. ¡S’ha de ser fidel a un mateix! 

Lyn Slater.

De professora a icona de la moda

Lyn Slater. 64 anys

303.000 seguidors


La seva vida ordinària de professora de treball social a la Universitat de Forham va canviar fa uns anys de manera accidental. Estaven dinant amb una amiga al Lincoln Center durant la Setmana de la Moda de Nova York quan els paparazzis i un grup de turistes japonesos la van confondre amb una icona de la moda pel seu peculiar i transgressor estil a l’hora de vestir, gens comú entre les seves amigues en la seixantena. En aquella ocasió havia triat un vestit jaqueta del dissenyador japonès Yohji Yamamoto i una bossa firmada per Chanel

A partir d’allà, la professora Lyn Slater va crear el seu propi blog,  'Accidental icon' (en homenatge al seu fortuït descobriment) i, amb 303.000 seguidors a les xarxes, s’ha convertit en una autèntica instagrammer i influencer per a noies que podrien ser perfectament les seves netes. Al seu racó on line, Lyn escriu per a dones que no siguin famoses però sí «intel·ligents, modernes, creatives compromeses i que se sentin còmodes amb el que són». 

 Allà, es poden veure els seus arriscats looks diaris i la seva contínua lluita contra la discriminació per l’edat. I és que, als seus 64 anys, lluny de pensar a jubilar-se, Lyn ha acabat fitxant per la prestigiosa agència de models Elite i ha protagonitzat campanyes publicitàries per a firmes internacionals com Valentino, Mango i Uniqlo. 

Daphne Selfe.

Una ‘top’ que va tornar a desfilar als 73 anys

Daphne Selfe. 89 anys

50.000 seguidors


Aquesta atractiva model –¡té gairebé 90 anys i encara es manté en actiu!–, encara que va debutar com a maniquí amb 19, quan la van descobrir als grans magatzems on estava treballant,  va tenir el seu rellançament quan ja tenia 73 anys. 

Ella s’havia anat apartant de la professió. Primer va abaixar el ritme per criar els seus tres fills; després, van deixar de trucar-li per la seva edat; i es va allunyar del tot de la moda per cuidar el seu marit malalt fins que va morir. Però un any després li van proposar participar en una passarel·la benèfica i una sessió fotogràfica per a la revista Vogue UK amb models de diferents edats. 

Encara que no l’entusiasmés encarnar la vellesa, va ser la seva segona gran oportunitat. La va fitxar l’agència Models 1 i va començar a treballar sense descans com a model, aguantant sessions maratonianes. Fins a l’actualitat. 

Daphne Selfe ha assumit com pocs el pas del temps i mai ni tan sols s’ha plantejat passar pel quiròfan per treure’s anys. 

La seva espectacular melena grisa i les seves arrugues formen part de la seva personalitat enlluernadora. Aquesta vital dona relata al seu blog que recorre diàriament la seva ciutat, Londres, en bus o metro, i que excepcionalment agafa el taxi. Per descomptat tot un model a seguir per a dones que s’acosten a la tercera edat o fins i tot per a la seva pròpia neta, de 20 anys, a qui  segur que supera en energia i ganes de viure. Amb una dilatada carrera com la seva, Daphne ha tingut ocasió de fer nombroses sessions fotogràfiques i de participar en campanyes publicitàries per a firmes com Kellog’s, Berketex, Moschino. 

Beatrix Ost.

La gran dama d'Instagram

Beatrix Ost. 76 anys

50.300 seguidors


Nascuda a Stuttgart (Alemanya), però resident als Estats Units des del seu segon matrimoni, aquesta pintora, escultora, actriu, productora de cine i teatre, escriptora i dissenyadora té 30.000 seguidors només a Instagram.

Nascuda en una família alemanya burgesa, aquesta gran dama ha reproduït a la seva impressionant mansió de Virgínia –la ubicació de la qual va decidir col·locant un pèndol en un mapa– el castell on va passar la infància, a banda que als seus boscos es poden trobar les seves escultures. De jove, li van oferir treballar com a model però ella mai es va sentir bella a causa de  la influència d’un pare autoritari que no la va considerar mai així. D’aquells anys en parla al seu llibre La casa del padre: una infancia en la Baviera de la guerra. 

Patti Gibbons.

La guru de com no sentir-se invisible

Patti Gibbons. 60 i tants anys

29.000 seguidors


Reticent a revelar la seva verdadera edat, aquesta coqueta dama només confessa tenir-ne «seixanta i tants». «Encara no estem morts» és el lema d’aquesta dona apassionada per la moda que dedica el seu famós blog  ('Not Dead Yet Stile') precisament a la moda i la filosofia acompanyades de «riure i una copa de vi a la tarda». Amant dels gats, assegura haver-ne recollit desenes, algun dels quals ha adoptat. Casada amb un enginyer aeronàutic, es defineix com una dona introvertida, que prefereix un llibre a una festa i que no cuina. 

Notícies relacionades

Al seu modest perfil d’Instagram (té 7.400 seguidors) aposta pels estampats llampants i un estil completament personal i allunyat dels estereotips que es pressuposen per a una dona madura, clàssica i de classe alta com ella. Perquè les dones, sosté la influencer, es poden veure autèntiques i belles a qualsevol edat. I sentir-se fantàstiques, com assegura trobar-se ella. Des dels seus perfils a les xarxes socials s’atreveix a donar consells tan dispars com què fer per evitar les carreres a les mitges, on està el límit amb les copes d’alcohol o si és millor dormir les vuit hores o matinar per anar al gimnàs. ¡Tot un personatge!