Renovables
El revolucionari projecte per a obtenir energia solar des de l'espai en 2030
Empreses islandeses i britàniques s'alien per a crear un gegantesc panell en òrbita que enviï l'energia per radi a la Terra
Islàndia, un país pioner en l'ús d'energies netes i amb llarga tradició en la matèria, projecta ara un sistema realment innovador per a optimitzar l'obtenció d'energia solar. Es tracta, ni més ni menys, que obtenir l'energia del Sol a través d'un satèl·lit artificial en òrbita que enviaria a la Terra el flux resultant.
Els responsables d'aquest projecte volen posar en marxa el nou sistema per a 2030, si bé és cert que no serà una cosa fàcil, perquè el satèl·lit requerit, per a començar, és especialment complex i costós.
Les empreses islandeses Reykjavik Energy i Transition Labs, al costat de la britànica Space Solar, han format una aliança per a desenvolupar una central solar en òrbita terrestre que generi fins a uns 30 megavats d'electricitat.
Els impulsors de la iniciativa afirmen que, amb aquesta quantitat, es podria proveir a entre 1.500 i 3.000 llars a Islàndia. Però per a 2036 està previst escalar el projecte perquè el flux d'energia sigui encara major.
Sense interrupcions per nuvolositat
Space Solar ha emès un comunicat en el qual afirma que podrà subministrar-se energia “independentment del temps o la nuvolositat, i amb uns costos d'electricitat similars als de les energies renovables intermitents”, en al·lusió a les interrupcions que pateixen la fotovoltaica o l'eòlica quan hi ha nuvolositat o escassetat de vent. En aquest cas, recalquen, el subministrament seria constant.
Esquema general dels components del sistema /
"L'energia solar espacial ofereix avantatges incomparables, amb costos energètics competitius i disponibilitat 24 hores al dia, 7 dies a la setmana", ha afirmat Martin Soltau, codirector executiu de Space Solar.
El funcionament del sistema consisteix a absorbir la llum solar en l'espai a través d'un gran satèl·lit que romandrà en òrbita al voltant de la Terra i anirà proveït amb panells solars. El satèl·lit transmetrà l'energia a través d'ones de ràdio fins a una estació situada en la superfície de la Terra, on s'efectuarà la seva transformació en electricitat.
Ara bé, el satèl·lit haurà de ser necessàriament gran, fins al punt que seria l'objecte més pesat que s'hagi llançat a l'espai. Segons el projecte, hauria de ser molt més gran que l'Estació Espacial Internacional (EEI).
Un panell col·lector de 1,7 quilòmetres de diàmetre
De fet, segons la web de SpaceSolar, el panell col·lector pesaria 2.000 tones, tindria un diàmetre de 1.700 metres i estaria en una òrbita geosíncrona a 35.786 quilòmetres. Cassiopeia Solar, que així es diria aquest singular satèl·lit-panell gegant, enviaria el seu senyal a la Terra mitjançant ones de ràdio fins a una estació d'uns cinc quilòmetres de diàmetre.
Grandària comparativa del panell col·lector /
No és un projecte nou, perquè hi ha hagut altres assajos recents. Al febrer de 2024, enginyers de l'Institut Tecnològic de Califòrnia (Caltech) van demostrar que sí que és possible obtenir l'energia solar des de l'espai, encara que en aquesta ocasió només van ser capaces d'enviar mil·liwatts a la Terra, és a dir, molt lluny dels objectius de l'ambiciós projecte.
No obstant això, els impulsors del projecte es mostren convençuts del seu potencial. De fet, afirmen que no sols Islàndia podrà beneficiar-se de l'energia solar ‘espacial’, ja que creuen que el Canadà o el Japó són llocs també idonis per a situar estacions receptores.
“A mesura que el món s'enfronta a la urgent necessitat d'aconseguir les zero emissions, la tecnologia escalable de Space Solar ofereix una solució crucial. Una anàlisi independent realitzada per l'Imperial College de Londres indica que la inclusió de 8 GW d'energia solar espacial en el mix energètic del Regne Unit podria suposar més de 4.000 milions de lliures anuals en reducció de costos del sistema”, assenyala el comunicat de SpaceSolar.
Informació del projecte: https://www.spacesolar.co.uk/our-technology/
..................
Notícies relacionadesContacte de la secció de Medi Ambient:
crisisclimatica@prensaiberica.es
- Apunt ¿Ocupats o imbècils?
- Ariadna Gil: "La mirada a una dona que abandona la seva família és diferent que si ho fa un home"
-
Ofert per
- Sánchez demana renunciar a fons de la UE per reconstruir València
- Reestructuració bancària Espanya pagarà demà 4.575 milions del rescat europeu a la banca del 2012
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- 448 al dia MAPA | Els 10 radars de Barcelona que més multes han posat aquest 2024
- Massa Liverpool a Girona
- Mbappé, Vinícius i Bellingham validen l’envit d’Ancelotti
- El trasllat dels bombers de l’Eixample perd suports