Normativa

Brussel·les no interromprà la llei per regular la intel·ligència artificial

Brussel·les no interromprà la llei per regular la intel·ligència artificial
1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Unió Europea no interromprà l’aplicació de l’AI Act, la seva pionera regulació de la intel·ligència artificial (IA). D’aquesta manera, Brussel·les desestima les peticions d’una moratòria per part d’alguns països i de grans empreses tecnològiques reticents a la normativa.

"He vist molts informes, cartes i coses que es diuen sobre la llei d’IA. Permetin-me ser el més clar possible: no s’ha d’aturar el rellotge. No hi ha període de gràcia. No hi ha pausa", va recalcar ahir el portaveu de la Comissió Europea per als afers tecnològics, Thomas Regnier.

Així doncs, la normativa seguirà el calendari previst. Les primeres disposicions de la llei van entrar en vigor al febrer, però les que més pressions estan generant són les que afecten la IA de propòsit general, models generatius com els que utilitzen ChatGPT, d’OpenAI; Gemini, de Google; Flama 4, de Meta, i Claude, d’Anthropic. Les seves obligacions de transparència, avaluació de riscos i rendició de comptes començaran a aplicar-se el 2 d’agost.

L’Executiu europeu mira de desmentir, així, les informacions que han publicat en els últims dies mitjans especialitzats, com MLex, que adverteixen que es debat la possibilitat de prorrogar durant dos mesos més l’aplicació de les normes per a les IA de propòsit general.

Notícies relacionades

La pausa podria ser encara més llarga per als models que comporten riscos sistèmics com la desinformació, els biaixos discriminatoris i les amenaces a la ciberseguretat. MLex informa que per a aquests problemes la Comissió podria proposar una sèrie d’"opcions de retard" en la pròxima reunió de la Junta Europea d’IA, que se celebrarà el 18 de setembre.

Gegants tecnològics nord-americans i empreses europees com Airbus, ASML i Mistral AI han instat la Comissió a retardar l’aplicació de la llei. Critiquen que les normes són massa estrictes i que no hi ha directores per guiar les empreses en el seu compliment.