La Xina espera l’oportunitat geopolítica i el xoc comercial
Pequín confia a guanyar influència internacional si aconsegueix aprofitar el gir diplomàtic que podria emprendre Washington
La Xina espera la tempesta com un vell mariner. Les va patir en l’anterior mandat de Donald Trump, les pateix amb Joe Biden i el cel no s’aclarirà en les pròximes dècades. Pequín sap que l’hostilitat està ja solidificada a Washington, que només ella uneix republicans i demòcrates i que la sinofòbia també cavalcarà sense brides en aquesta campanya electoral. Amb Trump a l’horitzó no hi ha més estratègia que cordar-se el cinturó de seguretat al comerç i aprofitar les oportunitats geopolítiques. La Xina ja coneix el pa que s’hi dona.
Els últims mesos de Trump a la Casa Blanca van exagerar la percepció dels seus desacords amb la Xina. La seva calamitosa gestió de la pandèmia i la dolorosa factura en vides li va aconsellar culpar Pequín de la barrabassada i cremar tots els ponts. Abans, però, a la Xina no se la veia gaire incòmoda malgrat la guerra comercial. La química va rebaixar qualsevol conflicte. Trump parlava de Xi Jinping com el seu "bon amic" i el va enterrar en afalacs quan el va visitar a Pequín. Qualsevol cimera de Xi i Biden sembla una visita al dentista.
Aranzels a les exportacions
Trump atiarà la guerra comercial. Ja va imposar aranzels del 25% a centenars de milers de milions d’exportacions xineses que Biden no ha aixecat. Pequín va esmorteir el cop aprofundint en mercats com el Pròxim Orient i el sud-est asiàtic i prioritzant l’autoconsum com a motor econòmic. Aquell proteccionisme li va costar als Estats Units gairebé 200.000 milions de dòlars i 245.000 llocs de treball, segons uns càlculs independents. L’aprovació dels aranzels d’entre el 60% i el 100% a tots els productes xinesos que ha promès Trump no és menys ambiciosa que aixecar un mur davant Mèxic.
Tindrien efectes devastadors per al món, suposarien a la pràctica el desacoblament de les dues economies globals més grans i un retrocés de diversos segles en la història de la humanitat. Trump haurà d’imposar-se a les veus assenyades del seu partit que alerten que multiplicarà la ja galopant hiperinflació. És segur que hi haurà fragor i declaracions grandiloqüents entre Pequín i Washington.
Notícies relacionadesEl menyspreu pel canvi climàtic, que va culminar amb la sortida dels acords de París, i pels tractats comercials internacionals, que jutja com a trituradores de llocs de treball nord-americans, ja va fer de la Xina durant el seu mandat el paladí de la lluita mediambiental i de la globalització. El retorn de les seves heterodoxes polítiques tornarà a deixar un buit que la Xina està encantada per cobrir.
La Xina ha insistit els últims mesos que, davant la volatilitat i egoisme nord-americans, el país representa la solidesa i els compromisos a llarg termini. "Washington ja havia perdut terreny al sud global pel seu doble criteri a Ucraïna i Gaza. Amb Trump, la Xina guanyarà encara més influència i respecte, perquè és evident que li fa més mal la política d’aliances de Biden", sosté el sinòleg Xulio Ríos.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Estrena aquest diumenge ‘Señor, dame paciencia’: Jordi Sánchez torna a treure suc d’un personatge carregat de prejudicis
- Grans ciutats Un xinès que viu a Barcelona explica les diferències que veu amb Madrid: "Es respira un ambient trist..."
- Teatre Tarragona reinterpreta el clàssic dels Pastorets de Folch i Torres: tindrà una Satanàs dona
- Santa Llúcia omple Manresa de tradició