Incendi a Valparaíso

Xile lluita contra el foc que ha causat més de 120 morts

Boric apunta a "la pitjor tragèdia" al país des del terratrèmol de l’any 2010, en el qual van morir 525 persones

Xile lluita contra el foc que ha causat més de 120 morts

ABEL GILBERT

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Els xilens han hagut de trobar noves paraules per anomenar el desastre que, al pas voraç de les flames, ha provocat la mort de més de 120 persones i la destrucció de 15.000 vivendes a la regió de Valparaíso, a uns 100 quilòmetres a l’est de Santiago, i els seus voltants. "Tempesta de foc" és com s’ha començat a denominar aquests incendis sense precedents en els quals convergeixen el canvi climàtic, les sospites que podrien haver sigut provocats, les deficiències estatals i la gosadia desinteressada d’homes i dones que van sortir a rescatar els que estaven en perill.

El president, Gabriel Boric, va assegurar que es tracta de "la tragèdia més gran" que ha viscut el país "des del terratrèmol del 27-F". Aquell dia del 2010 van morir 525 ciutadans. No obstant, aquest número de l’espant podria ser depassat amb els incendis actuals. Macarena Ripamonti, l’alcaldessa de Viña del Mar, el principal districte balneari de Xile, que es trobava a l’inici de la seva temporada estival i també va quedar sota l’amenaça dels incendis, va parlar de gairebé 400 desapareguts.

Boric va reunir ahir dilluns el Consell de Seguretat Nacional (Cosena) per abordar un desastre sense precedents. Els incendis al sud del país de l’any passat van provocar 27 defuncions. Les escenes de mort, dolor i desesperació han augmentat. "Una de les urgències més apressants és recuperar els cossos de les persones que han mort, això és prioritari perquè sabem l’angoixa i el dolor terrible i punyent que tenen els familiars, els éssers estimats, i a tots els que en el procés de rescat de remoció de runa els toca trobar-se amb el cos d’una persona morta", va dir el mandatari, abans de reunir-se amb els comandants en cap de les Forces Armades, els directors de Carabineros (policia militaritzada), les autoritats del Suprem, el Congrés, i les ministres de Defensa i d’Interior, Maya Fernández Allende i Carolina Tohá. "Crec que és bo que les autoritats de l’Estat tinguem espai per entendre’ns en aquesta matèria i crec que és fonamental per a la tranquil·litat de tots", va dir el senador de dretes Juan Antonio Coloma. La catàstrofe ha aconseguit atenuar per uns dies els agres enfrontaments entre un Govern d’esquerres i l’oposició.

Notícies relacionades

Factors desencadenants

El sinistre de proporcions coincideix amb una de les onades de calor més intenses dels últims anys, amb temperatures que han vorejat els 38 graus a la zona central. El fenomen del Niño, l’escalfament global i les característiques topogràfiques de les regions afectades no són alienes a l’esdevingut. D’acord amb el geògraf Marcelo Lagos, les escenes que provoquen estupor col·lectiu es repetiran. "L’excepcionalitat ve a quedar-se", va dir la cadena televisiva TVN. Moltes persones, va dir, no van evacuar a temps. "Mai havia vist això on vivien". Lagos va cridar a repensar les polítiques ambientals. "Com va dir l’ONU, la sorpresa és la nova normalitat. Això costa, perquè això mai havia passat i cada any som sorpresos. La invitació que cal fer a la comunitat i les autoritats és que aquestes sorpreses venen per quedar-se, per això necessitem noves maneres d’habitar".